Verdidebatt

«The final solution»?

Dren israelske høyresides organisasjon, «NGO My Israel», som opprinnelig ble stiftet av Naftali Bennett før han gikk inn i politikken, sendte et brev til statsminister Netanyahu og partiet hans, «Likud», og advarte statsministeren mot å gå i union med partiet «Blue and White. Naftali Bennett er for tiden forsvarsminister og leder for det israelske høyrepartiet «Yamina». Han skrev brevet samme dag som tidsfristen for Netanyahus og Gantz’ forsøk på å danne en unionsregjering utløp den 13. april: «En unionsregjering bør ikke dannes på bekostning av full israelsk suverenitet i Judea og Samaria».

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dagens kvinnelige formann i «My Israel», Sara Haetzni-Cohen, fulgte opp advarselen og skrev til Netanyahu: «Den nasjonale høyreside støtter deg i ditt oppdrag, men ikke for en hver pris». Lederne for nybyggerne i Judea og Samaria har lenge hevdet at israelsk suverenitet i de bibelske landområdene henger i en tynn tråd dersom ikke en koalisjonsregjering  fra den politiske høyreside i Israel blir dannet før den siste tidsfristen 6. mai, utløper for henholdsvis Gantz og Netanyahu. (og Knessets øvrige 118 representanter)

Yamina er det eneste partiet som klart og tydelig har advart statsminister Netanyahu mot å akseptere president Donald Trumps fredsplan, slik den foreligger. Det har derimot både Gantz og Netanyahu gjort, og det representerer etter partiet mening det største problem for Israels fortsatte eksistens som jødisk stat. «Tidenes beste fredsplan» innebærer at etter en viss prøvetid for palestinerne, dersom de tilfredsstiller kravene til en statsdannelse,  vil «Palestina» bli opprettet på de bibelske landområdene i Judea og Samaria.  President Donald Trumps fredsplan er, tross dens  mangler, den beste som noen sinne har blitt lagt frem av en stormakt. Israel må smi mens jernet er varmt. President Trump kan være fraværende etter 20. januar 2021.

For Gantz utløper fristen for å komme til enighet allerede onsdag 15. april. kl. 23.59, og hvis han mislykkes også denne gang, vil "stafettpinnen" gå over til en av de  andre 119 representantene i Knesset, som presidenten i denne spesielle krisesituasjonen har gitt ytterligere tre uker, til 6. mai,  for å danne en regjering, eventuelt en regjering uten Gantz og hans støttepartier.

President Rivlin har gitt parlamentarikerne denne ekstraordinære utsettelsen i et forsøk på å unngå et endelig brudd i regjeringsforhandlingene, som vil utløse et 4. valg på litt over ett år. 

Alle israelere innser at det vil være en katastrofe for Israel med de politiske utfordringene landet står overfor i de neste månedene. President Rivlin håper  at presset på parlamentarikerne vil utløse noen overraskende politiske snuoperasjoner fra den ene eller annen side i Knesset.       

Ledere i «Council of Jewish Communities i Judea og Samaria» har vært i kontakt med to representanter i Gantz’ parti, Blue and White, som har tydelige høyreving-sympatier, Yoas Hendel og Tzvi Hauser og bedt dem slutte seg til en koalisjon uten Blue and White. Det ville gi statsminister Netanyahu de nødvendige to representanter han mangler for å danne en «ren» høyreregjering med støtte fra 61 representanter i Knesset.

Et eventuelt brudd i forhandlingene den 15. april ved at Netanyahu erklærer dem for å være håpløse, kan tolkes som et tegn på at Netanyahu føler han trygt kan la Knessets 120 representanter ta avgjørelsen om hvem som skal danne den neste regjering innen 6. mai. I de neste tre uker ligger da avgjørelsen i de to «avhoppernes»  hender. De vet hva som står på spill, og mange israelere håper deres sionistiske grunnsyn vil slå ut til fordel for Netanyahu. De kan komme til å bli erklært enten som helter eller quislinger i Israel og i verden for øvrig.

Statsminister Benjamin Netanyahu har vært, og er, en mester i å utmanøvrere sine politiske motstandere, og nå har han sjansen til å gjøre det enda en gang. Jeg tror at Naftali Bennett etter 6. mai fortsetter som forsvarsminister, og at Ayelett Shaked trer inn i regjeringen igjen som justisminister i løpet av denne våren. Det blir trolig intet 4. valg. Men det er lett å spå feil, i sær om fremtiden.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Verdidebatt