I år er det 100 år siden Jens Bjørneboe ble født. For komponist Marcus Paus er det derfor langt fra tilfeldig hvilken julesalme han har plukket ut.
– «Natten» som dikt går egentlig rett inn til kjernen av det mange julesalmer krester om, nemlig julemysteriet. Den føles dermed nærliggende å lese den som salme. Diktet beskriver hvordan mørket er lysets forutsetning. Det er når det er som aller mørkest, at det går mot lysere tider.
Paus har Bjørneboe i bevisstheten av flere grunner enn at det er hans jubileum. Han har nemlig tonesatt en rekke dikt av den produktive poeten, deriblant «Natten»
Tidligere i år utkom plata Dypt i forledelsen, som han ga ut sammen med sangeren Julie Kleive og pianisten Joachim Kwetzinsky. Det er også de to som fremfører «Natten» i dagens julesalmekalender.
[ – Det finnes ingen ny Bjørneboe ]
Pandemi-effektiv
Det er ikke først gang Marcus Paus tonesetter en folkekjær etterkrigsforfatter. I 2018 kom nemlig plata En hellig, alminnelig lek som består av musikk skrevet til dikt av André Bjerke. At Bjørneboes hundreårsjubileum skulle markeres med nytt plateslipp fra Paus, har ligget i kortene lenge.
– En hellig, alminnelig lek slutter med et dikt André Bjerke skrev til minne om fetteren Jens Bjørneboe. Så platen toner ut med det diktet, og dannet en bro til den platen som kom i år.
Helt siden ungdomsårene har Paus beskjeftiget seg mye med Bjerke og Bjørneboe, og forsøkt å finne en musikalsk vei inn i diktningen deres.
– Disse to platene representerer dermed kulmineringen av en lang reise for min egel del.
Til tross for at pandemien har satt en effektiv stopper for konsertvirksomhet, har det for Paus vært en gyllen anledning til å skape ny musikk. Mer enn halvparten av musikken på Bjørneboe-albumet ble skrevet under lockdown-perioden i mars, og allerede til våren kommer en ny soloutgivelse.
– Jeg har aldri skrevet så mye som i år. Når alt stenger og logistikken trekkes ut av samfunnet, skjønner man hvor god tid man har og hvorfor folk fikk gjort så mye før i tiden, sier Paus.
Han tror ikke dette bare handler om å slå ihjel tid, men at «den samfunnsmessige lammelsen» har vært aktiverende. At kreative sjeler har kjent på et behov for å uttrykke seg.
– Når ting blir mørkt, har vi grunn til å lete etter lyspunkter og skape dem selv.
Denne produksjonen er bestilt av Vårt Land. Musikken er gjengitt med tillatelse fra TONO. Uautorisert fremføring eller kopiering er ulovlig.