Nyheter

Følger etter i Jerusalem-striden

Guatemala er det første landet som gjør som USA, og flytter ambassaden til Jerusalem. Nå følger Paraguay etter. Historisk støtte både til jødene og til nazistene ligger bak avgjørelsene.

– Det er ikke veldig overraskende. Spesielt Guatemala har stabile og tette bånd til Israel, sier Latin-Amerika-ekspert Benedicte Bull, ved Universitetet i Oslo.

Allerede i mars i år annonserte Guatemala at de, i likhet med USA, vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte ambassaden dit. I går kunngjorde Paraguay at også de vil flytte sitt diplomatiske senter til den konfliktfylte byen.

Fordømmelse

Da USAs president Donald Trump annonserte i desember i fjor at han anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, skapte det harme verden over. Uttalelsen førte til voldsomme protester hos palestinerne. Også i resten av verden ble Trumps avgjørelse sett på som en enorm provokasjon og en trussel mot den ustabile i situasjonen i området. I FN stemte 128 medlemsland for en resolusjon som krever at USA endrer sin beslutning. Blant dem var Norge. Her hjemme uttalte utenriksminister Ine Marie Søreide (H) til NRK at en anerkjenning «kan bidra til å gjøre fredsprosessen vanskeligere».

LES OGSÅ: Hellig by, dype følelser

Ledestjerne

Derimot går de to latinamerikanske landene i stikk motsatt retning av resten av verdenssamfunnet. Bull knytter særlig Guatemalas lojalitet med Israel til bånd som går helt tilbake til opprettelsen av staten i 1948, og til diplomaten og politikeren Jorge Garcia Granados. Han jobbet for FNs Palestinakomité, UNSCOP, som anbefalte å dele det britiske mandatet opp i en jødisk og en arabisk stat.

– Granados spilte en viktig rolle i opprettelsen av Israel. Han var svært opptatt av jødenes plass i verden, og av ideen om selvstyre og demokrati, forklarer Bull, og viser til Granados' bok Israel: The Drama as I Saw it. Her skrev israelsvennen om sin egen tid i politisk eksil, og om sionistbevegelsens seire, som til slutt ledet til opprettelsen av en uavhengig, jødisk stat.

Granados' brennende engasjement er antakelig også en sentral grunn til at Guatemala var det første landet i verden som anerkjente staten i 1948. Hans personlige innsats var også avgjørende for at de andre latinamerikanske landene unisont stemte for opprettelsen av Israel.

LES OGSÅ: Europeiske jøder straffes for Trumps Jerusalem-ja

Militær bistand

Senere har båndene mellom Israel og Guatemala bare blitt styrket, ifølge Bull. I dag er det også militære, religiøse og økonomiske forbindelser mellom landene.

– Guatemala samarbeidet militært med Israel under den lange borgerkrigen i landet. De siste tiårene har også de evangeliske kirkene vokst seg store og har mye politisk innflytelse. Deres israelsengasjement styrker befolkningens støtte ytterligere. I tillegg har Israel gjort flere investeringer i landet, blant annet i energisektoren, forklarer hun.

LES OGSÅ: Kirkelig nei til Jerusalem

Nazi-fortid

I motsetning til Guatemala, har Paraguay en mørk, nazivennlig fortid. Det lille landet i hjertet av Sør-Amerika tok i mot flere høytstående nazister på flukt etter at andre verdenskrig var tapt. Blant annet skal den beryktede SS-offiseren og torturlegen Joseph Mengele ha oppholdt seg i Paraguay på slutten av 50-tallet.

Ifølge mangeårig fredsarbeider i Latin-Amerika, Petter Skauen, er det ikke like åpenbart hvorfor Paraguay nå trer inn i Guatemala og USAs rekker, men én teori går ut på at landet ønsker å gjøre opp for seg overfor jødene.

– Det finnes ingen uttalt årsak til hvorfor de nå går ut med så massiv støtte til Israel, men mange tror det kan ligge et ønske bak om å gjøre det godt igjen ved å være et støtteapparat for Israel, sier Skauen.

Fredsveteranen har også snakket med journalistkolleger i Paraguay, som ser Jerusalem-støtten i sammenheng med et ønske om å styrke båndene til Washington.

– Paraguay styres av et høyreekstremt regime, som nå ser sitt snitt til å søke støtte hos Trump. Landet er dessuten et frimarked for smuglervarer, alt fra hvitevarer til narkotika, og er avhengig av mer velvilje fra USA. Det gir også USA muligheten til å legge press på landet for å støtte deres utenrikspolitikk, sier Skauen.

LES OGSÅ: Derfor jubler de for Jerusalem

Ingen trend

Det var bare seks land, i tillegg til USA og Israel som stemte mot FN-resolusjonen som krever at USA endrer sin beslutning. Blant dem var Guatemala og Honduras, som de to eneste representantene fra Latin-Amerika. Paraguay avsto fra å stemme.

Benedicte Bull tror ikke vi ser begynnelsen på en latinamerikansk trend, der flere land vil følge etter Paraguay og Guatemala og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

– Det kan jeg ikke tenke meg, muligens med unntak av Honduras, som også nyter et godt forhold til Israel. Flere land i Latin-Amerika har de siste årene signalisert at de ønsker å ha en meklerrolle i Israel/Palestina-konflikten og har forsøkt å etablere relasjoner til begge parter, sier Bull.

Hun viser til at nesten alle landene i Latin-Amerika stemte for resolusjonen i FNs generalforsamling som ga Palestina status som observatørstat. Samtidig ønsker mange å ta hensyn til både den jødiske og den arabiske diasporaen i Latin-Amerika, ved å føre en mer diplomatisk tone.

– Det er først og fremst kristne arabere som migrerte til Sør-Amerika sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet, som utgjør den arabiske minoriteten der. Men de er en økonomisk og politisk maktfaktor i mange land. Det holder nok forholdet til Israel litt nede, sier hun.

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter