– Vi mener at salg av treliterskartonger med vodka ikke samsvarer med Vinmonopolets samfunnsoppdrag, som er å sørge for ansvarlig alkoholsalg til det beste for folkehelsen.
Det sier fungerende generalsekretær i Actis, Lars Fjærli Hjetland til Vårt Land. Han understreker at hele poenget med at Norge her har et unntak fra EØS-reglene om distribusjon av alkohol, er for at Vinmonopolet skal være et regulatorisk virkemiddel på alkoholmarkedet.
– At Vinmonopolet selger brennevin i et så stort kvantum, bidrar til å øke tilgjengeligheten av et produkt som er helseskadelig dersom det inntas i for store mengder, sier Hjetland og legger til:
– Dette er problemer på boks.
[ Alkohol blir hverdagsliggjort – også i kirken ]
Han begrunner bekymringen sin med at mange har vanskelig for å ha oversikt over hvor mye de drikker, og mener dermed at en ikke-gjennomsiktig kartong av en slik størrelse kan gjøre det vanskelig å vite hvor mye man får i seg.
Oppfordrer til å kutte produktet
Actis-generalsekretæren mener dette er et produkt som ikke burde finnes i Vinmonopolets sortiment.
– Vi ber om at Vinmonopolet fjerner disse spritboksene fra butikkhyllene sine. Dersom de ikke gjør det, vil vi be helseministeren, som står som eier av Vinmonopolet, om å gripe inn.
---
Actis
- Actis er rusfeltets samarbeidsorgan som jobber for å forebygge bruken av alkohol.
- Actis arbeider for å redusere skadene ved bruk av alkohol, narkotika og pengespill.
- På vegne av sine medlemsorganisasjoner jobber de med å fremme løsninger og forslag til ruspolitikken.
- Paraplyorganisasjonen får sitt mandat gjennom vedtak og politiske plattformer vedtatt av kongressen, som avholdes hvert andre år.
---
Hjetland forklarer at for å regulere salg av alkohol, er tilgjengelighet og pris viktig, og at et slikt produkt bidrar til å øke tilgjengeligheten. Han trekker frem da Vinmonopolet begynte å selge vin på kartong som et eksempel på hvordan mekanismen fungerer.
– Det bidro til å øke salg av vin på bekostning av andre alkoholprodukter. Vi ønsker at folk drikker alkohol med lavest mulig alkoholprosent, sier han og avslutter:
– Alkohol kan være skadelig om det inntas i store doser. Jo sterkere alkohol, jo større er risikoen for skader. Derfor er dette et problem.
Så lenge produktet følger norsk lov, er det krevende å stanse det
— Halvor Bing Lorentzen
– Ikke et ønsket produkt
Kommunikasjonsdirektør i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, uttrykker forståelse for bekymringen til Actis. Han forklarer imidlertid at Vinmonopolet som monopol har en forpliktelse om likebehandling av grossister.
– Dette produktet er ikke et produkt Vinmonopolet har etterspurt eller bevisst valgt å ha i sortimentet. Produkter tilbys i bestillingsutvalget ved at grossister listefører produkter, sier Lorentzen og legger til:
– Og så lenge produktet følger norsk lov, er det krevende å stanse det.
Han forklarer også at da vodka på treliterskartong ble innført i 2003, ble det gjort en vurdering av om produktet kunne stanses ut fra likebehandling. Det viste seg å være svært krevende å få til. Siden har det eksistert i det såkalte bestillingsutvalget. Det betyr at noen butikker har det inne om det er mye etterspørsel etter det.
– Nå tenker vi å gjøre en ny vurdering for å se hva vi får til, avslutter Lorentzen.
[ Slik gikk kommunen fra bunnen til toppen i rusforebygging ]