Det skal ansettes nye sokneprester i Bjørgvin bispedømme. Da søknadsfristen for stillingen som sokneprest i Luster gikk ut i midten av oktober, hadde det bare kommet inn én søknad, skriver Sogn Avis.
Den aktuelle søkeren vil ikke samarbeide med kvinnelige prester.
Vemund Atle Øiestad, leder av Bjørgvin bispedømmeråd, sier til Vårt Land at stillingen skal lyses ut på nytt. Hva som er grunnen til det, vil han ikke kommentere.
LES OGSÅ: Møt Bjørgvin-kvinnene som har fått prestekallet sitt bestridt i stillhet
Enig med Mikael Bruun
Geir Paulsen, prost i Sogn, bekrefter overfor Sogn Avis at søkeren på stillingen i Luster er den som har fungert som sokneprest i et vikariat de to siste årene.
Det er Vidar Nes Mygland, som tidligere har uttalt at han ikke vil ha liturgisk fellesskap med kvinnelige prester, og som dermed deler syn med soknepresten i Sogn, Mikael Bruun.
Denne høsten har presters reservasjonsrett vært gjenstand for debatt. Mens noen har ment at Den norske kirke legitimerer kvinnediskriminering – og flere har fryktet dårlig arbeidsmiljø – har andre påpekt at kvinneprestmotstandere også fortjener sin plass i meningsfellesskapet.
Bispedømmerådet avgjør
Uenighet eller ei – det finnes ingen reservasjonsrett. Det har både preses Olav Fykse Tveit og et samlet Bispemøte slått fast. 16. oktober vedtok Bispemøtet at en prest ikke kan avstå fra samarbeid med andre prestekolleger.
Før helgen vedtok Bjørgvin bispedømmeråd å slutte seg til Bispemøtets vedtak om kollegafelleskap og samarbeid til grunn ved fremtidige ansettelser i bispedømmet. I tillegg ble det vedtatt at man aktivt «vil fremme et arbeidsmiljø der kvinner og menn gjensidig opplever anerkjennelse av sin prestetjeneste».
Sverre Langeland, sokneprest i Sandviken, mener dette vil støte enkelte ut av kirken. Det avviste Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug, som minnet om at det er forskjell på ytringsfrihet og handlingsfrihet.
Derfor er det nå knyttet usikkerhet til hva som vil skje med ansettelsen av ny sokneprest i Luster. Stillingen lyses i hvert fall ut på nytt.
– Bispemøtets vedtak er ledende
Hva utfallet blir dersom en søker ikke ønsker å samarbeide med kvinnelige kollegaer, vil ikke prost Geir Paulsen kommentere.
Han sier til Sogn Avis at han ikke vil uttale seg ettersom ansettelsesprosessen fortsatt pågår, og bemerker at det er Bispedømmerådet som ansetter nye prester.
Vemund Atle Øiestad, som er leder i Bispedømmerådet i Bjørgvin, gir heller ikke noe detaljert svar, men slår likevel fast at Bispemøtets vedtak om «ordinasjon og kollegafellesskap» er ledende.
Vårt Land har vært i kontakt med Vidar Nes Mygland. Han ønsker ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.
LES OGSÅ:
• Eitt år med kvinneleg prest var nok
• – Dette gjør at det er mulig for oss å se for oss en fremtid i Den norske kirke
• – Vi ser hele tiden at likestiling har vikeplikt. Det må det bli slutt på
---
Fakta:
---