Nyheter

Vil ha fengselsstraff for å si «polske dødsleirer»

Et polsk lovforslag som forbyr å kalle nazistenes konsentrasjonsleirer for «polske dødsleirer» vekker sterke reaksjoner, ikke minst i Israel.

Lovforslaget ble vedtatt i den polske nasjonalforsamlingen fredag, symbolsk nok dagen før den internasjonale holocaustdagen til minne om nazistenes folkemord på jøder før og under 2. verdenskrig

Lovforslaget kan gi opptil tre års fengsel for å knytte polske myndigheter til jødeutryddelsen som Nazi-Tyskland organiserte og gjennomførte på polsk jord. Det samme gjelder anklager om at Polen som nasjon var involvert i nazistenes forbrytelser.

– Dette er ikke nødvendigvis et utrykk for antisemittisme, men det kan være en del av nedtoningen av polakkers samarbeid med de tyske nazistene under 2. verdenskrig, sier historiker Lars Lien ved HL-senteret.

LES MER: Ikke misbruk holocaust

Millioner drept i dødsleire

Over en million jøder ble drept i Auschwitz og den nærliggende dødsleiren Birkenau i Polen.

– I Polen har det i flere år hersket sterk irritasjon over at internasjonale medier og andre omtaler Auschwitz og andre konsentrasjonsleire i Polen som «polske dødsleire». Det gjelder både blant politiske ledere og mange vanlige polakker, sier den polskfødte NUPI-forskeren Jakub M. Godzimirski.

Han mener irritasjonen til en viss grad er forståelig, ettersom det kan etterlate et feilaktig inntrykk av at polske myndigheter hadde ansvar for den industrielle jødeutryddelsen.

– Det er helt klart at polske myndigheter ikke hadde ansvar for dette, ettersom Polen var okkupert og styrt av tyske nazi-myndigheter. Derfor kan det oppleves plagsomt når medieomtale nærmest framstiller dette som et polsk ansvar. Men lovforslaget går uansett for langt, og begrenser ytringsfriheten, sier Godzimirski.

LES MER: Antisemittisme i Norge

Historiker: Uheldig forbud

Også historiker Lars Lien mener forbud er uheldig:

– Prinsipielt mener vi at forskning og formidling er veien å gå, ikke forbud, selv om uttrykket «polske dødsleirer» er problematisk. Betegnelsen bør være «konsentrasjonsleirer i det naziokkuperte Polen».

Israels statsministrer Benjamin Netanyahu mener lovforslaget representerer «en forvrengning av sannheten, omskriving av historien og fornektelse av holocaust». Søndag kveld ble han og Polens statsminister Mateusz Morawiecki enige om «umiddelbart å starte en dialog mellom de to landene, for å prøve å nå fram til en forståelse om lovgivningen».

LES MER: Luthers jødehets

Polen var jødisk sentrum

Før 2. verdenskrig levde det over 3,3 millioner jøder i Polen, rundt en tredjedel av alle jøder i Europa, og landet var et sentrum for jødenes religiøse og kulturelle liv. Etter Tysklands maktovertakelse høsten 1939 ble landet åsted for noen av nazistenes verste overgrep mot jødene. Flere enn ni av ti polske jøder ble drept under holocaust.

I første fase av krigen opprettet de tyske naziokkupantene tallrike gettoer der polske jøder ble holdt innesperret under umenneskelige forhold. Det var også i Polen det tyske naziregimet bygget sin største utryddelsesleir, Auschwitz, selve symbolet for nazistenes folkemord på jødene og andre minoriteter.

Mens gjennomføringen av holocaust var et tysk prosjekt, mener historikere at omfanget ikke hadde vært mulig uten lokale myndigheters og lokalbefolkningens hjelp. Det gjaldt ikke minst i et Polen der antisemittiske holdninger var utbredt, og polske borgere stod bak både angiveri og mange tusentalls direkte drap på polske jøder.

LES MER: Holocaust i Norge

Polakker var delaktige

– Man kan ikke nekte for at en del polske borgere var svært delaktige i disse grusomme handlingene, sier Jakub M. Godzimirski.

Han var skoleelev i Polen på 1960- og 70-tallet, og forteller at undervisningen om 2. verdenskrig var preget av en nasjonal heltefortelling:

– Det var en heroisering av polsk nazi-motstand. Det ble ikke direkte underslått at polakker bidro til angiveri som førte jøder til nazistenes dødsleirer, men det ble underspilt og var ikke noe man snakket noe særlig om. Jeg registrerte i liten grad antisemittisme i dagliglivet, men så var det heller ikke så mange jøder tilbake i Polen etter krigen, sier Godzimirski.

I 1968 startet kommuniststyret i Polen en antisemittisk kampanje, der tusenvis av polske jøder følt seg truet til å forlate landet. Godzimirski forstod i etterkant at når enkelte skolekamerater sluttet, var det fordi deres jødiske familier forlot Polen.

LES MER: Sjokk for tyske barn

Underspilt antisemittisme

Historiker Lars Lien mener det er «helt klart» at historieskrivningen i Polen har underspilt egne borgeres antisemittisme, angiveri og drap på jøder under krigen.

Han minner om at statsadvokaten i Krakow i 2008 vurderte å ta ut tiltale mot Jan T. Gross for «bakvaskelse av den polske nasjon», etter at Gross publiserte en bok som omhandlet pogromen mot polske jøder i Kielce etter 2. verdenskrig.

LES MER: Auschwitz smuldrer opp

Kan nedlegge veto

Det omstridte lovforslaget må godkjennes av det polske senatet og presidenten før loven kan tre i kraft.

Jakub M. Godzimirski tror ikke loven vil gå gjennom i sin nåværende form, men mener lovforslaget allerede har skadet Polens allerede skadeskutte renommé som følge av den høyreorienterte regjeringens stadig mer nasjonalistiske politikk.

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter