Nyheter

KrF skal ta rolle som helseparti. Bollestad starter sommeren med «sykehus-turné»

NYE KORT: For å gjøre KrFs velgerappell bredere vil Olaug Bollestad bygge KrF opp som helseparti. Sykepleieren og partilederen starter sommerferien med besøksturne til grasrota i Helse-Norge.

Strategisk handler det om et av flere skritt for å favne bredere: I en tale under helgens store KrF-konferanse i Bergen røpet partilederen hvordan hun starter sommerferien fra Stortinget: Med en omfattende besøksrunde blant fotfolk på sykehus.

– Jeg vil møte ansatte og tillitsvalgte på gulvplanet og ikke bare få den versjonen som kommer fra helsetoppene, sier hun.

Tidvis har KrF hatt et godt rykte i helsepolitikken. Men ved de siste valgene har omdømmet blant velgerne falt, viste en oversikt valgforsker Bernt Aardal publiserte før påske.

«Må vite hvor skoen trykker»

Det vil KrF gjøre noe med. Først står møter med jordmødre, akutt- og intensivsykepleiere og andre nøkkelfolk ved sykehusene for tur. Senere skal Bollestad på andre visitter, ikke minst til kommunehelsetjenesten.

– Vi begynner i Østfold, drar videre til Oslo og vil møte ansatte sørover langs kysten og opp til Bergen. Det er viktig å høre hvordan trykket nå er på grunnplanet i helsevesenet, forklarer partilederen.

– Det handler altså om å vinne tillit blant ansatte og folk koblet til sektoren?

– Ja. KrF har mange verdier vi deler med dem som jobber i helsevesenet. Og skal samfunnet få til et sykepleierløft, må vi vite hvor skoen trykker, utdyper KrF-lederen.

KrF-leder Olaug Bollestad. Vårkonferanse for Agder, Rogaland og Vestland. Setter signaturen på russedress til Sara Borgenvik fra Hå kommune

Snakkis: Hva kan vinne nye?

Helgens vårkonferanse for KrFs fylkeslag i Agder, Rogaland og Vestland var et av de få store møtepunktene i et år uten landsmøte. Det er disse fylkene partiet fortsatt har stortingsrepresentanter fra.

For KrF var konferansen viktig for å ruste lokale tillitsfolk til å sikre og fornye valglister foran lokalvalget neste år. Men jakten saker som kan gi ny velgerappell, var hyppig samtaletema deltakere imellom.

Jeg er jo sykepleier selv og forstår stammespråket

—  Olaug Bollestad

Da KrFs søsterparti i Sverige – Kristdemokraterna (KD) – sank mot sperregrensen for et tiår siden, satset strategene hardt for å gjøre partiet til et helseparti. Det lyktes de med. Når svenske velgere spørres om partier med best politikk på ulike felt, rangeres KD i dag innenfor topp fire i helsepolitikken.

– Det er ikke fra søsterpartiet vil har hentet inspirasjonen fra. Jeg er selv sterkt opptatt av dette, sier Bollestad.

---

Starter byggeprosess

  • Etter at KrF falt under sperregrensen ved valget i fjor, rigger partiet seg for å sikre et godt kommunevalg i 2023.
  • Å bygge den lokale partiorganisasjonen sterkere er et hovedmål for KrFs ledelse og strateger.
  • Men partiet står også foran nytenkning om hvilke saksfelt som kan løfte KrF frem blant nye velgergrupper.

---

Tall taler. Tapt mye omdømme i helsepolitikk

Valgforsker Aardals oversikt viser at KrF har tapt omdømme i helsepolitikken ved de siste tre valgene. Bare to prosent av norske velgere svarte i valgundersøkelsen for 2021 at KrF hadde best politikk på feltet.

– Men besøkene og satsingen handler også om å vinne tilbake eierskap i helsepolitikken.

– Ja. Det er også en annen viktig bit for min del: Jeg er jo sykepleier selv og forstår stammespråket. Men helsepolitikk er også knyttet til menneskeverdet i alle livets faser. Der vil jeg gå «rett på», sier svarer Bollestad.

Olaug Bollestad, KrF-leder, vårkonferanse 2022

KrF frir til sykepleiere – jobber for et løft

I talen til tillitsfolk i kjernefylkene sa KrF-lederen at partiet skal jobbe med hverdagsløsninger, være «til å stole på» og bidra til et løft for sykepleierne.

– Er det noen partier som kan gjøre det, så er det oss. Sektoren står overfor en stor utfordring: Flere av oss lever lenger. Og de som lever lengst er sykest, påpekte Bollestad.


Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter