Nyheter

– Skuffet over KrFs standpunkt om fedrekvote

Tina Bru, leder i Høyres kvinneforum, sier KrF tar en permisjonsmåned fra mødrene når partiet nå hever fedrekvoten sammen med Ap.

– I dag er jeg skuffet over KrF. Høyre og Fremskrittspartiet står nå alene om å forsvare valgfriheten. Og det KrF nå kommer til å stemme for, er ikke partiets egentlige politikk. I praksis kommer man til å ta fire uker fra mors permisjonstid, for Arbeiderpartiet vil ikke utvide kvoten slik KrF helst vil, sier stortingsrepresentant Tina Bru (H), som også er leder i Høyres kvinneforum, og tidligere ledet partiets likestillingsutvalg.

LES MER Høyres kvinneleder angrep fedrekvoten

Opp, så ned

I Trontaledebatten fremmet Ap-leder Jonas Gahr Støre forslaget om å gi fedre 14 ukers pappapermisjon, slik de hadde fram til 2013. Da ble de fire borgerlige partiene enige om å barbere vekk fire uker i samarbeidsavtalen. Høyre og Frp gikk for fire år siden til valg på å fjerne fedrekvoten.

Ordningen ble i sin tid innført av Arbeiderpartiet i 1993. Først 4 uker, så utvidet steg for steg til 14 uker.

Allerede under trontaledebatten ble det klart at det er flertall for å utvide fedrekvoten fra 10 til 14 uker. For KrF støtter Aps forslag.

Subsidiært Ap

– Vi har behandlet Aps forslag i vår gruppe. Gruppa har bestemt at vi vil støtte det, sa familiepolitisk talsperson Geir Jørgen Bekkevold i KrF til NRK onsdag.

NTB får opplyst at KrF vil jobbe videre for å utvide den samlede foreldrepermisjonen med fire uker, slik partiets primærstandpunkt tilsier. Men gruppemøtet tirsdag morgen avklarte at KrF støtter Aps forslag, som dermed vil få flertall på Stortinget.

Familienes valg

Forslaget fra Ap skal opp til votering i Stortinget onsdag, og blir vedtatt. Så må Solberg-regjeringen komme tilbake til Stortinget med en lovendring som innfrir flertallets krav.

– Høyre ønsker at familiene skal få velge selv, for familiene har ulike behov, sier Tina Bru, og mener stortingsflertallet nå legger opp til at staten skal velge for en.

– Jeg kjemper for likestilling, men fedrekvoten er ikke det aller viktigste likestillingspolitiske verktøyet vi har.

Bru sier Høyre stoler på at familiene evner å gjøre gode valg – og at hun derfor hadde håpet KrF ikke hadde skiftet side, opptatt av valgfrihet som de er.

LES MER Frå nærleik til fedrekvote

Koster mye

I Trontaledebatten sa KrF-leder Knut Arild Hareide at «vi går for 14 uker, så utvider vi tallet med fire nye uker, men at det ikke går på beskostning av valgfriheten til familiene».

– Er det en løsning Høyre synes er god og som Høyre vil vurdere, utfordret Hareide.

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, avviste å bruke nye midler på å utvide ordningen:

– Vi må begynne å se på hva ting koster og hvordan samfunnet skal bruke de inntektene vi har. Det å utvide med fire nye uker vil ha en kostnad.

Delte 50-50

Selv erklærte han seg som «tilhenger av en lang pappapermisjon»:

– Jeg hadde selv en deling med min kjære kone som var ganske god: fifty–fifty, og det er mulig å få til. Men jeg ønsker at far skal ta et større ansvar, og det er det viktigste. Så må vi se hvordan vi kan få lagt til rette for det. Nå ligger det mange forslag på bordet, men det har en økonomisk kostnad, som jeg håper Kristelig Folkeparti vil være med og vurdere.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter