Nyheter

Bollestad til landsstyret: KrF skal «aldri, aldri, aldri» fordømme dem som har tatt abort

KRF: Ikke bare har KrF-leder Olaug Bollestad bedt om å bruke innestemme i abortdebatten. I tale til landsstyret kom hun med en svært tydelig oppfordring:

– Jeg vil ikke at noen som har stått i disse vanskelige valgene skal møte en dømmende holdning fra KrF. Jeg sier: Aldri. Aldri. Aldri, sa Bollestad til landsstyret fredag.

Bollestad kom ikke inn på den nye abortdebatten i KrF-rekkene. Den kom etter at KrFUs landsstyre foran eget landsmøte foreslår vedtak om å beholde dagens 12-ukers grense.

– Men det er et etisk dilemma, uansett hvem som tar beslutningen. Og de skal aldri bli møtt med en pekefinger fra KrF, sa Bollestad.

Bollestad fastslo det samme budskapet hun kom med fra Stortingets talerstol alt for ett år siden: At det i denne perioden er kamp mot en utvidelse av loven som gjelder.

Heller «legge en arm rundt noen»

– Retter du ikke nå en pekefinger til ditt eget landsstyre om tonen i abortdebatt?

– Nei, for dette er en utrolig viktig leveregel: At man legger en arm rundt noen, i stedet for å møte dem med en pekefinger. Ingen vet hvilke valg folk har tatt – og hvorfor, svarer Bollestad.

– KrFU kan ligge an til å vedta nytt abortsyn. Hvilken vei vil du selv peke for KrFs egen abortdebatt?

– Programprosessen i KrF kan ikke jeg forskottere. Men jeg har respekt for at ungdomsorganisasjonen har sin egen debatt. Jeg har ikke tenkt å slå ned på noen debatt i KrFU.

KrF landsstyremøte september 2022 Olaug Bollestad

– Men i forslaget fra KrFUs landsstyre snakkes det nesten som du selv gjør om abort?

– Det jeg sier, er at abort er et krevende etisk dillemma – og vi skal ikke bruke pekefingeren. Men saken handler også om hva slags banehalvdel vi er på når beslutninger tas. Nå bør det derfor være viktigst for KrF å kjempe for å beholde dagens lov, ikke utvide den, svarer KrF-lederen.

Dette er marsj-retningen fra Bollestad om abort

Hun ga tydelig marsjretning for KrF:

  • Den handler om ærefrykt for livet - derfor må rettsvern i mors liv styrkes.
  • Samtidig «vet vi at det ikke er aktuelt å stramme inn abortloven». For KrF står det om «radikal utvidelse» av abortloven - eller ikke.
  • Partiet skal styrke arbeidet for å få ned antall aborter.

Ett år siden Ropstad-exit og sperregrense-fall

Søndag er det ett år siden daværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad trakk seg etter Aftenpostens avsløringer om pendlerboligen hans. Uken før havnet KrF under sperregrensen. Der har KrF ligget siden.

Og etter at Bollestad selv overtok som leder i november, har en nestleder trukket seg og generalsekretæren nylig gitt seg. Assisterende generalsekretær og pressesjef vil i tillegg være ute av apparatet i løpet av oktober.

---

Foran ny prøve

  • 11. september neste år er det kommune- og fylkestingsvalg.
  • KrF-organisasjonen er i full gang med å mobilisere kandidater til valglister.
  • Etter at KrF falt under sperregrensen ved stortingsvalget i fjor, har ikke partiet noen måned hatt gjennomsnittstall over sperregrensen på meningsmålingene.

---

Bollestad: «KrF ligner litt på en slik bade-and»

I talen var Bollestad tydelig om at KrF fortsatt er i en vanskelig situasjon:

– Kjære partivenner, jeg legger ikke skjul på at vi har hatt noen krevende runder i partiet etter fjorårets skuffende valgresultat. Som lagleder har jeg en tung etappe, vedgikk hun.

Partilederen gikk friskt ut:

– KrF ligner litt på en slik bade-and: Gul, ivrig, og optimistisk. Vi har nok iblant kjent oss trykt under vann den siste tiden. Men vi har en innebygd oppdrift. Vi kommer alltid tilbake. Vi gir oss aldri, sa Bollestad.

BADEAND BOLLESTAD

Lokale målinger er ikke «døden i gryta»

– Hvilken tilstand er KrF i året etter fallet under sperregrensen?

– Det er en indre oppdrift i partiet, på tross av nedbemanninger og strukturendringer internt. Den må vi nå bruke. Jeg ser også på lokale målinger: De er ikke «døden i gryta», for å si det sånn. I mitt hode snakker vi om valgene i 2023, 2025 og 2027. Ting endrer seg ikke over natta.

– Mange i apparatet forlater postene sine. Er ikke det kritisk ett år før et valg?

– Uansett hvilken jobb jeg er i, så vet jeg at personal er noe man alltid har «til låns». Det er krevende når noen går, men mange flinke kommer erfaringsvis inn. En god organisasjon gir rom for flinke folk.

Utfall mot Helse-Kjerkol. – Lider av «utvalgssyke»

I landsstyretalen gikk Bollestad hardt ut mot helseminister Ingvild Kjerkol. KrF-lederen hamret løs mot innsatsen dagens regjering gjør for å bremse en eskalerende fastlegekrise.

– Hva gjør regjeringen? Den setter ned et utvalg. Det virker som om Kjerkol lider av en «utvalgssyke». Hvor mange utvalg trenger vi egentlig? Hvor mange runder trenger man for å utrede fastlegekrisen, spurte Bollestad.

KrFs resept er å utdanne mer fagpersonell og skaffe nok av såkalte LIS1-stillinger. For å kunne praktisere som lege, trenger nemlig nyutdannede slike stillinger for å komme i fast jobb.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter