Nyheter

Gram: Kan bli aktuelt med Nato-bistand på norsk sokkel

Fire statsråder fra regjeringen møtte pressen etter et lukket møte om gasslekkasjen i Østersjøen i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité onsdag.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) utelukker ikke at det kan bli aktuelt å be Nato om bistand til å beskytte norsk sokkel.

– Vi har god kontakt med Nato og nære allierte, men så lang har vi ikke bedt om den type bistand. Jeg vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt, sier han til NTB.

Han sier visere at forsvaret skal styrke egen tilstedeværelse i de aktuelle kystområdene.

Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Både eksperter og politikere mener at eksplosjonene skyldes sabotasje.

Norge har økt beredskapen på norsk sokkel etter nyheten kom.

Mehl: – Noe av hensikten er å skape usikkerhet

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier noe av hensikten med det som blir kalt en sabotasjehandling i Østersjøen, er å skape uro og usikkerhet i samfunnet.

– Vi må stå sammen, og derfor er jeg veldig glad for at vi har en god dialog med Stortinget. Vi må også tenke beredskap og at det er andre sammensatte trusler som vi også må ha søkelys på, sa hun på en pressekonferanse i Stortinget onsdag ettermiddag.

Mehl trakk særlig fram cyberangrep, som Nasjonal sikkerhetsmyndighet har høynet beredskapen på.

– Vi kan ikke vite hva som skjer neste gang, men vi vet at en ny hendelse ikke vil ha det sammen scenarioet som det som har skjedd nå, sa hun.

Hun la til at beredskapen på norsk sokkel er styrket, og politiet har redegjort for en rekke tiltak de har gjort i løpet av onsdagen.

Huitfeldt: – Kan bli verre

Vondt kan bli verre, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om energisituasjonen i Europa etter gasslekkasjene i Østersjøen denne uken.

– Det er klart at Europa er i en sårbar situasjon energipolitisk, og det er jo noe vi må være forberedt på at er tøft nå og at prisene øker, men vi må også være forberedt på at det bli verre med tanke på energiforsyning til Europa, sier hun til NTB.

Tirsdag kom nyheten om at gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 lekker utenfor øya Bornholm i Østersjøen. Både eksperter og politikere mener at eksplosjonene skyldes sabotasje.

Norge har økt beredskapen for norske olje- og gasselskap etter nyheten kom. Huitfeldt opplyser at det foreløpig ikke er aktuelt å be Nato om hjelp til beskyttelse av norsk infrastruktur.

– Det er jo en ny sikkerhetspolitisk situasjon, og det er i det lyset vi foretar vurderinger, sier hun.

Aasland: Viktig å gi informasjon

– Jeg tror dette møtet har vært viktig, å få gitt informasjon til Stortinget på en god måte. Jeg håper det også bidrar til å gi forståelse for hva regjeringen har gjort, sier Aasland til NTB etter et møte med Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Utgangspunktet for møtet var at sikkerheten har blitt skjerpet på installasjoner på norsk sokkel etter gasslekkasjen på Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen.

Han sier det er flere ting som sørger for beskyttelse av virksomheten på norsk sokkel.

– Det er flere forhold som ligger der. Tilstedeværelse, oppmerksomhet rundt dette og sjekk. De konkrete metodene som blir brukt kan jeg ikke gå inn på, sier ministeren.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter