«Vi snakker antakelig om halvannen million mennesker, og vi må bare renske hele greia ut. Jeg vet ikke. Noe må skje, men det er bokstavelig talt en nedrivingssone nå», sa den amerikanske presidenten da han kommenterte situasjonen i Gaza søndag. Han har samtidig bedt Egypt og Jordan om å ta mot palestinerne fra Gaza til et såkalt midlertidig opphold.
Vi skal kanskje ikke legge altfor mye vekt på Donald Trumps løse tanker om fordrivelse for å drive eiendomsutvikling på Gaza. Men palestinerne har all grunn til å være bekymret.
Som så ofte ellers, er det ikke lett å vite hva Trump egentlig mener. Han har nylig sagt at Gaza er en flott lokasjon, med hav og fine strender og god temperatur.
Det virker som han tenker som en eiendomsutvikler som vurderer et nedrivingsobjekt. Ut med de nåværende leieboerne slik at man kan bygge noe helt nytt. Og hva skal så skje med dem etterpå?
Fordrive palestinerne
Det er med en god porsjon velvilje mulig å tolke Trump dit hen at palestinerne skal få vende tilbake til et nyoppusset Gaza. Men den israelske høyresida hører noe helt annet. De hører at Trump vil gi dem det de har drømt om. Å fordrive palestinerne fra Vestbredden og Gaza til Jordan og Egypt slik at Israel kan overta det hele har lenge vært planen deres.
Statsråd og bosetteraktivist Bezalel Smotrich har møtt Trumps plan med begeistring.
Nå kan man knapt kalle det Trump har lansert for en plan. Det hele virker ganske urealistisk. Hvis man tenker praktisk på det, er i alle fall hindringene svært mange og store.
Jordan og Egypt er mot
Verken Egypt eller Jordan er interessert i å ta mot en stor mengde palestinere.
Jordan har allerede en stor befolkning av palestinere som rømte dit i 1948 og i 1967. Kongedømmet balanserer på en skjør balanse mellom palestinerne, de araberne som bodde der før og de som fulgte med hasjemittene fra Arabia til Jordan etter 1923. Hundretusener av nye palestinere kan destabilisere kongedømmet. Det er heller ikke i Israels interesse.
Egypt har heller ikke noe ønske om å flytte hundretusener av palestinere inn i Sinai, der islamister allerede er et stort problem. Både Jordan og Egypt kan nok snakke Trump etter munnen for ikke å provosere ham, og kanskje de til og med vil si ja til å ta mot noen få tusen palestinere for å vise velvilje. Men det skal mye til at de går med på å slippe inn hele Gazas befolkning.
En ny nasjonal katastrofe
Slik situasjonen er i Gaza nå, skal man ikke se bort fra at en del vil gripe sjansen til å komme seg vekk fra elendigheten. Men for palestinere flest vil dette framstå som et nytt Nakba, en ny nasjonal fordrivelseskatastrofe. Mange vil nok oppleve det som viktig å klore seg fast i hjemlandet, selv om det skulle koste.
Både de palestinske selvstyremyndighetene og Hamas er fullstendig klar over at dette er en skjebnesak for den palestinske nasjonale selvstendigheten. De vil motsette seg en slik utvandring. Og Hamas har fortsatt kontrollen internt på Gaza. Israel har ingen planer om å overta, og Netanyahu har også motsatt seg alle alternativer.
Netanyahu har derimot lovet å ta opp igjen krigen når våpenhvilen er slutt. Trump har nå lovet at Israel skal få de bombene som Bidens administrasjon satte på vent, fordi de kunne brukes til enda voldsommere ødeleggelse av Gaza.
Det virker ikke som Trump ønsker mer krig. Men hva skal Israel da med bombene? Skal de være et skremsel for Hamas, eller skal palestinerne bombes vekk fra Gaza?
Tostatsløsning skrotet?
Planen om utrensking er kanskje urealistisk. Men hva sier den om Trumps politikk overfor palestinerne? USAs politikk har de siste tjue årene vært en tostatsløsning med en selvstendig palestinsk stat ved siden av Israel. Biden-administrasjonen har arbeidet hardt for det. Indikerer Trump nå at denne tanken er forlatt?
Trumps nyutnevnte FN-ambassadør Elise Stefanik sa i høringen da hun ble utnevnt at hun er enig med den israelske høyrepolitikeren Itamar Ben-Gvir i at Israel har en bibelsk rett til hele Vestbredden, og hun ville ikke si at palestinerne har noen rett til selvbestemmelse. Også en rekke andre av Trumps nyutnevnte folk deler dette synet. Betyr det at Trump også gjør det? Det har han aldri sagt noe om. Men vi vet heller ikke om han fortsatt vil støtte en tostatsløsning, og vi kan ikke utelukke at han vil la Israel annektere det hele.
Saudi-Arabia har nøkkelen
Det er her vi må rette blikket mot Saudi-Arabia. Trump har allerede signalisert at han vil arbeide videre med en normalisering mellom Saudi-Arabia og Israel. Dette er del av en stor amerikansk plan om en ny ordning i Midtøsten, som også Biden-administrasjonen arbeidet med. Men så langt har Saudi-Arabia gjort en slik avtale avhengig av at det settes i gang en prosess for palestinsk selvstendighet.
Her står mye på spill for Trump. Saudi-Arabia har nøkkelen til hans store planer. Derfor skal vi kanskje ikke legge altfor mye vekt på hans løse tanker om fordrivelse for å drive eiendomsutvikling på Gaza. Men palestinerne har all grunn til å være bekymret. De er nok en gang blitt brikker i et storpolitisk spill, og denne gangen er en av spillerne fullstendig uforutsigbar.