Aksjonister fra Natur og Ungdom lenket seg denne uka til anleggsmaskiner på Engebø i Sunnfjord, der selskapet Nordic Mining har startet med graving.
– Gruveselskapet har satt i gang før de har fått endelig driftstillatelse, noe som veldig provoserende, sier Gina Gylver, leder for Natur og Ungdom.
Administrerende direktør i Nordic Mining, Ivar Fossum, avviser at selskapet ikke har tillatelse.
– Vi har alle nødvendige tillatelser til å sette i gang arbeidene. Vi har en godkjent driftskonsesjon fra Direktoratet for mineralforvaltning som er gitt uten oppsettende virkning, sier Fossum.
Har klaget til Næringsdepartementet
Gylver i Natur og Ungdom mener oppstarten kan virke som et forsøk fra Nordic Mining på å presse næringsminister Jan Christian Vestre (Ap). Hos ham ligger en klage på driftstillatelse til behandling.
– Det stemmer at Nærings- og fiskeridepartementet har klagesaken til behandling og et vedtak kan ventes om ikke lenge. Departementet kan ikke kan gå i nærmere detalj, fordi saken fortsatt er under behandling, sier Camilla Pettersen, fungerende kommunikasjonssjef for næringsministeren.
Ber Vestre agere
Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne mineraler og dumpe gruveslam i Førdefjorden. Dette er Natur og Ungdom sterkt imot, også fordi det dreier seg om en nasjonal laksefjord.
– Alle aksjonistene her har en tydelig beskjed. Næringsminister Vestre må stanse prosjektet nå. Han har all mulighet til å følge opp løfter om grønn industri og sirkulærøkonomi, sier Gylver til Vårt Land.
Hun viser til at Havforskningsinstituttet har vært tydelige i sin kritikk mot prosjektet, sammen med fiskeri- og reiselivsnæringen og en samlet miljøbevegelse.

[ No startar omstridt gruveprosjekt - Natur og Ungdom finn fram kjettingane ]
Lokalt Ap-lag imot
Anne-Line Thingnes Førsund har lokal tilknytning og er også blant lenkeaksjonistene. Hun viser til at Sunnfjord Ap, Vestland Ap og AUF nasjonalt er imot at gruveprosjektet får dumpe slam i Førdefjorden.
EUs overvåkingsorgan ESA har påpekt at Norge har brutt EUs mineralavfallsdirektiv, og vurderer nå om Norge har brutt EUs vanndirektiv som skal sikre rent vann og sjø.
– Skal regjeringen ha troverdighet, må de sikre at norsk gruvenæring ikke får bruke metoder verden ellers har forlatt, bortsett fra Norge og Papua Ny-Guinea. Det er suksessrikt næringsliv knyttet til fjorden, slik fjorden har vært i flere tusen år. Vi venter at Vestre tar vare på dette unike, allsidige næringslivet for framtidige generasjoner, sier Thingnes Førsund, ifølge en pressemelding.
---
Gruvedrift
- Gruveselskapet Nordic Mining har sikret seg rettighetene til å utvinne mineralene rutil og granat fra Engebøfjellet i Sunnfjord kommune.
- Prosjektet er kontroversielt fordi restmassene fra gruvedriften etter planen skal deponeres på bunnen av Førdefjorden. Det medfører også naturinngrep.
---
Nordic Mining avventer
Fossum sier at Nordic Mining har kjent til at Natur og Ungdom vil aksjonere.
– Vi er glad for at vi kan bidra med mineralene rutil og granat, sier han.
Rutil brukes som metall i fly- og sportsutstyr, og som middel for å gjøre tannkrem, mat, maling og visse medisiner hvite.
Gylver understreker at Natur og Ungdom ikke generelt er imot utvinning av mineraler.
– Noen mineraler må vi ha. Men vi må kunne si nei til de verste prosjektene. Dette prosjektet er ikke verdt å rasere en nasjonal laksefjord som er artsrik og ren, og etterlate naturen med store sår, for så å dumpe ressursene i fjorden. Mineraler er en begrenset ressurs, sier hun.
Natur og ngdom er ifølge Gylver klare til å aksjonere dag etter dag framover for å hindre oppstart. Flere aksjonister er på vei.
Prosjektleder i Nordic Mining, Kennet Nakken Angedal, sier til NRK at selskapet ikke kommer til å arbeide på anleggsområdet i dag for å unngå konfrontasjoner med aksjonistene.