Nå er resultatet klart: 66 prosent av de spurte sier nei til at Rogalands-kommunen skal bruke 90 millioner på å bygge ny kirke i sentrum. Det bekymrer ikke kirkeverge i Sola, Trygve Torgersen.
– Nei. Jeg tror du hadde fått samme svar om de hadde blitt spurt om kommunen skulle bruke 290 millioner på det nye rådhuset som er planlagt, sier han.
I dag har kommunen med 26.000 innbyggere fire menighetskirker.
– Hvorfor trengs det en til?
– Sola menighet sine tilbud og aktiviteter har vokst gjennom årene, og lokalene er sprengt på en del arrangementer. De holder nå til på flere plasser i bygda, og det er ikke plass til store samlinger. Mange misforstår også og får ikke med seg at det skjer masse utenom søndagsgudstjenestene, sier han.
LES OGSÅ: Vil ha nøytralt rom i Sola
– Styrer ikke etter meningsmålinger
Den nye kirken har vært en del av sentrumsplanen siden tomten ble satt av for tre år siden, og den har vært i økonomiplanene i ett år. Det er en avtale mellom Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre som sikrer kirkeinvesteringen.
– Vi styrer jo ikke kommunen etter meningsmålinger. Jeg har gått til valg på å gjennomføre det, og det ligger i kommunen sitt budsjett, men det er fullt lovlig, og veldig positivt, at folk engasjerer seg i saker i kommunen, sier Høyre-orfører Ole Ueland til NRK Rogaland.
– Ville bevise motstand
Jone Lea er en av de som står bak aksjonsgruppen «Nei til bygging av ny kirke i Solakrossen til 90 millioner». På Facebook har aksjonsgruppen samlet 1.300 personer, men ikke alle er bosatt i kommunen.
– Det er mange grupper i kommunen som ikke har optimale forhold for aktivitetene sine, men framtiden ligger ikke i en ny kirke. Det er god nok plass i de som allerede er i kommunen, og når vi ser på tallene så peker de nedover. Jeg forstår at de vil samle aktivitetene sine, men det betyr ikke at de skal prioriteres foran andre, sier han.
Lea har blant annet brukt Facebook-gruppen til å samle inn penger for å gjennomføre opinionsundersøkelsen.
– Politikerne mente at mange var for kirken. Jeg ønsket å bevise at det var stor motstand, sier han.
Tallene fra undersøkelsen viser at 66 prosent er mot at Sola kommune skal bruke 90 millioner fra «fellesskapets midler» for å bygge ny kirke. 21 prosent er for, mens 13 prosent svarte vet ikke.
Motstanden mot kirken er størst i de yngste aldersgruppene. Blant de mellom 30-39 år svarte 73 prosent nei til kirkebyggingen.
LES OGSÅ: Voss dropper alle skolegudstjenestene før jul
Stram økonomi
– Kirken har vært planlagt en stund. Hvorfor har dere organisert dere først nå?
– Jeg har bodd i utlandet i flere år og flyttet hjem til Sola først i sommer. Da oppdaget jeg at det var planlagt ny kirke og at ingen hadde protestert mot den før, sier Lea.
Han mener den stramme kommuneøkonomien er en viktig årsak til at Sola bør prioritere annerledes.
– Det er flere andre konkurrerende formål man kan bruke pengene på, og som er for alle innbyggerne, kristne eller ikke, sier Lea som håper han kan presse politikerne til å snu.
– Trengs kirke i nærmiljøet
Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at medlemsprosenten til Den norske kirke i Sola kommune har sunket fra litt over 80,1 prosent til 71,2 fra 2008 til 2015. Dåpstallene har størst nedgang. I 2008 ble 75,6 prosent av alle nyfødte døpt. I 2015 var tallet 51,8.
– Det bare bekrefter at det er viktig med en kirke som er til stede der folk bor og oppholder seg. Lokalmiljøet er svært offensivt og med hundrevis av frivillige i Sola-menighetene, så totalbildet er større enn statistikken, sier han.
– Betaler mye selv
Kirkevergen er imponert over engasjementet i lokalmenigheten som selv må betale åtte millioner av den nye kirken på egenhånd.
– Det burde bli lagt merke til. Allerede i dag får de inn 50.000 kroner i måneden til kirkebygget. Det er formidabelt. Jeg som kirkeverge er svært optimistisk på vegne av Sola-menighetene, sier han.
I sitt forslag til budsjett ønsker rådmannen i Sola å skyve byggingen av ny kirke med ett år. Dermed er planen at ny kirke står ferdig i 2021.