USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump har testet positivt for koronaviruset. Men han vil fortsette å jobbe mens han er i karantene i Det hvite hus.
– Vi starter umiddelbart på vår karantene og prosessen med å bli friske. Vi skal sammen komme oss gjennom dette, tvitrer presidenten fredag.
«Alvorlig for hele verden»
Hilmar Mjelde er seniorforsker ved NORCE forskningssenter, og følger amerikansk politikk tett. Han sier alle håper at presidentens tilstand er god, til tross for omstendighetene.
– Men dette er kjempealvorlig, fordi det skaper tvil om den politiske kontinuiteten i USA. Både for amerikanerne selv og for omverdenen, sier han til Vårt Land, og legger til:
– Når presidenten blir syk, kan han måtte utsette eller delegere beslutninger. Og essensen i presidentjobben er nettopp å ta beslutninger.
Kan påvirke kognitivt
USA-kjenneren understreker også at vi ikke kan vite hvordan sykdommen påvirker Trump kognitivt. Sykdom og stress kan påvirke hans evne til å ta beslutninger, utholdenhet, humør og vilje til å lytte til råd.
– Fire sittende amerikanske presidenter har dødd av helsekomplikasjoner. Så en dødelig sykdom som covid-19 må tas på største alvor, sier Hilmar Mjelde.
Trumps lege opplyser at presidenten vil fortsette å utføre sine arbeidsoppgaver og at paret vil gå i karantene i Det hvite hus.
– Presidenten og førstedamen er begge i god form i øyeblikket, og de planlegger å være hjemme i Det hvite hus under rekonvalesensen, skriver legen Sean Conley i en uttalelse.
I risikogruppen
Trump kan ha blitt smittet av den nære rådgiveren Hope Hicks. Hun testet nemlig positivt for koronaviruset på torsdag.
Hicks dro sammen med Trump til et valgmøte i Duluth i Minnesota onsdag. Hun var også sammen med presidenten til den første presidentdebatten, som ble arrangert tirsdag.
Donald Trump er 74 år gammel, en alder som plasserer ham i risikogruppen for å utvikle komplikasjoner som følge av viruset. At han er overvektig, bidrar også til å øke risikoen.
Over 200.000 døde
USA er hardt rammet av koronapandemien, og over 210.000 koronasmittede amerikanere har så langt dødd. Over 7,4 millioner mennesker i USA har fått påvist smitte.
Trump har en rekke ganger nedtonet risikoen rundt koronapandemien. Selv om smitten fortsatt sprer seg en rekke steder i landet, mener han USA er forbi den verste fasen.
I valgkampen har han gjennomført en rekke folkemøter som er blitt kritisert for manglende smitteverntiltak. Selv unnlater Trump vanligvis å bruke munnbind, og han latterliggjorde presidentkandidat Joe Biden for hans bruk av munnbind da de to møttes til debatt tirsdag.
Hilmar Mjelde mener at et smittet presidentektepar er et oppsummerende bilde på koronakrisen i USA.
– Trump-administrasjonen har forsømt krisen fra begynnelsen av, konkluderer han.
Les også:
[ Var sterkt kritisk til religion. Så begynte Harald Eia på universitetet ]
Elise Kruse: – Nei, det er ikke lett å tro
---
Fakta:
---