Senter for forskning på sivilsamfunn og frivillig sektor ved Institutt for samfunnsforskning og NORCE har undersøkt utviklingen det siste tiåret. Rammebetingelsene er forbedret, det største utslaget kommer gjennom ordningen med momskompensasjon og økt støtte fra tippemidler.
Nedlegging
– Hovedgrunnen til at tro- og livssynsfeltet skiller seg negativt ut, er at mange lokallag nedlegges eller blir sammenslått. Hovedgrunnen er en forgubbingstendens og dårligere rekruttering enn på andre felt. I tillegg er det en økt konsentrasjon av lokallag i regionale vekstområder. Dette viser seg i nedgang over flere tiår i frivillig arbeid, medlemskap og antall lokallag, sier seniorforsker Karl Henrik Sivesind ved Institutt for samfunnsforskning.
Robust økonomi
Han legger til at disse kristne foreningene ofte tilhører organisasjoner med god økonomi.
– Slike organisasjoner preges av god økonomisk utvikling og stor giverglede, slik at totaløkonomien ikke lider under denne nedgangen. Det er faktisk en økning i driftskostnadene totalt sett på tro- og livssynsfeltet. De store misjonsorganisasjonene er veldig proffe på å bygge opp faste givertjenester, og ordningen med skattefradrag gjør det lettere å sikre seg faste, langsiktige givere.
Inntektene øker
For tro- og livssynsforeninger har andelen av pengegaver og arv i det totale inntektsbildet faktisk økt fra 36 til 41 prosent.
– Denne omstruktureringen av frivillig sektor gir seg også utslag i at kvinneandelen i styrer og ledelse minker, der frafallet av kvinneforeninger på tros- og livssynsfeltet antakelig bidrar. De har sammen med organisasjoner på helse- og sosialområdet vært historisk viktige for kvinners aktive deltakelse og ledelse i organisasjonslivet, sier Sivesind.

Mangfold
En annen tendens i undersøkelsen er et økende antall frivillige med etnisk minoritetsbakgrunn, men at det ikke gir tilsvarende utslag i antall ledere. Det er noe Frivillighet Norge har på sin agenda.
– Vi utfordrer våre organisasjoner, både lokalt og nasjonalt, til å sørge for at mangfoldet også gjenspeiler seg i styrene, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.
Velvilje
Han gleder seg over økende aktivitet i frivillig heten.
– Bedre rammebetingelser kan forklare noe av veksten, og vi registrerer økende fokus på frivillighet fra politikere og beslutningstakere. Men det viser også at dugnadsånden lever i beste velgående, sier Slotterøy Johnsen.
LES MER OM FRIVILLIGHET:
• Frivillighet Norge: Frivillig arbeid skaper tilhørighet. Vi utfordrer regjeringen til å ha som mål at integrering skal føre til aktiv deltakelse i hele samfunnslivet.
---
Frivillighet
- En ny undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning viser en klar vekst i frivillig sektor de siste ti årene.
- Antallet nasjonale organisasjoner har økt fra 3395 til 3875, og lokale organisasjoner har en økning fra 86 700 til 95 300.
- Driftskostnadene i frivilligheten har økt fra 36 milliarder kroner i 2009/13 til 46 milliarder i 2019.
- Økningen i antall medlemmer er estimert til 9,5 millioner, en økning fra 8,9 millioner.
- Medlemskap i frivillige organisasjoner per innbygger ligger stabilt på 1,9. Gjennom- snittsnordmannen er altså medlem i nesten to slike organisasjoner.
---