Nyheter

Russland setter ukrainske soldater i fengsel og sivile i «filtreringsleire»

UKRAINA: 2.400 ukrainske soldater fra Azovstal-stålverket i Mariupol skal være fanget av russerne. Det er fare for at Russland kan straffe dem som «nazister» og krigsforbrytere.

Før helgen hevdet Russland å ha tatt full kontroll over stålverket Azovstal i Mariupol. 2.400 ukrainske soldater skal være i Russlands fangenskap. Mens sårede har blitt sendt til et sykehus i Novoazovsk i den russiskkontrollerte «folkerepublikken Donetsk», befinner mange seg i et tidligere fengsel i Olenivka, som har vært kontrollert av «folkerepublikken Donetsk» siden 2014.

Vårt Land har snakket med Mariupol-journalisten Olga, som følger situasjonen. Av hensyn til sikkerheten til familie og venner i Mariupol ønsker hun å være anonym.

– Det er lite informasjon om hva som skjer med dem i Olenivka, siden ingen har sluppet ut så langt, sier Olga.

Amnesty International er bekymret for Azovstal-forsvarerne, og har bedt Russland respektere rettighetene deres under Genève-konvensjonen.

– Under forsvaret av Mariupol ble det ukrainske militæret demonisert av russiske medier, og gjennom hele krigen mot Ukraina har Putin framstilt dem som «nynazister», heter det på Amnestys nettsted.

Petro Andrjusjenko, rådgiver for ordføreren i Mariupol, har kalt fengselet «en konsentrasjonsleir i det 21. århundre, etablert midt i Europa» der fangene hverken får mat hver dag eller medisinsk hjelp. Russisk TV har på sin side vist fangede soldater som sier de blir behandlet bra.

Jeg snakket med en kvinne som opplevde at russiske soldater fikk henne til å ta av undertøyet så de kunne se etter tatoveringer.

—  Olga, journalist i Mariupol
Mariupol

Sivile holdes i «filtreringsleire»

Siden mars har et stort antall sivile ukrainere fra Mariupol og andre okkuperte områder blitt sendt til «filtreringsleire».

Det er leire der folk blir avhørt og der papirer og mobiltelefoner blir sjekket for koblinger til forsvaret, journalister, myndigheter og nasjonalistiske avdelinger. Ofte ser de også etter tatoveringer.

Derfra har mange blitt sendt videre til forskjellige regioner i Russland. Russland kaller dette evakuering, mens Ukraina kaller det deportasjon.

– Nylig snakket jeg med en kvinne som opplevde at russiske soldater fikk henne til å ta av undertøyet så de kunne se etter tatoveringer. Jeg er usikker på om det overhodet finnes en grense Russland ikke vil krysse, sier Olga.

Olga mener russerne ser etter folk som tidligere har vist pro-ukrainske holdninger eller deltatt i markeringer, aktivister, journalister og politifolk.

---

Mariupol

• 20. mai sa russiske myndigheter at det ukrainske stålverket i Mariupol var helt «frigjort», og at de ukrainske soldatene hadde overgitt seg.

• Meldingen kom få timer etter at Azov-brigaden som har forsvart stålverket, fikk ordre fra det ukrainske militæret om å legge ned våpnene.

• Soldatene ved stålverket Azovstal antas å ha vært de siste gjenværende ukrainske styrkene i Mariupol som fortsatt kjempet mot invasjonsstyrkene.

• Den sørukrainske byen ved Svartehavet er etter nesten tre måneder med russisk beleiring og angrep, dermed fullstendig under russisk kontroll. (NTB)

---

In this photo taken from a video released by the Russian Defense Ministry on Thursday, May 19, 2022, Ukrainian servicemen in a penal colony in Olyonivka, territory under the government of the Donetsk People's Republic's control, eastern Ukraine, after leaving the besieged Azovstal steel plant in Mariupol. (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Russere jakter politi og deres familier

Et stort antall politifolk har blitt arrestert og sendt til fengselet i Olenivka, sammen med folk med tilknytning til hæren. Selv kom Olga kom seg ut av Mariupol 4. april. Før det søkte hun tilflukt for russiske bomber i en kjeller i Mariupol.

Fordi hun hadde hørt at russiske soldater hadde lister over journalister og aktivister, fortalte hun ingen av de andre i kjelleren at hun var journalist, men sa hun jobbet som grafisk designer.

I tillegg ser russerne etter familiemedlemmer til soldater og politifolk.

– For eksempel kan en kvinne som er gift med en politimann bli truet med at de vil skade henne eller barna hennes hvis hun ikke forteller at mannen har begått forbrytelser.

Kan bli satt til å slåss mot ukrainere

Over 500 sivile menn fra Mariupol befinner seg i en filtreringsleir i landsbyen Bezimenne. Noen av dem har vært der i snart en måned.

– De har allerede vært gjennom «filtrering», men blir holdt der fordi russerne venter på ordre om hva som skal skje med dem. Kanskje vil de bli satt til å rydde opp i ødeleggelsene i Mariupol, eller bli sendt ut for å slåss mot andre ukrainere. Ingen vet, sier Olga som har snakket med familien til flere av mennene:

– Stort sett får de bare grøt å spise, og kanskje en kopp te. De blir holdt i en skole der senger står tett i tett. Mange har blitt smittet med covid eller tuberkulose. Fra tid til annen kommer en lege og tar en kjapp titt, uten å undersøke dem skikkelig. Noen har prøvd å bli smittet, eller later som de er syke for å komme på sykehus.

FENGSEL: Ukrainske soldater som har kjempet i Mariupol skal være tatt til et fengsel i Olenivka.

Ser etter «nazister»

Ifølge det russiske innenriksdepartementet skal Azovstal-fangene forhøres av russiske etterforskere. Olga mener russerne jakter på «nazister» for å anklage dem for overgrep mot sivile og russiske krigsfanger.

– De vil gjerne ta så mange som mulig, for å vise sine overordnede hvor dyktige de er og for å produsere propaganda for publikum i Russland om hvor mange nazister og kriminelle det har vært i Mariupol.

Under forsvaret av Mariupol ble det ukrainske militæret demonisert av russiske medier

—  Amnesty International

«Nazister» viser trolig til medlemmer av Azov-regimentet, som har forsvart Azovstal.

Azov spiller en viktig rolle i den russiske fortellingen om at Ukraina er dominert av nazister, som ble brukt som begrunnelse for invasjonen 24. februar.

Azov var opprinnelig en frivillig avdeling med utspring i den høyreekstreme gruppen Ukrainske Patrioter.

I 2014–15 anklaget flere menneskerettsorganisasjoner dem for bortføring og mishandling. Tilsvarende anklager ble rettet mot de russisk-kontrollerte opprørerne.

Siden 2016 har Azov vært en del av de ukrainske styrkene, og skal i stor grad ha skilt lag med den politiske bevegelsen. Avdelingen har i dag medlemmer fra mange etnisiteter, inkludert jøder. Ifølge Olga, som kjenner flere medlemmer, følger de ordre fra militæret og utgjør ingen trussel.

FILE - Ukrainian servicemen sit in a bus after they were evacuated from the besieged Mariupol's Azovstal steel plant, near a remand prison in Olyonivka, in territory under the government of the Donetsk People's Republic, eastern Ukraine, May 17, 2022. Three months after it invaded Ukraine hoping to overtake the country in a blitz, Russia has bogged down in what increasingly looks like a war of attrition with no end in sight. (AP Photo/Alexei Alexandrov, File)

Vil ikke utveksle Azov-medlemmer

Tirsdag 17. mai uttalte lederen for den russiske nasjonalforsamlingen Vjatsjeslav Volodin at «nazistiske forbrytere» ikke bør inngå i utveksling av krigsfanger.

– Vi gjør alt vi kan for å sikre at krigsfanger og skadede blir behandlet humant, i motsetning til ukrainske myndigheter som begår grusomheter og torturerer soldatene våre. Men når det gjelder nazister, må ståstedet vårt forbli uforandret – det er ett av målene med spesialoperasjonen, sa Volodin, ifølge nyhetsbyrået TASS.

Parlamentsmedlemmet Leonid Slutskij har tatt til orde for å åpne for dødsstraff, men har også luftet muligheten for å utveksle fangene mot politikeren Viktor Medvedtsjuk som ble arrestert i april. Medvedtsjuk er en venn av Vladimir Putin, og anses som Putins mann i Ukraina.

Denis Pusjilin, leder for «folkerepublikken Donetsk», har sagt at skjebnen til forsvarerne av Azovstal bør avgjøres av et internasjonalt tribunal, og at eventuelle nasjonalister er å betrakte som kriminelle. Dette gjelder ikke bare kommandanter, men alle som har adlydt ordre og «fulgt nazi-ideologien i ord og handling».

Tidligere leder for parlamentet i den kortlivede føderasjonen Novorossija, Oleg Tsarev, har tatt til orde for å sette fangene til å gjenoppbygge Mariupol «slik tyske soldater måtte gjøre etter krigen».

Mariupol

Kan presses til å angi

26. mai skal russisk høyesterett avgjøre om Azov skal erklæres som terrororganisasjon. Avdelingen er alt forbudt i republikken Donetsk. Journalisten Olga frykter at ukrainere som har blitt tatt med til Russland, kan bli presset til å vitne mot «nazistene» og bli brukt i propaganda.

– Jeg er redd for at ukrainere vil angi hverandre. Jeg er veldig forsiktig hvis jeg hører om folk som har jobbet for ukrainske myndigheter men har gått over til russisk side. Venner og familie kan være i fare, slik at de ikke har noe annet valg for å beskytte dem.

Bildene som er brukt i denne saken, kommer fra det russiske forsvarsdepartementet og Azov-regimentet. De er distribuert av internasjonale billedbyråer, men nå er det ingen uavhengige fotografer igjen i Mariupol.

John Færseth

John Færseth

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Mer fra: Nyheter