Verdidebatt

Kan korona gi kirke på nye måter?

Vi kristne kan bruke denne muligheten til å være kreative i måten vi deler påskens budskap, når det i hele verden skjer en nullstilling av hva som virkelig har verdi.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Berit Hustad Nilsen

Styreleder og informasjonsansvarlig i Brunstad Christian Church

Når hele verden blir snudd opp ned og når alt stopper opp, så blir vi tvunget til å tenke nytt. Spørsmålet er om koronakrisen kan slå oss ut av kurs, eller om den fører oss framover.

Påskestevne avlyst

Jeg har feiret påskehøytiden på stevne helt siden jeg var barn. Når tonene av salmen «Påskemorgen slukker sorgen» spilles og sangen løftes opp av tusenvis av stemmer, så gir det en helt egen følelse å sitte i den store salen og kjenne det kristne fellesskapet. Men i år får jeg altså ikke oppleve det. Vi kan ikke møtes slik vi pleier.

For BCCs vedkommende måtte påskestevnet med over 10.000 påmeldte avlyses. Det gikk samme vei med Ungdomsklubben BUK sin påskecamp, som skulle ha 4400 deltakere fra hele verden. Både for oss, og for så mange andre som må avlyse kultur- og kirkearrangementer nå, er dette egentlig en trist og samtidig alvorlig situasjon.

Spre budskapet

Nå blir kirkesamfunnets og organisasjonenes evne til omstilling satt på prøve. Er utbredelsen av evangeliet begrenset til å kunne samles fysisk? Eller kan vi finne nye måter å være kirke på, også når ting går utenom planen?

Jeg tror vi kristne kan lære noe av denne situasjonen og utvikle nye metoder for å nå ut med det vi brenner for å fortelle menneskene. Vi kan bruke denne muligheten til å være kreative i måten vi deler påskens budskap, når det i hele verden skjer en nullstilling av hva som virkelig har verdi.

Børsene raser og de økonomiske konsekvensene i verden er dramatiske. Det er klart det kommer til å svi økonomisk for BCC at lenge planlagte arrangementer avlyses. Men her står vi sammen med hele landet og store deler av verden, og får ta vår del av byrden. Og vi velger å se på krisen som en mulighet til å prøve noe nytt.

LES OGSÅ: Overveldet prost etter Facebook-bønn om korona: Aldri opplevd en respons som dette

Dugnadsånd i BCC

Nå kommer det til sin rett at BCC gjennom mange år har jobbet med framtiden for øye. Vi har prioritert å ruste opp teknologisk kompetanse, og vi har hatt en visjon om at det er klokt å være økonomisk på forskudd. Merkelig nok er det noe vi har fått kritikk for, og vi har blitt beskyldt for å ikke være opptatt av det kristne budskapet.

Men det er nettopp det glade budskapet som har motivert oss. Det er nettopp det som har gitt oss arbeidslyst, som har gitt oss løftekraft og som har gjort at vi har ønsket å være sammen så ofte til stevner. Jeg tror at den entusiasme og den dugnadsånden som har gjort dette mulig, vil komme både BCC og mange andre kristne til gode i tidens løp.

Nye møteplasser

Mange streamer gudstjenester ukentlig, og vi har hatt direktesendinger fra stevnene våre i over 20 år. Det er ikke akkurat revolusjonerende. Men nå er det snakk om å måtte snu opp ned på hvilket format vi bruker for trosoppbyggelse, når vi ikke kan samles til stevner på en stund. De tre siste månedene har vi hatt et bibelprosjekt, som nå komisk nok ser ut til å ha blitt et testprosjekt for hvordan man kan treffe ungdommer uten den vanlige møteformen.

Vi har vært samlet i mindre grupper i hjemmene og hatt samtalemøter rundt en podkast, i stedet for ordinære møter i et stort lokale. På den måten har vi fått engasjert hver eneste deltaker, og generasjonene har delt spørsmål, tanker og erfaringer fra kristenlivet.

Kirke på nye måter

Vi har sett at det går an å være kirke på nye måter. Nå kommer det altså en tid der vi må bruke de mulighetene vi har for hånden. Her trenges ung og gammel, mann og kvinne, hvert hjerte må brenne for at Guds ord fortsatt kan deles mellom kontinenter over hele verden.

Så mens vi deltar på nasjonenes dugnad for å begrense koronasmitten, kan vi samtidig åpne våre hjerter og dele budskapet med dem som lengter etter å få del i det verket Jesus fullførte i påskehøytiden år 33. I en helt annen tid, under helt andre vilkår, men med nøyaktig de samme muligheter.

LES MER OM VIRUSET:

Vårt Land mener: I en så krevende situasjon, er Norge likevel svært privilegerte

Korona-viruset rammer Kirkemusikkfestivalen: Flere arrangementer avlyst

Gudstjenester avlyses i flere bispedømmer

Syke eldre frykter koronasmitte fra hjemmepleiere

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Verdidebatt