Nyheter

– Vi må tillate konfirmanter å være underveis

Fjortenåringer gjør egne, bevisste valg rundt konfirmasjonen, men tar også hensyn til at feiringen står sterkt som familierite.

Førsteamanuensis Erling Birkedal ved MF vitenskapelig høyskole har ledet arbeidet med en undersøkelse om fjortenåringers forhold til konfirmasjon. Kirkerådet har bestilt rapporten for å forbedre sin kommunikasjon med aldersgruppen – med tanke på rekruttering til kirkelig konfirmasjon. 309 elever i 8. klasse har deltatt i undersøkelsen, og 57 av dem er intervjuet. De har svart i forkant av valget om konfirmasjon.

– Vi ser en individualisering av religion hos de unge, de har stor bevissthet om – og blir også oppfordret til å gjøre egne valg. Samtidig står konfirmasjonen sterkt som familierite. Ungdommene står i et dilemma mellom det å gjøre et individuelt, religiøst valg – og det å tilfredsstille familien med en viktig og samlende feiring, sier Birkedal.

LES MER: – Prinsessen kunne valgt borgerlig konfirmasjon

Religiøse spørsmål har lav prioritet

Religiøse spørsmål kommer ikke høyt på prioriteringslisten av hva de unge er opptatt av.

– Vi ser samtidig at religion ikke er et tabuområde for de unge. Informantene er åpne om egen religiøsitet, tilhørighet og holdning. De er ikke opptatt av religiøse autoriteter og «rett lære», men heller av praksis og det å finne sin egen vei.

– Vi ser også at ungdommene assosierer i en viss grad negativt til temaer som religion og tro. For flere kobles religion til krig og konflikt, opposisjon til vitenskap, og at det er gammeldags, forteller Birkedal.

Like mye følelser som religiøs tro

Rapporten viser også at det er lite samsvar mellom de unges religiøse selvforståelse og de valg de gjør, f.eks. ved valg av konfirmasjon. Det tyder på at de har et ambivalent forhold til religion og religiøs tro. Det dreier seg like mye om følelser og fornemmelser som om klare tanker og overbevisning.

– De unge er sterkt opptatt av selve konfirmasjonsdagen og feiringen. Mens kirken er mer opptatt av konfirmasjonstiden som læringsarena. Der ligger det et dilemma i kommunikasjonen. Kirken utfordres til å være ærlig, men må også opptre relevant overfor de unge. Kirken må møte dem på det de er opptatt av – som vennskap, familierelasjoner og klimakamp.

Arena for refleksjon

Birkedal peker på at det å ta religiøse valg er et krevende livsmestringsprosjekt.

– Vi må tillate at fjortenåringer er underveis – kirken må være en arena der man kan reflektere rundt de store spørsmålene sammen med dem, sier Birkedal.

---

Konfirmasjon

  • Førsteamanuensis Erling Birkedal ved MF vitenskapelig høyskole har ledet en undersøkelse om 14-åringer og deres valg av konfirmasjon.
  • Rapporten er nylig levert til Kirkerådet, som bestilte den.
  • 309 elever i 8. klasse har svart, og 57 av dem er intervjuet. Undersøkelsen er gjort i forkant av at de gjør sine valg om konfirmasjon.

---

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter