Nyheter

Truet kritiker med politiet

Omstridte kristenkonservative bruker loven mot kritikere. Helbredelsespredikant Svein-Magne Pedersen truet KrF-politiker med politianmeldelse etter Facebook-innlegg.

– Det er klart det er ubehagelig å bli truet med advokat og politianmeldelse for noe som jeg opplever som en legitim debatt om teologi og religiøs praksis, sier Erik Lunde.

Han sitter i Oslo bystyre for Kristelig Folkeparti. I en Facebook-oppdatering i slutten av oktober, kritiserte han helbredelsespredikant Svein-Magne Pedersen for å hevde at Gud hadde helbredet en mobiltelefon som hadde fått knust glasset:

«Det er lett å le av Svein Magne Pedersen. Men han er en bedrager, som tjener seg søkkrik på menneskers håp om å unnslippe det vonde.

Svein Magne Pedersens tullball er en hån mot alle som i fortvilelse stiller seg spørsmålet «Hvor er Gud?». Og hvem vil tro på en gud som griper inn for å fikse mobiltelefonen til en velstående nordmann, men sitter stille i båten når 18.000 barn dør av sult og sykdommer hver eneste dag?» skrev Lunde.

Torsdag kveld denne uken krevde Svein-Magne Pedersen en beklagelse, hvis ikke ville han vurdere å politianmelde Lunde.

«Jeg har tålt mye kritikk opp gjennom årene. Det har jeg tatt imot mange ganger, men et sted går grensen for usaklighet og ærekrenkelser», skrev Pedersen i en melding til Lunde.

Flere tilfeller

Pedersen er bare den siste i rekken av kristenkonservative som truer med eller har brukt lovgivning til å stanse kritikere:

• I slutten av september rapporterte Visjon Norge og Jan Hanvold en Twitter-bruker for brudd på opphavsretten. Brukeren hadde over lengre tid lagt ut små videosnutter for å vise fram det hun mente var kritikkverdig med kanalen og Jan Hanvold. 200 videoer ble slettet og kontoen permanent stengt.

• I denne ukens Norge Idag, tar avisens sjefredaktør, Finn Jarle Sæle, til orde for å saksøke NRK på grunn av Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten». Dokumentaren tok for seg Visjon Norge og Jan Hanvolds økonomi.

– Dette vitner om at noen religiøse ledere ikke er inneforstått at man må forvente kritiske spørsmål om teologi og religiøs praksis. Det er grunnleggende galt å møte denne kritikken med trusler om rettslige skritt. Det fremstår som en manglende forståelse for hvordan debatten i et demokrati fungerer, sier Lunde. Han håper dette ikke er den vanlige måten Svein-Magne Pedersen møter kritikk på.

Trump? Didrik Søderlind, redaktør i tidsskriftet Humanist, har ikke sett så ofte at disse miljøene har truet med loven før.

– Det er fristende å tro at noe av det er inspirert av Donald Trump. Jeg har flere ganger tenkt at disse miljøene har lært av Trumps ordbruk om fake news og løgnjournalistikk, sier Søderlind, som viser til at Hanvold er åpen Trump-tilhenger.

At det kommer tre eksempler på kort tid er heller ikke overraskende for Søderlind siden disse miljøene står hverandre nær, snakker sammen og lærer av hverandre.

– Ironien og dobbeltmoralen er at de selv mener seg kneblet, men hvis noen er kritiske mot dem, blir de krenket og truer med rettsvesenet.

– Lang tradisjon

Religionshistoriker Ingrid Vik har skrevet boken Guds lobby, om framveksten av en norsk kristenkonservativ lobby. Hun er enig i at Donald Trump nå er en tydelig eksponent for en aggressiv holdning til kritikk i mediene, men mener tradisjonen går lenger tilbake.

– Amerikanerne lengst ute på den kristenkonservative siden har alltid vært veldig krenkbare, og samtidig raske til å true med å gå til rettslige skritt, sier Vik.

Hun tror de kristenkonservatives konfronterende tilnærming til mediene kan ses som del av en tendens, hvor medier som tidligere ble regnet som samlende er under angrep.

– Tilliten til etablerte medier har blitt er svakere, samtidig som det har dukket opp ideologiske aktører som har åpenbar interesse av å svekke de etablerte medienes tillit. Det er urovekkende. For noen år siden var jeg med å undersøke den konservative lobbyen i USA, på oppdrag fra Norad. Da så vi at det ikke var uvanlig at kristenkonservative miljøer gikk til denne typen angrep på mediene. Nå kan det se ut som norske kristenkonservative har latt seg inspirere av dem, sier Vik.

Samtidig mener hun kristenkonservative miljøer ofte er preget av en form for ytringsfrihetsfundamentalisme, som gjør at mange nok mener det bør sitte langt inne å møte ytringer med rettslige skritt.

– Første gang

Svein-Magne Pedersen forteller til Vårt Land at han aldri tidligere har truet med politianmeldelse eller injuriesøksmål.

– Jeg har godtatt mye, men dette gikk over streken. En bedrager er en som bryter Norges lover. Det er en ærekrenkelse. Vi risikerer at folk som leser dette ikke vil støtte oss. Vi må forsvare oss, sier han.

Pedersen reagerer også på at Lunde brukte de samlede inntektene i stiftelsen Misjonen Jesus leger over mange år som bevis for at han tjente seg søkkrik på virksomheten.

– Faktum er at jeg har en helt vanlig lederlønning når man tar hensyn til at jeg nesten aldri har fri og ikke får overtidsbetalt, sier han.

Erik Lunde fortalte om Pedersens trusler i en ny Facebook-status torsdag kveld. Der innrømmet han at ordet «bedrager» kanskje var for sterkt. «Det var ikke et ord som var ment å dekke alle sider ved hans person», skrev Lunde. I går formiddag fikk Lunde beskjed av Pedersen at han satte pris på nyanseringen og at han ikke ville ta saken videre.

– Ta til topps

Sjefredaktør i Norge Idag, Finn Jarle Sæle, mener «nok er nok» og at han derfor vil trekke NRK for retten på grunn av «Pengepredikanten».

– Dette handler ikke om å stoppe kritikere, men om å gjøre kritikere mer kritiske – til seg selv og til premissene sine – før de feller en dom i det offentlige rom, sier han.

Sæle mener «Pengepredikanten» ikke kan kalles en dokumentar, men dokumentfalsk. Han mener det skal være høy terskel for å bruke rettsvesenet i slike saker, men at det i dette tilfellet vil være verdt å bruke pengene fordi han mener saken er så prinsipiell.

– Skulle vi tape er vi villige til å ta saken hele veien til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Forsvar

Å be om at den kritiske Twitter-kontoen ble stengt, handlet om at den stjal Visjon Norges materiale, forteller TV-pastor Jan Hanvold.

– Vi tåler konstruktiv kritikk, men når man harselerer, håner og spotter oss, da må vi jo ha rett til å forsvare oss, sier Hanvold.

Når det gjelder dokumentaren «Pengepredikanten» sier Hanvold at den saken er lagt død.

– Jeg har tilgitt NRK og lagt det bak meg, sier han.

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal er journalist religionsavdelingen, og har jobbet i avisen siden 2014. For tiden skriver han mest langstoff, men har også et spesifikt ansvar for dekningen av Metodistkirken. Han har tidligere skrevet en rekke reportasjer fra USA.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter