Nyheter

Kontant svar fra Ap: Svekkelsen av Bioteknologirådet var ikke en glipp

KrF mener det er absurd å vingeklippe Bioteknologirådet i en ny lov. Ap svarer at rådet ikke lenger skal ha en særstilling.

- Å frata Bioteknologirådet den lovfestede retten til å bli forelagt alle søknader om nye metoder for fosterdiagnostikk, er et farlig feilsteg.

Det sier Torhild Bransdal, stortingsrepresentant for KrF.

Hun reagerer på Vårt Lands oppslag om hvordan Bioteknologirådet mister makt i den nye bioteknologiloven.

LES MER: Bioteknologirådet mister makt i ny lov. Medlem i rådet lurer på om det var arbeidsuhell

I loven er en setning som sikrer Bioteknologirådet status som høringsinstans innen fosterdiagnostikk, blitt fjernet.

Fra nå av kan Helsedepartementet godkjenne nye metoder innen fosterdiagnostikk uten å høre meningene frå Bioteknologirådet.

KrF: «Absurd at Bioteknologirådet ikke skal uttale seg»

Det synes Torhild Bransdal i KrF en svært dårlig idé.

- Bioteknologirådet har i sitt mandat at de er et rådgivende og frittstående organ for forvaltningen som særlig skal vurdere og drøfte prinsipielle eller etiske spørsmål knyttet til bioteknologi og genteknologi. At det ikke skal uttale seg om nye metoder for fosterdiagnostikk, er dermed absurd.

Fosterdiagnostikk er målrettede undersøkelser av celler, foster eller gravide kvinner for å kartlegge genetiske egenskaper eller sykdommer og avvik ved fosteret.

Nipt-testen er en type fosterdiagnostikk.

Bransdal sier at det vil komme nye metoder og økt utvikling innenfor fosterdiagnostikken i fremtiden.

- Da må Bioteknologirådet få både tid og anledning til å uttale seg, og vi politikere må lytte. Det er derfor vi har dette rådet.

Bare et arbeidsuhell?

Medlem i Bioteknologirådet, Morten Magelssen, er også kritisk til lovendringen. Han har i Vårt Land stilt seg spørsmålet om det hele er et arbeidsuhell fra politikerne.

Bioteknologiloven ble vedtatt etter et forlik mellom opposisjonspartiene Ap, SV og Frp. Loven ble innført etter en kort høringsrunde.

Torhild Bransdal i KrF vil at saken må vurderes på nytt og at Frp, Ap og SV må svare for seg.

- Ønsker disse partiene mindre etisk refleksjon rundt fosterdiagnostikken? Med lovendringen i mai har de praktisk talt vingeklipt Bioteknologirådet på det som omhandler fosterdiagnostikk, sier Bransdal.

Ap peker på andre måter for å vurdere nye biotek-metoder

Hun får et kontant svar fra Tuva Moflag i Arbeiderpartiet.

- Det er ikke en glipp.

Moflag var en av arkitektene bak bioteknologiforliket på Stortinget. Hun kaller Bioteknologirådet en «selvskreven høringspart og en viktig premissleverandør når det gjelder den offentlige debatten knyttet til bioteknologi.»

Men:

- Vi mener likevel det er riktig at Bioteknologirådet ikke skal ha uttalerett på metodenivå.

Hun sier det finnes andre etablerte prosesser for vurdering av metoder i helsetjenesten. Hun viser til systemet «Nye metoder» som finansieres av den norske spesialisthelsetjenesten.

I «Nye metoder» samarbeider spesialisthelsetjenesten ved de regionale helseforetakene og sykehusene med Statens legemiddelverk, Folkehelseinstituttet, Statens Strålevern og Helsedirektoratet.

- Bioteknologirådet kan fortsatt uttale seg, men vil ikke lenger ha en særstilling i godkjenningen av nye fosterdiagnostiske metoder. Ved fremtidige lovrevisjoner vil imidlertid Bioteknologirådet ha den samme viktige rollen som tidligere, sier Moflag.

---

Bioteknologirådet

  • Bioteknologirådet er et frittstående råd som gir råd, informerer og skaper debatt om bruk av moderne bioteknologi.
  • Rådet blir utnevnt av Helse- og omsorgsdepartementet og består av 15 faste medlemmer og fem varamedlemmer. I tillegg har de et sekretariat på 7 ansatte.
  • I den nye bioteknologiloven mister rådet retten til å se alle søknader om nye metoder innen fosterdiagnostikk.
  • Nipt-blodprøven er en type fosterdiagnostikk.

---

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter