Religion

Flere gifter seg på tvers av tro

I Norge finnes ikke tilgjengelig statistikk. Men i USA har antallet ­interreligiøse ekteskap skutt i været de siste tiårene.

Ekteskap på tvers av tro har blitt mer vanlig. Det viser en fersk gjennomgang Pew Research Centre har gjort i USA, et av landene man har kunnet følge utviklingen.

Amerikanernes tallmateriale strekker seg over femti år bak i tid. Den nylige gjennomgangen viste at dersom du giftet deg i 2000, var det over dobbelt så stor sannsynlighet for at partneren din hadde en annen tro, enn om du giftet deg i 1960. Blant kristne amerikanere som var gift eller samboende, levde nesten en av tre i interreligiøse forhold.

LES KOMMENTAR: «Tajik er et symptom på at Europa er med på å skape et nytt islam»

Ingen statistikk

I Norge finnes det derimot ikke tilgjengelig statistikk på dette, sier islamforsker Jan Opsal ved Misjonshøgskolen, og forklarer:

– Vi registrerer sjelden trostilhørighet i offisiell statistikk i Norge, heller ikke ved inngåelse av ekteskap.

Opsal antar likevel at noe av den samme tendensen kan spores her hjemme, selv om utviklingen ikke er direkte overførbar:

– Jeg antar for eksempel at det er mange norske muslimer som gifter seg uten at imamen har vært inne i bildet, ettersom nesten halvparten av muslimene i Norge ikke er medlemmer i et muslimsk trossamfunn, sier forskeren.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Migrerer og integrerer

Norge og USA skiller seg like fullt fra hverandre på en del springende punkter. I USA skyldes veksten i interreligiøse ekteskap hovedsaklig to grunner, mener forskeren:

– Store deler av dem som nå innvandrer til USA kommer fra nye deler av verden, som ikke tidligere har innvandret i så stor grad til landet. I tillegg fører USA en innvandringspolitikk som tiltrekker seg høyt utdannede, kompetente mennesker. De danner i mindre grad lukkede enklaver. Dermed integreres de lettere, og velger ektefelle med større grad av frihet enn sine foreldre.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion