– Dersom Ap kan vise at vi kan få mer igjennom ved å samarbeide med dem, så bør Venstre ta en fordomsfri diskusjon om dette, sier Akershus-representant Abid Q. Raja.
Dermed serverer han et nytt alternativ inn i samarbeidsdebatten til Venstre, som denne perioden er vippeparti i norsk politikk.
Men partileder Trine Skei Grande mener fortsatt at kampen om makten fører Venstre til samarbeid på borgerlig side:
– Jeg har tro på at man ikke vingler i samarbeidsspørsmål. Venstre skal være til å stole på, sier Grande.
LES MER: Dette svarer andre Venstre-topper om samarbeid med Ap
Snakker om blågrønn regjering
Vårt Land har snakket samtlige møtende stortingsrepresentanter denne uken for å kartlegge om Venstre kan komme til å endre samarbeidskurs.
Vi har stilt spørsmålet: «Dersom Venstre får minst like mye igjen – kunne Venstre ha åpning for å finne en samarbeidsløsning med Ap etter 2017?»
• I sum gir svarene fra Venstre-gruppen Ap og Jonas Gahr Støre en kald skulder. Et klart flertall velger alt nå fortsatt borgerlig samarbeid og snakker om «blågrønn» regjering.
• Men Akershus-representant Abid Q. Raja ønsker en åpning for Ap – om partiet forbedrer seg. Dessuten unngår også to andre i gruppen å gi fastlåst svar om regjeringskurs.
LES OGSÅ: Frps vekst skaper regjerings-trøbbel
Valg på vent
Det var ventet at Venstre også foran kommende stortingsvalg ville vedta kurs i god tid og da på landsmøtet sitt året før valget.
Men nå bekrefter Venstre-leder Trine Skei Grande overfor Vårt Land at partiet likevel vil vente med avklaringen:
– Vi har noen tanker om hvordan dette skal uttrykkes, men akkurat nå situasjonen så flytende at vi må bruke mer tid på spørsmålet, sier hun.
Ap-åpning
Stortingsrepresentant Abid Q. Raja sier at hans innstilling foran en ny samarbeidsdebatt er mål om at Venstre kommer til makten og får mer makt enn partiet har nå. Derfor er det best om Venstre kommer i regjering.
– Vi må hele tiden se hvor vi får mest gjennomslag for vår politikk. De siste årene med samarbeidsavtale har Venstre fått mer til med Frp og Høyre. Så hvis vi skulle se den andre veien, så må den andre siden da vise oss at vi faktisk kan få mer gjennomslag med Ap. Så langt har ikke Ap vist det, men de har fremdeles halvannet år igjen på å gjøre dette.
I så fall bør Venstre ikke lukke døren for en debatt om Ap kan være et alternativ:
– Hvis Ap ønsker samarbeid med Venstre og KrF, må de vise det gjennom praktisk politikk – og ikke bare i retorikk. Gjør de dette, så bør Venstre ha en fordomsfri diskusjon, sier Raja.
LES OGSÅ: Her er meningsmålingen Vårt Land hadde i romjula
Ikke like fastlåst
I Vårt Lands rundspørring svarer Rogalands-representant Iselin Nybø at partiet «bør ta tiden til hjelp og avvente situasjonen», Pål Farstad fra Møre og Romsdal vil i motsetning til de andre ikke uttale seg offisielt i det hele tatt. Venstre-nestleder Terje Breivik forsvarer blå samarbeidskurs, men påpeker at standpunkt først tas i 2017.
Stortingsgruppen drøftet samarbeid på et strategiseminar i helgen som var. Overfor Vårt Land deler Grande tanker om regjeringskurs – og Venstres kommende prosess.
– Vi konkluderer ikke på årets landsmøte. Uansett blir alternativet foran neste valg spørsmålet om en mindretallsregjering – og hva slags man vil ha. På det punktet er det ingen diskusjon i Venstre om alternativ. Men dersom det var valgkamp nå, så ville situasjonen vært lik som sist: Kampen om hvilken regjering landet skal ha, ville foregått på borgerlig side.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Ap «skubber»
Gallupene viser nemlig et ikke-sosialistisk flertall, som ved valget i 2013. Venstre-lederen undrer seg likevel over hva Ap «holder på med om dagen» i forholdet til Venstre.
– I alle saker der vi ikke får til løsninger med Høyre og Frp så skubber de Venstre fra seg, sier Grande.
Slik ser ikke Grande noen mulig tilnærming til Ap. Dessuten erklærer partilederen seg nok en gang som «et produkt av partiets Oslo-modell» som i 20 år har sikret Venstre makt på høyre side.
Før forrige valg var Grandes budskap dette: Borgerlig flertall gir borgerlig regjering. Venstre var villig til å snakke med Frp om maktløsninger. Og et samarbeid med Ap var «ekstremt lite sannsynlig».
– Vi kommer nok til å bruke andre ord denne gangen, påpeker Grande.
– Men spørsmålet mange stiller er om Venstre godtar at Frp er inne – eller må ut av et samarbeid?
– Ingenting de siste årene har gjort det lett for Venstre å gå inn i et samarbeid. Det er klart at Frp er et lite populært parti i Venstre-land, men det handler om å få gjennomført politikk.
LES OGSÅ: Hareide skal være «Tause-Knut Arild»
KrF først
Sentrumsmakker KrF har alt innledet sin interne samarbeidsdebatt. Der har partilder Knut Arild Hareide pålagt seg selv munnkurv. Diskusjonen skal være grasrotbasert.
– Kan det være aktuelt for Venstre å følge KrFs eksempel?
– Slik debatt driver vi hele tiden i Venstre, svarer Grande.
Uansett vil rollene være snudd – og KrF velger denne gang før Venstre. KrF skal i praksis lande utkast til samarbeidsmodell like før jul, mens Venstre venter helt til neste vår.