NEKROLOG: Jakob Jervell er død, 88 år gammel. Det bekrefter familien overfor NRK.
Rett før jul ringte Jervell meg. Han hadde lest min bok om svigerfar, og kunne fortelle at de to i ungdommen hadde drevet evangelisering sammen i Hedmark. Jervell som evangelist var i første omgang en underlig tanke. Men så slo det meg at det var nettopp det han var. Han brant for å forkynne Jesus - men ikke slik kirken vanligvis forkynte ham.
LES OGSÅ: «Tilgivelsen fjerner angeren». Les det siste intervjuet Jacob Jervell gjorde.
Ble nektet å preke. Jervell var mannen som ble nektet å tale i domkirken av biskopen i Kristiansand. Han kunne vært biskop i Nidaros, men sa nei takk i siste liten. Det ble krise i Indremisjonen da han fikk tale i foreningen i Østre Bærum. Det ble spetakkel da Thor-Bjarne Bore åpnet spaltene for ham i Vårt Land - så hadde også Vårt Land noen år før kjørt en kampanje mot Jervells teologi.
At han ble så provoserende, hang delvis sammen med hans trang til å popularisere forskningsresultater. Han er en av de virkelig store i europeisk bibelforskning, blant annet forfatter av et digert faghistorisk verk om Apostlenes gjerninger - og altså professor ved Universitetet i Oslo fra 1960. Samme år holdt han en serie radioforedrag om den historiske Jesus. Alvorlige bruduljer ble det da han før jul 1969 i programmet til den folkekjære Oddvar Folkestad hevdet at Jesus ikke var født i Betlehem.
Arbeiderpartiet. Også utenom fagteologien kom han med kontroversielle standpunkter. Han gikk tidlig inn for at homofile måtte får regulert sitt samliv. Han startet aksjon for Arbeiderpartiet mens konflikten om abortsaken var på sitt skarpeste. Han gikk inn for omsorg og solidaritet med Aidsofre på den tiden da de ble isolert og stigmatisert.
For ham hang alt dette sammen med hans begeistring for Jesus, først og fremst den menneskelige Jesus. Derav også hans motstand mot tukling med menneskelivet i biologisk forskning, der han tidlig gikk inn for et etisk råd.
Guds ansikt. Tidlig på 70-tallet hørte jeg Jervell tale i et møte på Blindern. Det hadde vært atskillig oppstandelse om dette møtet fordi det kristelige studentlaget måtte trekke seg som arrangør. Jeg ble overrasket over den utfordrende Jesusforkynnelsen han da kom med - noe helt annet enn jeg ventet meg.
Jervell hadde nemlig en fromhet som ofte ble overskygget av polemikeren. Han ble kalt til prest gjennom en visjon han hadde da han var lærer på Andøya under krigen. «Jeg snakker med Gud om alt, hele tiden», sa han i et intervju.
«Døden er Guds ansikt. Bak døden er den store befrielsen, det uforfalskede, uforurensede livet», sa han til Vårt Land da han fylte 70. Nå er han der.