Mandag innførte Stortinget kommunalt forbud mot tigging. Med avgjørende stemmer fra Senterpartiet fikk regjeringen flertall. Det Vårt Land imidlertid får bekreftet, er at flertallet av Senterpartiets stortingsgruppe er imot forbudet.
Nå ber sentrumskollegaene dem om å ta en ny diskusjon.
– Ta ansvar. Det er dette det handler om, sier Kjell Ingolf Ropstad, stortingsrepresentant for KrF.
– Jeg vil oppfordre Sp til å diskutere saken på ny før det kommer et nasjonalt forbud, sier Sveinung Rotevatn, stortingsrepresentant for Venstre.
LES OGSÅ: Tigger Sp om å snu
– Bør snu. I Senterpartiets program heter det at de vil «gjeninnføre forbud mot tigging». Ropstad understreker at han forstår de demokratiske spillereglene og at stortingsgruppen må forholde seg til partiprogrammet. Likevel mener han Sp har stoppesteder hvor de kan snu.
– De har et landsmøte neste vår og da er det ingen ting i veien for at partiet kan ta spørsmålet opp til revidering. Jeg mener også det er fullt mulig å endre standpunkt på et landsstyremøte, noe de trolig skal ha før sommeren eller tidlig på høsten, sier KrF-eren.
LES OGSÅ: Bekymret over selektiv tiggerhjelp
Forstår ikke Vedum. I tillegg til det kommunale tiggeforbudet som nå er vedtatt, er regjeringen og Sp enige om et nasjonalt forbud. Dette spørsmålet skal opp i Stortinget når regjeringen fremmer en proposisjon før sommeren 2015.
– Jeg kan ikke forstå at Vedum, som ny leder i Senterpartiet, synes det er komfortabelt å fronte denne saken hvor man forbyr fattige mennesker å be om hjelp, sier Ropstad.
LES OGSÅ: Tiggeforbud kan stride mot ytringsfriheten
– Problematisk. Rotevatn fra Venstre sier de nå vil jobbe for å snu flertallet i parlamentet. Uten Sps stemmer ville regjeringen ikke fått gjennomslag.
– Dersom realiteten er at det egentlig ikke er et flertall i Senterpartiets stortingsgruppe for dette forslaget, så vil jeg oppfordre dem til å ta en god runde med seg selv, sier Rotevatn.
Han er opptatt av at flertall i Stortinget må være reelt. Særlig når det er snakk om større, prinsipielle saker.
– Hvis det er slik at flertallet ønsker et tiggeforbud, vel da må vi leve med det. Men hvis det ikke er slik, og dette blir tvunget igjennom av enkeltpersoner, da er dette adskillig mer problematisk, sier Venstre-politikeren.
Vil endre Sp. Senterpartiets Kjersti Toppe er en av dem i egen stortingsgruppe som ikke ønsker et forbud mot tigging, men som er bundet av programmet.
– Sannheten er at det ikke er et reelt stortingsflertall i denne saken, likevel blir et tiggeforbud innført, sier Toppe.
Hun mener spørsmålet om tigging ble «stemoderlig behandlet» da saken var oppe på landsmøtet i fjor. Uten skikkelig debatt ble samme formulering om tiggeforbud, fra tidligere program, videreført.
– Jeg respekterer landsmøtets vedtak, men vil jobbe for at partiet endrer politikk, sier Toppe og fortsetter:
– Denne saken blir den viktigste for meg på neste landsmøte.