– Jeg tror intensjonen bak listen er god, men sånn jeg ser det legger de opp til en klassifisering av kirker. Man skaper en A- og B-lagstenkning. Er dette byggende for fellesskapet i Den norske kirke? spør Sofie Braut, lektor og skribent.
En liste over såkalte «trygge kirker» for skeive er i disse dager under utarbeidelse av Skeivt Kristent Nettverk (SKN). Bakgrunnen for listen er at det som LHBT+ «ikke (er) så lett å finne en menighet som aksepterer deg fullt og helt som du er», skriver nettverket på Facebook. De ber derfor sine følgere om hjelp til å komme med forslag til menigheter «der det skal være trygt å gå og trygt å engasjere seg i som skeiv».
På nettverkets nettside har de lagt ut en foreløpig liste over «trygge kirker i Oslo». MER i Ila kirke, Kraftverket, Sub Church, Grønland kirke og Paulus kirke, er menighetene som er nevnt med navn.
På sikt håper SKN å få på plass en landsdekkende kirkeliste.
• LES OGSÅ: Skeivt Kristent Nettverk: – Vil ikke tvinge andre til å endre teologi
Ingen kriterier
SKN ble i januar i år etablert som en medlemsorganisasjon, som retter seg spesielt mot frikirkelige menigheter, og vil formidle overbevisningen om at man kan være kristen og leve i likekjønnet samliv eller som transkjønnet.
Nestleder i SKN, Tor Håkon Eiken, sier at listen kan være spesielt nyttig for skeive kristne som kommer til ny by og som ønsker å finne seg en menighet.
– En del menighetsmiljøer har vært veldig vonde for skeive. Ytterpunktene er menighetene som ber for at homofile skal bli helbredet, og der legningen omtales som en sykdom eller avvik. Du har også menigheter som fremstår som veldig sympatiske og inkluderende, men når sannheten kommer for en dag får ikke skeive som er i forhold være leder på for eksempel søndagsskolen. Da tenker vi det er bedre at folk er klar over dette på forhånd, i stedet for at man investerer tid, krefter og følelser i tillitsforhold i menigheter hvor man egentlig ikke er velkommen.
– Hva er kriteriet deres for en trygg kirke?
– Listen er basert på tilbakemeldinger fra folk som er med i ulike forsamlinger. Vi vurderer å sette opp kriterier, men trenger flere tilbakemeldinger før vi kan gjøre det, svarer Eiken.
'Virker lite gjennomtenkt'
Sofie Braut påpeker at ved å klassifisere kirker som «trygge», impliserer man også at noen kirker er «utrygge».
– «Utrygg» er et ganske sterkt uttrykk. Anser man ikke Den norske kirke som en trygg arena med de spenningene og ulikhetene som finnes? Er man bare trygg der alle er enige om ett syn? Er det utrygt at andre har et teologisk begrunnet syn?
At det ikke foreligger et sett med kriterier for hva som definerer en kirke som trygg, synes hun også er betenkelig.
– Da får listen bare en anmelderfunksjon basert på synsing og hva folk har erfart. Det skaper en utrygghet. Alt i alt virker listen litt lite gjennomtenkt.
Tor Håkon Eiken mener selv at Den norske kirke i det store og hele er «trygg» for skeive.
– Det vil vi si at den er, for der er det rom for ulike syn. Ulike tanker er bra.
Men slik er det ikke i alle menigheter, og derfor trengs listen, mener han.
– At det blir klassifisering mellom a- og b-menigheter kan nok stemme. Hvordan ville du klassifiser forsamlinger som omtaler våre medlemmer som «styggedom» og mener skeive «ødelegger samfunnet»? Hva med forsamlingene som hevder legning er en sykdom som kan helbredes? spør han.
LES MER FRA VÅRT LAND:
• Homoterapiens grenseoppgjør: En av årets viktigste debatter har vært dypt personlig
• Vårt Land mener: Konverteringsterapi bør opphøre, men forbud er ikke løsningen
---
Skeivt kristent nettverk
- Nettverk som henvender seg til kristne og «skeive», altså lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, med bakgrunn fra frikirkelige menigheter.
- Ble opprettet som et nettverk på sosiale medier. Har nylig blitt en medlemsorganisasjon.
- Nettverket er opprettet i overbevisning om at det er mulig å kombinere kristen tro med likekjønnet samliv.
- Kilde: skeivtkristentnettverk.no
---