Nyheter

Venter strøm av religionssaker 
etter 
ny lov

I USA brygger­ nye religionskonflikter opp etter­ Høyesteretts ja til likekjønnede ­ekteskap. Advokater og dommere varsler bråk.

En ny reservasjonsstrid brygger opp etter at USAs Høyesterett fredag påla alle stater å vie homofile og lesbiske par. Slett ikke alle amerikanere jubler. Motstanderne av loven gjør alt de kan for å begrense den:

– Et stort antall dommere står klare til å assistere soren­skrivere og andre som ønsker å for­svare sine religiøse verdier og tro. Jeg vil selv gjøre alt som står i min makt for å være en offentlig stemme for deres rettigheter, sa statsadvokat i Texas, Ken Paxton, i en uttalelse til pressen søndag.

LES MER: Ny ekteskapslov gir hodebry for trossamfunn

Reservasjonsstrid

Motstandere som Paxton vil at offentlige tjenestemenn skal kunne reservere seg fra å følge den nye loven. De ser Høyesteretts­dommen som et angrep på religionsfrihetsprinsippet. Religiøs frihet bør alltid veie tyngst, mener de: Dommere og andre med vigselsrett skal fortsatt kunne si nei til å vie homofile og lesbiske – uten å risikere bøter og oppsigelse.

Med det brygger en ny form for reservasjonsstrid seg opp i USA, men motstanden var ikke uventet. De fire konservative dommerne i Høyesterett som tok dissens i kjennelsen, har spådd at dommen vil utløse et skred av saker som vil teste religionsfriheten.

LES MER: Skiller seg hvis likekjønnet ekteskap blir lov

Mulig gjennomslag

Lovmotstanderne kan få gjennomslag, sier Helene Megaard, USA-kjenner og skribent for nettstedet amerikanskpolitikk.no.

– Det er ikke helt urealistisk at man vil få saker på statlig nivå som prøver denne kjennelsen. Heller ikke at det vil bli prøvd i Høyesterett. Men hvilken vei vinden blåser, er vanskelig å si.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bruker smutthull

Hun viser­ til at det allerede har vært en rekke saker i USA der religionsfrihet har blitt testet mot andre saker, som i abortsaken. Mange stater har, til tross for at Høyesterett har rettighetsfestet abort, iverksatt lover som i praksis innskrenker kvinners abortmuligheter.

Også prevensjonstilgang har blitt satt opp mot religionsfrihet. Butikkjeden HobbyLobby har blant annet fått unntak fra bestemmelser i Obamas helsereform om at alle arbeidsgivere skal tilby ansatte gratis prevensjon. Etter at HobbyLobby gikk til sak, fikk de rettens medhold i at de ikke trenger å gi ut prevensjon som angrepiller, fordi det strider mot eiernes tro.

LES MER: – Irsk ja til likekjønnet ekteskap – et nederlag for menneskeheten

USA endret seg

Men selv om religionsfrihet har seiret i mange saker, tror ikke Megaard at motstanderne vil vinne frem i denne saken. Det tror heller ikke Svein Melby, seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier.

– Høyesteretts avgjørelse ­reflekterer en generell holdningsendring i det amerikanske samfunnet. USA er i endring i verdispørsmål. Det har blåst en liberal vind over landet i noen år nå.

Han ser det som svært lite sannsynlig at loven vil bli ­reversert. Heller ikke at en mulig­ omkamp vil mobilisere velgere i 2016.

– Men debatt vil selvsagt ­komme.

Ikke så religiøse

Eirik Rise, leder i Skeiv Ungdom, blir ikke overrasket dersom USA-debatten vil preges av religiøse argumenter fremover. Han forteller at motstandere mot likekjønnede ekteskap gjerne begrunner motstanden sin i religiøse tekster og en konservativ kjønnsforståelse – både i USA og andre land.

– Det er rart hvor selektive mange er i tolkningen av religiøse tekster. Det er mange ­andre deler av de religiøse tekstene som omhandler organisering av samfunnet, som vi ikke følger. Når det kommer til spørsmål om seksualitet, legges en bokstavtro tolkning til grunn, med mindre rom for mangfold.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter