Nyheter

Kristne internatskoler kan rammes av millionkrav

Skatteetaten vil ikke lenger gi Kongshaug musikkgymnas momskompensasjon for internatdrift. – Uvirkelig og urimelig, sier rektor om kravet som kan koste skolen over seks millioner. Andre internatskoler risikerer samme krav.

Kongshaug Musikkgymnas i Hordaland, en kristen videregående internatskole med musikklinje, kan bli hardt rammet om Skatteetaten fjerner momsfritaket for internatskolen.

Skolen har mottatt varsel fra Skatt Vest om at momskompensasjonen kan oppheves fordi de mener at internatskolen ikke er en rettighet elevene har krav på, i motsetning til barnehager, sykehjem og andre lovpålagte ordninger for kommuner og fylkeskommuner. Et slikt vedtak kan også ramme en rekke andre kristne skoler som driver internatdrift.

– Dette kravet kom som julekvelden på kjerringa. Vi opplever det som både uvirkelig og urimelig. Etter ti års praksis skal en over natten endre både tolkning av et regelverk alle har fulgt siden det kom i 2005. Det virker helt utrolig, sier rektor ved Kongshaug Musikkgymnas, Oddvar Rotvik til KPK.

LES OGSÅ: Tok oppgjør med muslimsk kirkemotstand

Enorme kostnader

Skatt Vest vil ikke tilbakebetale momsen som skolen har betalt inn i forbindelse med utvidelsen av internatet. Dermed mister Kongshaug musikkgymnas 1,2 millioner kroner. Skatteetaten har også varslet at de kan kreve at skolen tilbakebetaler moms for de siste ti årene. Ifølge skolens beregninger vil dette gi skolen en ekstraregning på 5 millioner kroner.

– Det er en kostnad vi ikke vet hvor vi skal hente inn. Driften av denne skolen er ikke noen gullkantet bedrift, vi har rett og slett ikke satt av slike beløp til uforutsette ting. Det settes ikke av penger til uforutsette ting som dette. Hvis dette blir gjengs for alle internatskoler så er det snakk om enorme kostnader, sier Rotvik.

Urettferdig

Alle utgifter ved internatdriften, også innkjøp av matvarer til serveringen, er i dag inkludert i momskompensasjonsordningen. Alt skolen utfører av indre og ytre vedlikehold på internatbygg er også inkludert i ordningen.

Hensikten med momsfritaket var å tilrettelegge for like konkurranseforhold for eksterne bedrifter som leverer tjenester. Internatdrift har vært regnet som en del av dette, da de leverer tjenester som huser skoleelever.

– Jeg håper det er fullt mulig å tenke gjennom dette på nytt. Det er veldig urettferdig overfor en virksomhet som ikke har noen annen støtte enn å hente inn momskompensasjon. Det er et helt nødvendig grunnlag for å kunne drive videre, sier generalsekretær Jan Erik Sundby i Kristne Friskoler Forbund (KFF).

LES OGSÅ: – Stopp støtten til alle trossamfunn

Vil ramme flere

Dersom det mulige vedtaket fra Skatteetaten trer i kraft, vil det også ramme blant annet NLM og Normisjon sine internatskoler, fastslår Sundby.

– Det som er i ferd med å ramme Kongshaug nå, må vi regne med at også vil ramme alle de 15 andre medlemmene vi har som driver internatskoler. Det vil være nesten uoverkommelig for våre medlemmer, sier Sundby.

Blant disse medlemsskolene er Tryggheim, Tomb, Øya, Gjennestad, Lyngdal, Val, Nordborg, Kvitsund, Sygna, og Framnes.

– Når skattemyndighetene har fattet et vedtak så kan man inndrive pengene. Det betyr millionbeløp. Skattevesenet regner også renter. I tillegg vil det gi dårligere driftsvilkår, både mens man venter på avgjørelsen og eventuelt i framtiden. Da ser det tungt ut for skolene, sier Sundby.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Endret over natten

I brevet fra Skatteetaten bes Kongshaug komme med svar innen 28. desember. Det svaret kommer.

– Vi kan ikke være enige i tolkningen av forskriftene. Da forslaget kom i 2004 var det etter en grundig behandling av hva dette ville innebære for oss. På bakgrunn av dette har vi fulgt gjeldende praksis, sier Rotvik.

Han reagerer særlig på at en langvarig praksis endres over natten.

– Hadde de hadde sagt at ordningen med momskompensasjon opphører fra årsskiftet eller fra 1. august 2016, så måtte vi bare godtatt det. At de nå vil endre det helt plutselig, det synes jeg vitner om slett saksbehandling, sier han.

Frykter elevene får regningen

Sundby i KFF oppfatter internatdrift som særdeles samfunnsnyttig. Han frykter det er elevene som må ta regningen om varselet fra Skatteetaten blir en realitet.

– Internatmuligheten løser sosiale og familiære problemer for noen. Ungdom ned i 15 års alder får et sted å bo hvor de møter omsorg og tilsyn. Dette samfunnsbidraget drives uten en krone i støtte, sier han.

Sundby mener Skattedirektoratet er for snever i sin tolkning av hva som er en lovpålagt oppgave.

– Det er lovpålagt å gi elever transport. Og hvis den transporten er urimelig lang så må kommunen skaffe bolig eller internat for eleven. Det ser det ikke ut til at Skattedirektorat innser, sier Sundby.

LES OGSÅ: Vil utdanne imamer i Norge

Håper på fornuften

– Jeg håper virkelig å unngå en rettssak, og at det går an å bruke fornuften før det. Jeg har troen på en endring, sier Sundby.

Også rektor Rotvik håper skattemyndighetene snur i saken.

– Nå forventer jeg at de ser alvoret i dette og snur. Om så er så får de endre noen regler eller forskrifter slik at de er i tråd med det som er hensikten, sier han.

Det har ikke lykkes KPK å få svar fra Skatteetaten om denne saken.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter