Fra sin base i Oslo viste Democratic Voice of Burma både burmeserne og verden for øvrig sannheten om et brutalt militærregime. Nå er stemmen på vei hjem.
Radio- og TV-stasjonens redaksjonslokaler i Oslo er så godt som ryddet og 600 kilo med teknisk utstyr er sendt østover. Det er over 20 år siden unge eksilburmesere med norsk hjelp startet stasjonen som ble en viktig kilde til uavhengige nyheter for burmesere, til tross for at den var forbudt.
Men med reformene makthaverne har gjennomført, trenger ikke journalistene å gjemme seg lenger. Det nye hovedkontoret ligger i nabolandet Thailand. Håpet er at mediehuset, som nå teller over hundre ansatte, skal få komme helt hjem – til landet som i dag blir kalt Myanmar.
– Fortalte sannheten. – DVB ble etter hvert en veldig viktig stemme både for folk i Burma, men også for regimet, fordi den fortalte sannheten om hvordan tilstanden var i Burma, sier Asia-eksperten Harald Bøckman til NTB.
Han er styreleder for stiftelsen som har drevet stasjonen. Torsdag er han med på avskjedsfesten – et seminar arrangert av de viktige støttespillerne og donorene Fritt Ord og Utenriksdepartementet
Det er en av rådgiverne til Thein Sein, den tidligere generalen som er blitt president, som har fortalt Bøckman om betydningen radioen hadde også for de forhatte undertrykkerne.
– DVB har faktisk bidratt til at de militære forsto at de måtte legge om kursen, sier Bøckman.
Oppbyggelig. Det var en liten gruppe eksilburmesere som ved hjelp av Den norske Burmakomité fikk satt i gang kanalen. Det skjedde etter at generalene som styrte landet hadde hindret Den nasjonale demokratiligaen (NLD) å komme til makten etter valgseieren i 1990 og satte Aung San Suu Kyi i husarrest.
Radiokanalen sendte mest proklamasjoner og oppbyggelige sanger den første tiden, forteller Bøckman. Men så ble de en mer profesjonell radiokanal
– Særlig etter at de begynte med fjernsynssendinger i 2005 har de hatt en voldsom innflytelse, fra politiske motstandere til grasrota, sier han.
Arbeidet til Democratic Voice of Burma (DVB) ble for alvor kjent verden rundt med dokumentarfilmen «Burma VJ», som handlet om munkeopprøret i 2007, hærens hardhendte inngripen og journalistene som i hemmelighet filmet det som skjedde.
Filmen ble nominert til Oscar. Mange av kanalens medarbeidere i landet ble arrestert.
Friheten. I februar i fjor ble 13 journalister satt fri og forbudet mot DVB ble opphevet som et ledd i reformene. Journalistene gikk rett tilbake på jobb, ifølge Bøckman.
Mediehuset har nå kontorer både i den største byen Yangon og i hovedstaden Naypyidaw. Men det mangler regelverk, lisens og annen struktur i Myanmar før DVB kan komme hjem.
Men nå begynner likevel et nytt liv. Ifølge Bøckman ser DVB for seg å bli en blanding av en kommersiell kanal, med reklameinntekter, og en allmennkringkaster. Men inntil videre vil kanalen trenge økonomisk hjelp fra sine støttespillere, sier Bøckman, som håper det norske utenriksdepartementet vil fortsette å støtte stasjonen.
De engang unge eksilburmeserne som startet eventyret er nå i midten av 40-årene. Noen har familie i Norge og vil bli, andre ivrer for å fortsette arbeidet og dra til Thailand eller Myanmar.
Ifølge Bøckman er det også ulike meninger blant de ansatte om militærregimet mener alvor med reformkursen.
– De fleste er betingede optimister. Det er jeg også.