Nyheter

Ekstreme beskyldninger mot NRK

NRK blir beskyldt for å fremme terrorisme og støtte jødeutryddelsen fordi de har en programleder i hijab. – Fryktelig trist, mener kringkastingssjefen.

– Vi har aldri før mottatt så mange tusen klager på et program som enda ikke er sendt. Det får meg til å tenke at dette ikke er reaksjoner på innholdet vårt, men på at en ung, norsk og muslimsk kvinne er synlig på den norske fellesarenaen, sier kringkastingssjef i NRK, Thor Gjermund Eriksen.

I forrige uke skrev Vårt Land om Line Konstali som klager NRK inn for likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Bakgrunnen for klagen er aktualitetsprogrammet Faten tar valget som ledes av Faten Mahdi Al-Husseini, som bruker hijab.

Konstali spør hvorfor Al-Husseini får bruke hijab når nyhetsankere ikke får bruke kristne symboler. Klagen henspiller på en sak fra 2013, der nyhetsanker Siv Kristin Sællmann fikk anmodning av NRK om ikke å bruke et halssmykke med et kors under nyhetssendinger.

LES OGSÅ: Sa nei til kors, men ja til hijab

Hatefulle klager

Hijab-saken har skapt en klagestorm som kringkastingssjefen ikke har sett maken til. Hittil har NRK mottatt over 3.000 klager på programmet – som ikke er vist. Bare Skavlan fikk flere klager etter intervjuet med Jimmy Åkesson i Sverigedemokraterna i 2015. Da fikk kanalen inn 3.600 klager, men det var først etter at intervjuet var vist på TV.

NRK-sjefen, som først lot seg intervjue i Aftenposten, mener det er viktig at han kommer på banen i saken. Han forteller at svært mange av klagene bærer sterkt preg av hatefulle og fordomsfulle ytringer.

– NRK blir beskyldt for å fremme terrorisme og støtte jødeutryddelsen - av den ene grunn at vi har en muslimsk programleder som bruker hijab. Ingen har sett programmet og vet noe om innholdet enda, sier Eriksen.

– Er det enkelte grupper som utpeker seg som klagerne?

– Det vil jeg ikke spekulere i, men det er ingen tvil om at mange har blitt oppfordret til å klage fra kampanjer på sosiale medier.

Vekker følelser

Knut Lundby er ekspert på medier og religion ved Universitetet i Oslo. Han er ikke overrasket over at NRK får sterke reaksjoner.

Lundby leder et prosjekt som blant annet forsker på miljøer som reagerte sterkt på den såkalte «korsnekt-saken» i 2013. Facebook-gruppen «Ja til å bære korset når og hvor jeg vil» som ble opprettet som en følge av den, er fortsatt aktiv og har mer enn 100.000 følgere.

– Disse spørsmålene vekker sterke følelser. NRK har tydelige retningslinjer som de er flinke til å kommunisere. Likevel ser vi at mange overser nøktern informasjon.

Hvorfor tror du mange klager?

– Dels er det en frykt for det som er fremmed, og dels at man har sterke meninger om hvilke deler av vår kulturarv som skal være en del av offentligheten, sier han.

Lundby mener det er helt kurant å bruke hijab i det aktuelle programmet, og at statskanalen dessuten gjør en viktig jobb for folkeopplysningen.

– Ved å la Faten stå fram som den hun er, viser NRK bredden av hvem som bor i dette landet, sier han.

LES OGSÅ: NRK-journalist bedt om å droppe korset

Paradoks

Kringkastingssjefen understreker at noen av klagene har en karakter det er mulig å diskutere med, og han har selv svart på flere klager der han forklarer NRKs praksis.

– NRK har regler for nøytral fremtoning i nyhetsprogrammer. Det vil si at et nyhetsanker verken får bruke kors, hijab eller grønn lue – fordi de alle vil være forstyrrende elementer som vil stå i veien for budskapet.

– Ville Al-Husseini fått lov til å bruke hijab dersom hun var nyhetsanker i NRK?

– Svaret på det er et klart nei. Hun ville heller ikke fått bruke grønn lue eller kors, sier Eriksen.

Han legger til at NRK har et spesielt ansvar for å formidle den kristne kulturarven

– Derfor har vi bare kristne, forkynnende programmer. Det er et lite paradoks at jeg mottar en klagetelefon om at NRK driver med avkristning av Norge en halvtime etter at vi har hatt gudstjenestesending, sier han.

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter