Forslagene kommer i en periode der Norge i likhet med mange andre land er i unntakstilstand, der både helsevesenet og økonomien er under hardt press. Generalsekretær Birgitte Lange mener likevel regjeringen må øke den globale innsatsen, når koronaviruset nå sprer seg stadig mer også i de fattigste landene.
– Selv i denne krevende tiden kan vi ikke bare tenke på oss selv. Vi kan ikke, og har ikke lov til, å glemme verdens fattigste og mest sårbare. Statsminister Erna Solbergs oppfordring om en dugnad for å beskytte de mest sårbare her hjemme må også gjelde internasjonalt. Ellers svikter vi vårt moralske ansvar for å vise global solidaritet, sier generalsekretær Birgitte Lange i Redd Barna.
Vil ha mer enn 1 prosent i bistand
Organisasjonen kommer med flere konkrete forslag til regjeringen, for å trå til i en krisesituasjon der ikke minst mange barn i utviklingsland vil rammes på flere områder:
• Bistandsbudsjettet må økes til mer enn den fellespolitiske enigheten om 1 prosent av brutto nasjonalinntekt (BNI). Ekstraordinære tider krever ekstraordinær innsats i fattige land med allerede underfinansierte budsjetter.
• Norge bør bruke økt bistandsinnsats til særlig å styrke helsesystemer og utdanning i de mest sårbare landene, sektorer der Norge er en verdensledende bistandsaktør.
• Norge kan særlig øke støtten til vaksineutvikling, samt støtten til Verdens helseorganisasjon (WHO) i arbeidet med å iverksette og koordinere tiltak mot koronaepidemien.
• Redd Barna ber Norge ta imot 5.000 kvoteflyktninger per år, samt bidra til å relokalisere 750 flyktninger fra de overfylte og helsefarlige flyktningleirene i Hellas. FN har i flere år bedt Norge om å ta imot minst 5000 flyktninger, men regjeringen har begrenset seg til 3.000 kvoteflyktninger fra FN årlig.
Kvoteflyktninger i hotell-karantene
– Dagens nivå på 3.000 kvoteflyktninger er veldig lavt. I en situasjon med rekordlavt antall asylsøkere har Norge kapasitet til å ta imot langt flere, og 5.000 kvoteflyktninger på litt sikt er helt overkommelig. Dersom de skal i karantene på grunn av koronapandemien, er det massevis av ledig kapasitet for eksempel på hotellene i Gardermoen-området og på ankomstsenteret i Råde i Østfold, sier Lange.
– Her må vi selvsagt ta hensyn til smittevern i den fasen vi er i nå, og finne gode løsninger på sikt, understreker hun.
De siste dagene har det vært en voldsom økning i antallet land som stenger skolene for å hindre koronasmitte. Allerede onsdag meldte UNESCO om stengte skoler i 107 land, der 862 millioner barn og ungdommer holdes borte fra sine skoler. Det tilsvarer omtrent halvparten av alle verdens elever.
– Det har langt mer dramatiske konsekvenser for barn i fattige land å miste skolegangen. Muligheten til nettbasert hjemmeundervisning er mange steder minimal, og millioner av elever mister et skolemåltid som for mange har vært avgjørende for næringsinntaket, sier Birgitte Lange.
Bærekraftsmål for utdanning i fare
Redd Barna-sjefen frykter et alvorlig tilbakeslag i kampen for å nå FNs bærekraftsmål for 2030, om at «alle jenter og gutter fullfører gratis og likeverdig grunnskole og videregående opplæring av høy kvalitet, som kan gi dem relevant og reelt læringsutbytte».
– Vi vet dessverre at når barn i disse landene av ulike grunner blir tatt ut av skolen for en periode, så øker risikoen for varig skolefrafall. Mange får ikke komme tilbake til skolen fordi foreldrene heller vil bruke dem til å skaffe arbeidsinntekt eller hjelpe til hjemme, sier Lange.
Hun frykter også at mange barn, særlig i konfliktområder og i familier med en problematisk hjemmesituasjon, vil miste skolen som et viktig fristed der de er i noenlunde trygghet. I tillegg risikerer mange barn å miste foreldre og andre omsorgspersoner i epidemien.
Viruset sprer seg i Afrika
Koronapandemien sprer seg nå både på det afrikanske og latinamerikanske kontinentet. Viruset er påvist i over halvparten av Afrikas 54 land, og har begynt å kreve liv.
– Det beste rådet for Afrika nå, er å forberede seg på det verste og å forberede seg alt i dag, sa sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO)Tedros Adhanom Ghebreyesus på en videooverført pressekonferanse onsdag kveld.
Onsdag meldte Burkina Faso, som ifølge FN er et av verdens ti fattigste land, om det første dødsfallet som følge av koronasmitte. Samme dag ble de første smittetilfellene registrert også i Zambia og Djibouti, der begge hadde tilknytning til Europa.
Barn overlatt til seg selv
Programsjef Sissel Aarak i SOS-barnebyer frykter i likhet med Redd Barna at mange barn kan komme til å bli overlatt til seg selv når smitten brer seg.
– Omtrent halvparten av foreldreløse barn sør for Sahara bor hos besteforeldrene sine. Ettersom eldre mennesker er særlig utsatt for korona, kan dette få massive konsekvenser for barna som står igjen, sier hun til NTB.
Opprop fra humanitære organisasjoner
I et opprop denne uken advarer flere norske hjelpeorganisasjoner statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) mot å kutte bistand for å finansiere koronainnsatsen i Norge:
– Et utbrudd i fattige og sårbare stater vil være svært alvorlig og vil kunne få katastrofale humanitære konsekvenser, heter det I oppropet fra Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp, Redd Barna og Røde Kors.
LES MER:
[ Snart er alle land smittet ]
[ Snakk med barna! ]
---
Spredningen
- Koronaviruset sprer seg stadig. Fredag var det registrert over 253.000 smittetilfeller. Det omfatter rundt 10.500 dødsfall, rundt 90.000 friskmeldte fordelt på over 182 land og territorier.
- I Norge var det fredag registrert 1.742 smittet, og 7 døde.
- Det er store mørketall, og disse landene var hardest rammet inntil fredag:
- Kina, unntatt Hongkong og Macau: 81.000 smittetilfeller, hvorav 3.248 døde.
- Italia: 41.000 smittet, 3.250 døde
- Iran: 19.700 smittet, 1.433 døde
- Spania: Nær 20.000 smittet, 1.000 døde
- Frankrike: 1.100 smittet, 372 døde
- Tyskland: 16.700 smittet, 44 døde
- Sør-Korea: 8.650 smittet, 94 døde
- USA: 14.400 smittet, 217 døde
- Kilde: Worldometer, FHI, NTB
---