Kirke

Olav Fykse Tveit blir biskopenes nye leder

Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, kommer til å bli ny preses i Den norske kirke. – Jeg kommer til å lære noe hver dag, sier han.

Bilde 1 av 2

– Jeg er glad og takknemlig for at de ønsker at jeg skal være deres kollega. Jeg ser på det som en stor utfordring og noe som er meningsfullt å gå inn, sier Olav Fykse Tveit på telefon fra New York, like etter at han i dag ble nominert av Bispemøtet som ny preses i Den norske kirke (Dnk).

Siden han er den eneste nominerte – Bispemøtet kunne nominert inntil tre - går det for første gang mot at Dnk får en preses som ikke allerede er biskop.

Tveit har de seneste ti årene ledet Kirkenes Verdensråd, et kirkelig fellesorgan som arbeider med økumenisk samarbeid mellom 350 medlemskirker i mer enn 110 land. Før det var han generalsekretær i Mellomkirkelig råd i syv år.

Tilsettes i januar

Det er først på Kirkerådsmøtet i slutten av januar at han formelt tilsettes. Der er han avhengig av å oppnå et kvalifisert flertall, hvis ikke sendes saken tilbake til Bispemøtet.

Men på biskopenes pressekonferanse på Voksenåsen kultur og konferansesenter i dag var beskjeden ikke til å misforstå: Tveit er deres nye leder.

– Hvordan skal du løse det du selv sier er en stor utfordring?

– Når de ber meg om dette, så tenker jeg også at det er mulig. Jeg håper og tror at jeg har erfaringer, kompetanse og gaver som kan brukes i en slik oppgave, selv om jeg ikke har vært biskop før, sier Tveit.

– Jeg har ikke valgt min etterfølger

På pressekonferansen sa Helga Haugland Byfuglien at samtlige biskoper pekte på Fykse Tveit. Flere har pekt på at hennes varslede avgang kommer tett på tidspunktet Fykse Tveit er ferdig som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd.

Byfuglien har ledet arbeidet i Bispemøtets arbeidsutvalg, som har forberedt nominasjonsarbeidet, og har også ledet møtet på Voksenkollåsen der selve vedtaket er gjort.

– Kan du forstå at det kan se ut som at du her har utpekt din egen etterfølger?

– Jeg skjønner spørsmålet. Resten av arbeidsutvalget har lagt premissene for hvordan vi skal gå frem med dette. Jeg vil være overrasket hvis noen i kollegiet mener at jeg har dyttet saken i denne retningen. Vi har vært veldig enige om dette, så jeg føler ikke at jeg har rekruttert min etterfølger, sier Byfuglien - til lett latter fra resten av biskopene, som har satt seg bakerst i rommet.

Atle Sommerfeldt, biskop i Borg og visepreses, støtter opp om det Byfuglien sier.

– Jeg vil sterkt understreke at Helga Byfuglien er ingen leder som styrer ved å diktere hva vi andre skal mene. Heller ikke i denne saken, sier han.

LES MER: Kirkerådslederen: – Forskutterer aldri en tilsetting

– Lærer hver dag

I fjor ble reglementet endret slik at ny preses unntaksvis kan rekrutteres utenfra bispekollegiet. Fykse Tveit har tro på at han kan løse oppgaven, selv om han vil møte i Bispemøtet for første gang som ledende biskop.

– I andre oppgaver og jobber jeg har hatt så har jeg tenkt at jeg lærer noe nytt hver dag. Det vil jeg sikkert også i den slik oppgaven også, i hvert fall den første tiden, sier Fykse Tveit.

– Hva er de største ufordringene i den oppgaven du nå trolig skal påta deg?

– Jeg må få summet meg litt og få tenkt litt mer over hva dette betyr. Det er litt tidlig å si så veldig mye. Men jeg har også lært i livet at man må være seg selv i alle de oppgavene man er satt til. Jeg må være åpen for å lære, være meg selv og være opptatt av å få til et godt samarbeid med alle de jeg skal samarbeide med, sier Tveit, som understreker at det er fleire som skal uttale seg og fatte vedtaket i denne prosessen, og ikke vil si så mye mer om hva han ser som Dnks utfordringer før han formelt er ny preses.

• LES INTERVJU MED FYKSE TVEIT: – Mer og mer synes jeg den kristne troa per definisjon er håpet

• LES MER: Ved å nominere berre éin kandidat kan biskopane sjølv velje kven som skal bli preses. Det reagerer Karl Johan Kirkebø på.

---

Olav Fykse Tveit

  • Født 24. november 1960, oppvokst på Bømlo.
  • Gift 1983 med Anna Bjorvatten. Tre voksne og gifte barn, fire barnebarn.
  • Utdannet teolog ved MF vitenskapelig høyskole (1986), og har tatt en doktorgrad samme sted (2002).
  • Han var generalsekretær i Mellomkirkelig råd fra 2002 til han i 2009 ble han valgt til generalsekretær i Kirkenes Verdensråd.
  • Ble i går nominert som eneste kandidat til preses i Den norske kirke.
  • Arbeidserfaring:
  • Generalsekretær, Kirkenes Verdensråd, valgt av Sentralkomiteen, for 2010-2020
  • Generalsekretær, Mellomkirkelig råd, 2002-2009
  • Sekretær for Kirkerådets kirke-stat kommisjon, 2001-2002
  • Sekretær for Lærenemnda 1999-2000
  • Konsulent og seniorkonsulent for teologiske spørsmål, Mellomkirkelig råd, 1991-1996,
  • Sokneprest i Haram, Møre bispedømme 1988-1991
  • Vernepliktig feltprest, Sessvollmoen 1987-1988
  • Han har dessuten hatt en lang rekke tillitsværv både i Norge og internasjonalt.
  • Kilde: Kirken.no

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirke