Nyheter

Rumenere rømmer Norge – frykter barnevernet

– De bombarderes av nyheter på Facebook om hvor fælt barnevernet er, sier pastor i rumensk menighet.

Beniamin Ciuciu er pastor for den rumenske menigheten Today for God på Finnøy og i Sandnes i Rogaland. Tre av kvinnene i menigheten har tatt med seg til sammen seks barn og reist tilbake til Romania.

– Vennene deres i Romania poster nyheter om barnevernet hele tiden. De har lest om barnevernsaken i Sogn og Fjordane og er redd for at det samme skal skje med dem, sier han.

I november grep barnevernet inn og tok fem barn fra et norsk-rumensk ektepar. Ifølge støttespillere var ekteparet, som er pinsevenner, anklaget for kristen indoktrinering. Rett før jul ble det kjent at politiet har siktet ekteparet for vold i «oppdragelsesøyemed».

LES OGSÅ: Norske pinsevenner føler seg ikke forfulgt

Barnevern-saken har ført til en lang rekke demonstrasjoner, ikke bare i Romania, men over hele verden. Bare sist helg ble det arrangert fem demonstrasjoner i Europa og Nord-Amerika. Barnevernet blir blant annet anklaget for å bruke «Gestapo-metoder».

– Umulig ikke å bli påvirket

– De som har reist har ingen grunn til å frykte barnevernet, men når de leser disse nyhetene hver dag, blir det umulig ikke å bli påvirket, sier Ciuciu.

Menigheten hans talte tidligere 40 voksne og barn. Nå er bare halvparten igjen. I tillegg til de som har reist, holder mange seg borte fordi Ciuciu har tatt avstand fra aksjonen mot barnevernet.

– Selvfølgelig kan alle mennesker og systemer gjøre feil, men det som fortelles på Facebook er bare den ene siden, sier han.

LES OGSÅ: De Kristne-leder henger ut barnevernsleder

Foreldre blir igjen i Norge

Han er bekymret for de langsiktige konsekvensene av at barn skilles fra fedre eller foreldre.

– Det hjelper ingen å reise tilbake til Romania og la mannen være igjen for å jobbe. Da blir jo familien splittet likevel, sier han.

Han har også kjennskap til en familie der begge foreldrene vurderer å være igjen i Norge for å jobbe, mens barna sendes hjem til Romania.

KOMMENTAR: Misbruk av ordet kristendomsforfølgelse

I Nord-Rogaland er det også rumenere som er redde for barnevernet. Sorin Ilas som er engasjert i det rumenske miljøet i Vats, forteller at han kjenner til to familier som har dratt tilbake til Romania.

– De frykter at det skal skje det samme med dem som med familien i Sogn og Fjordane, sier han.

Sender barna til besteforeldrene

I Skjervøy i Nord-Troms har minst to familier sendt barna sine hjem til Romania.

– Jeg vet om to familier her som har sendt barna sine hjem de siste par ukene. De er redde for barnevernet. Det er trist, og unødvendig. Så lenge de vet at de ikke har gjort noe galt mot ungene sine, har de ingenting å frykte, sier Alexandru Cuc til Bergens Tidende.

Barna han kjenner til er i barnehage- og skolealder.

– De skal bo hos besteforeldrene, så vidt jeg vet. Foreldrene fortsetter å jobbe her på Skjervøy. Det handler om panikk og frykt, sier Cuc til lokalavisen Framtid i Nord.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Barneverntjenesten i kommunen har vært nødt til å holde informasjonsmøter for å berolige rumenerne i kommunen på grunn av skrekkhistoriene som blir formidlet på sosiale medier og i rumenske medier.

– Det som beskrives der er fremgangsmåter som barnevernstjenesten ikke er bekjent av. Det er ikke sånn vi jobber, barnevernsleder Mette Øyen Bless.

Titusenvis av demonstranter

I helgen demonstrerte støttespillerne til Sogn og Fjordane-familien i blant annet San Fransisco, Toronto og Athen. Siden nyttår har de arrangert over 30 demonstrasjoner over hele verden med titusenvis av deltakere til sammen.

Til helgen arrangeres det flere demonstrasjoner, blant annet i Oslo. Ifølge støttesiden på Facebook vil det 16. april bli holdt fellesdemonstrasjoner i en lang rekke rumenske og europeiske byer, i tillegg til flere storbyer i USA.

Stort press

Presset mot norske myndigheter har vært enormt. Blant annet har kommunen der foreldrene bor i fått enormt med henvendelser. Ikke alle har vært like hyggelige.

– Vi har tatt våre forholdsregler og har løpende dialog med politiet. Vi er nødt til å tenke på sikkerheten til våre ansatte, sier rådmannen i kommunen.

Saken har også vært diskutert på høyt politisk nivå. I slutten av januar var en rumensk delegasjon ledet av tidligere justisminister i Romania, Titus Corletean, i Norge for å påvirke.

– Det har vært en misforståelse om at dette handler om religion, men vi har understreket at religion aldri er årsaken, sa fylkesmann Anne Karin Hamre til avisen Firda etter møtet med politikerne.

Vårt Land har forsøkt å få kontakt med ekteparets advokat uten hell.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter