Nyheter

Nærmer seg homoterapi-forbud: – Med en bred definisjon vil alle konservative kristne bli rammet

NY LOV: En lov mot konverteringsterapi er rett rundt hjørnet. For konservative kristne kan den enten bli uproblematisk – eller sterkt problematisk, ifølge Espen Ottosen.

– Endelig! bryter Skeivt kristent nettverks (SKN) styreleder ut.

Elisabeth Meling og SKN har etterspurt forbudet mot homoterapi i over to år. Nå nærmer loven seg å bli realitet.

– Dette er veldig viktig, og vil gi en trygghet for skeive kristne og muslimer, og andre som føler på et gruppepress til å forandre legning. Nå får de vite at de har loven i ryggen.

Slik kan loven strupe konservative

Med kulturminister Abid Raja som kilde avslørte Vårt Land torsdag at fengsel kan bli en straffereaksjon som ligger inne i lovforslaget. Men ennå finnes det ingen nøyaktig definisjon av hva som vil bli straffbart med den nye loven.

Det gjør det vanskelig å forholde seg til forslaget, synes teolog, filosof og informasjonsleder Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Organisasjonen er blant dem som er med i nettverket Til helhet. De har vært anklaget for å drive konverteringsterapi, men avviser det selv.

Utformingen av loven vil avgjøre hvor problematisk – eller ikke – den blir, mener Ottosen:

– Hvis konverteringsterapi defineres smalt, er det uproblematisk å forby det.

Hvis konverteringsterapi defineres smalt, er det uproblematisk å forby det.

—  Espen Ottosen, NLM

Slik han ser det, vil en smal definisjon av konverteringsterapi være å forby tilbud av metoder og teknikker som hevdes å kunne endre menneskers seksuelle orientering. Det foregår i liten grad noe som faller inn under «konverteringsterapi» i kristne miljøer i dag, ifølge ham.

– Ingen kristne ønsker å presse andre mennesker til å endre sin seksuell legning. Det er ikke etisk. Jeg tror ikke det funker. Tvang og manipulering kan føre til skam og traumer, fortsetter Ottosen.

Espen Ottosen, Min Tro.

Frykter alle konservative rammes

Men dersom konverteringsterapi blir definert bredere, kan saken bli en annen. Med en slik definisjon kan man for eksempel forstå «homoterapi» som at det bør være forbudt å fraråde homofile å gå inn i et homofilt forhold, sier Ottosen.

Begrunnelsen for at dette kan defineres som konverteringsterapi, er at den typen veiledning kan bety å oppfordre homofile til å undertrykke den de er, fortsetter han.

– Med en slik bred definisjon tror jeg alle konservative kristne vil bli rammet av forbudet. Det vil ramme alle kristne som forkynner at ekteskap mellom menn og kvinner er riktig. Jeg tviler på at regjeringen vil foreslå noe slikt, sier Ottosen.

Hjelp til «den ene»

– Espen Ottosen mener at det i liten grad foregår homoterapi i kristne miljøer i dag. Ser dere i Skeivt kristent nettverk en annen virkelighet, som fordrer dette forbudet?

– Ja. Det vet vi, og hører dessverre historier om. VGTV-serien «Homoterapi» er ett av bevisene, sier Elisabeth Meling i Skeivt kristent nettverk.

SKN-lederen mener loven må ta utgangspunkt i den berørte minoritetens situasjon.

– De trenger sterkere vern enn organisasjoner som er redde for at de ikke får mene noe. Som vi har sagt mange ganger: Det handler ikke om skadelige holdninger, men skadelige handlinger.

Vil ikke forby tradisjonell ekteskapsteologi

Med det mener Meling at det ikke skal være forbudt å fastholde en tradisjonell ekteskapsteologi.

– Vi vet selvsagt at ikke alle konservative er ute etter å endre legningen til skeive, men det er nok at noen gjør det. Hvis bare én person blir utsatt for et slikt press, trengs et vern for denne personen. Antallet har ikke noe å si.

Vi vet selvsagt at ikke alle konservative er ute etter å endre legningen til skeive, men det er nok at noen gjør det.

—  Elisabeth Meling, Skeivt kristent nettverk

Hun peker på menneskers individuelle, og ulike, relasjon til Gud.

– Slik blir det problematisk om man, ut fra et gruppepress, blir tvunget i terapi for å ikke forelske seg i noen av samme kjønn.

Lea Kvadsheim

Lea Heljesdatter Kvadsheim

Ruth Einervoll Nilsen

Ruth Einervoll Nilsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter