Stor kartlegging: Aps krisetall kan feie stjerner ut av rikspolitikken

Arbeiderpartiet ville mistet 11 av sine 48 representanter på Stortinget hvis det var valg nå, viser Pollofpolls beregninger for februar. Men for partiet er dramaet større enn det «nakne» tallet:

I fylkene til topp-profiler og statsråder, er det ikke sikre listeplasser nok til Aps fremtidslag etter et valgtap. Noen må ut – og dramaet kan bli stort noen steder:

  • I Oslo, Vestland og Rogaland er det ikke plass til alle toppnavn på sikker plass og det bygger opp til strid.
  • I Sør-Trøndelag truer «borgerkrig» rundt ventet Trond Giske-comeback. Frontene er så steile at Giskes navn på lista kan føre til at andre toppnavn trekker seg ut.

Statsrådene Kari Nessa Nordtun, Andreas Bjelland Eriksen, Espen Barth Eide og Lubna Jaffery: Får de plass – og vil de – inn i stortingssalen etter valget i 2025?

Brutale utsikter foran «slankeoperasjon» i Ap

Halvannet år før stortingsvalget har Vårt Land snakket med flere av Ap-profilene som står foran tøffe nominasjonsløp. Vi har snakket med lokale partiaktører og «spillere» i den sentrale politiske manesjen.

Nominasjonsarbeidet er ikke formelt i gang og profiler unngår sitater offentlig. Men på Aps grasrot og foran de mange gjenstående fylkesårsmøtene ruller diskusjonen alt i korridorene.

Aps stillstand på 19-prosent – langt under valgresultatet på 26,3 for tre år siden – gir partiet brutale utsikter: Så få som fem fylker ligger an til å beholde antallet mandater.

Det går mot flere persondrama. Noen kjente navn må nødvendigvis bli sendt ut av riksscenen i politikken.

Stavanger 20240115. 
Statsminister Jonas Gahr Støre og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun besøker Rennesøy ungdomsskole i Stavanger.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Bare to til Tings? Nye stjerner og kjente navn i samme kø

I Rogaland er det duket for drama: Ap ligger nå an til å få to representanter fra fylket – mot tre sist.

Dagens tredjerepresentant og eks-nestleder i Kristne Arbeidere, Tove Elise Madland, takker vel å merke for seg. Men nominasjonen i Rogaland kan likevel bli pikant.

Skal Støre-regjeringens nye stjerne, Kari Nessa Nordtun, også sikres sikker plass på Stortinget? Skal by-makkeren Andreas Bjelland Eriksen – 31 år gammel fersk miljøminister – også til Løvebakken for å bygge Aps «fremtidslag»?

Da må i så fall to av dagens stortingsfolk ut fra de to topplassene. Og det er ingen hvem som helst.

Tajik overrasket alle –ferdig i Rogaland

Fredag ved lunsjtider overrasket dagens nummer én, Hadia Tajik, ved å trekke sitt kandidatur til fortsatt stortingsplass fra Rogaland.

Dagens nummer to – Torstein Tvedt Solberg – er stavangermann som nå bor i Ås i Follo. Han skal etter det Vårt Land forstår være i tenkeboksen om et videre liv i rikspolitikken.

Oslo 20231121. 
Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap )deltar på Equinors høstkonferanse på det Norske Teatret.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kortene tett til brystet – ingen dører lukket

Om Kari Nessa Nordtun personlig er åpen for stortingsplass, får Vårt Land ulike signaler om. Også lokalt.

Andreas Bjelland Eriksen skal ikke ha utelukket et stortingsløp, etter det Vårt Land forstår.

Men lokalt er tonen skjerpet: Kandidater bør være klart lokalt forankret, påpeker enkelte. Og nordlige deler av fylket skal tradisjonelt ha «sin» i topp tre.

Like fullt: At Ap-lederen hentet Nessa Nordtun og Bjelland Eriksen inn i regjering, gjør at nominasjonskomiteen får tematikken på bordet.

Hadia Tajik sier altså nei til Rogaland, men kan hun være aktuell i drama-fylke nummer to, Oslo? Det trodde flere før hun trakk seg i Rogaland.

Oslo 20210913. 
Espen Barth Eide og Kamzy Gunaratnam på 
Arbeiderpartiets valgvake i Folkets Hus i Oslo.
Foto: Javad Parsa / NTB

Ikke plass: Tungvekter må ut i Oslo

I hovedstaden smuldrer Aps velgergrep. I 2013 fikk partiet seks representanter. I 2021 var det fire. Nå viser Pollofpolls prognose bare tre.

I Oslo kan hele fire mektige Ap-menn kjempe om sikker stortingsplass. Hvem skal i så fall ut?

Ap-leder Jonas Gahr Støres førsteplass er selvskreven. Kamzy Gunaratnam regnes som en sikker andreplass på lista, som etter regelboka skal ha annenhver mann og kvinne.

I 2021 var det utenriksminister Espen Barth Eide som kapret tredjemandatet, foran fylkesleder Frode Jacobsen.

Men nå regnes det som opplagt at Aps nestleder, Jan Christian Vestre, må ha stortingsplass. Opprinnelig er han rogalending, men forankringen er i Oslo: Han sitter i fylkesstyret og sies knapt å ha fravær fra styremøtene tross travel statsrådsjobb.

Vestre, Eide eller Jacobsen? Alle tre kan åpenbart ikke få tredjeplassen.

---

Ap-laget krymper

  • Ved stortingsvalget i 2021 fikk Ap 26,3 prosent og 48 representanter. Siden har Aps oppslutning falt.
  • Ved utgangen av februar i år viste gallupsnittet 19 prosent. Partiet hadde bare fått 37 stortingsrepresentanter.

---

X-faktor i mannekamp – mulig comeback for Hadia Tajik

Selv om Hadia Tajik nå har takket nei til gjenvalg i Rogaland, spekuleres det fra flere kanter i Ap om at hun kan returnere til Oslo-benken. Der hadde hun plass fra 2009 til 2017.

I så fall må hun trolig utfordre Kamzy Gunaratnam om andreplassen, eller sikte på den utrygge fjerdeplassen som tidligere LO-topp Trine Lise Sundnes fikk i 2021.

Ingen Vårt Land har snakket med, nevner nå Sundnes som et aktuelt navn før valget i 2025.

I mannekampen om tredjeplassen er det også X-faktorer: Blant Vårt Lands kilder er det ulike syn på om Espen Barth Eide vil søke gjenvalg. Selv er han taus.

I Oslo har det vært en «regel» at fylkesleder skal ha sikker plass. I dag er det Frode Jacobsen – partiets profil i Kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han måtte vike for Espen Barth Eide og ta til takke med femte plass før valget i 2021.

Terskelen vil trolig være høy for å utfordre Jan Christian Vestre om tredjeplassen. Selv er Ap-nestlederen taus.

Oslo 20230808. 
Hadia Tajik  er en av deltakerne i årets utgave av «Skal vi danse».
Foto: Frederik Ringnes / NTB

Det går mot borgerkrig i Giskes hjemfylke Sør-Trøndelag

Det brygger til bråk om hvem som skal være Aps toppkandidater til Stortinget fra Sør-Trøndelag i 2025. Per nå er utsiktene bare to mandater – partiet fikk tre i 2021.

Med Trond Giske tilbake i den politiske manesjen, forventer sentrale partikilder at han vil sikre seg en trygg første- eller andreplass.

Flere anser dette som en uunngåelig situasjon, ettersom Giske med sitt store lokallag Nidaros Sosialdemokratiske Forum vil sikre seg flertall på nominasjonsmøtet i Sør-Trøndelag.

Oslo 20230505. 
Trond Giske under Arbeiderpartiet landsmøte i Oslo Kongressenter
Foto: Javad Parsa / NTB

Splittelsen kan få konkrete konsekvenser for hele listen

Fra flere hold i Trøndelag og sentralt i Ap skisseres dette: Det lar seg ikke gjøre å forene et «Giske-lag» og motpolen på samme liste. Skal Giske innta den, vil det bli krevende for hans motstandere å stå på samme liste.

Giske har ikke bekreftet at han ønsker en stortingsplass. Til NRK Dagsrevyen 10. februar svarte han at han vår åpen for en ny runde i rikspolitikken, men hadde ikke konkludert.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung bør få en sikker plass på stortingslisten, mener flere av Vårt Lands kilder. Men det er er usikkert om Tung ønsker å stå i toppen sammen med Giske.

Oslo 20231206. 
Anniken Huitfeldt (t.v.), Sigbjørn Gjelsvik, digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Oldernes Tung, fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun under muntlig spørretime i Stortinget. Bak Åse Kristin Ask Bakke.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Giske kan trekke stemmer – men også demobilisere

På vei mot «liste-krig» frykter en rekke Ap-kilder at Giske-bråket vil virke demobiliserende på aktive medlemmer. Motstanderne hans spår vansker med få folk til å stå på valgkampstand om Giske er sentralt plassert.

Denne uken kunne Vårt Land avsløre at dagens nummer én, Eva Kristin Hansen, har meldt seg ut av Trøndelag Ap og inn i Nordre Follo Ap. Hun har også bekreftet at hun forlater Stortinget i 2025.

Overfor Vårt Land reises det tvil om dagens nummer to, Jorodd Asphjell, tar gjenvalg. Om nummer tre, Kirsti Leirtrø, er det ulike spådommer.

Hole 20230805. 
Statsminister Jonas Gahr Støre, Tonje Brenna og Jan Christian Vestre intervjues før fotballkampen mellom Arbeiderpartiet og Arbeidernes ungdomsfylking (AUF) på AUFs sommerleir på Utøya lørdag.
Foto: Annika Byrde / NTB

Huitfeldt løste en floke. Men Akershus-profiler kan ryke ut

Ikke i noe annet fylke enn Akershus kan Ap risikere tap av hele to tingfolk. Men at Anniken Huitfeldt løftes ut av Stortinget til ambassadørjobben i USA, fjernet siste tvil om at nestleder Tonje Brenna kan toppe listen.

Med krisetallene risikerer Ap nå å dumpe fra fem til tre representanter.

Under Brenna antar en rekke aktører at nestleder i stortingsgruppen, Åsmund Aukrust, og Tuva Moflag får plass. Da vil også fylkets befolkningsmessige tyngdepunkt i Asker/Bærum og Follo-regionen være ivaretatt i toppen.

Men veteranen Sverre Myrli, som sist var nummer to? Og eks-AUF-leder Mani Hussaini, som var sikker femtemann i 2021?

Myrli har 22 år bak seg på Stortinget. Han har ikke bestemt seg for fire nye år, men signaliserer at det fortsatt er interessant å være stortingsmann.

Samtidig har Myrli nettopp blitt leder av Lillestrøm Ap. Enkelte påpeker at den erfarne sluggeren kan gjenvinne ordførervervet i Ap-bastionen.

Tidligere AUF-leder Mani Hussaini vil ventelig være et navn å regne med i racet om fjerdeplassen.

Oslo 20211011. 
Bak f.v. Eli Tuva Moflag (Ap), Mani Hussaini, (Ap) Åsmund Aukrust (Ap) og Sverre Myrli (Ap) i salen før den høytidelige åpningen av Stortinget.
Foto: Torstein Bøe / NTB

Vestlandet barberes – Marte Mjøs Persen vs. Lubna Jaffery?

Røde tall for Ap kan også gjøre stortingsplasser usikre for fremskutte profiler fra Hordaland, samt Møre og Romsdal.

Marte Mjøs Persen toppet sist, måtte ut som statsråd og er nå menig representant. Persen vil ikke snakke om nominasjon.

Men fire plasser sist kan også her bli til tre. Lubna Boby Jaffery var nummer fem sist – vil kulturministeren pekes helt i toppen i 2025?

Partiets finanstalsmann Eigil Knutsen hadde tredjeplassen og tilhører Utøya-generasjonen som partileder Jonas Gahr Støre vil løfte fram.

Både Persen, Jaffery og Knutsen forbindes med Bergen. Men også i Hordaland forventes det at tunge regioner i fylket skal ha «sine» i toppen.

I Møre og Romsdal ligger Ap an til å miste et av to mandater. I så fall kan Stortingets yngste representant, Åse Kristin Ask Bakke, ryke ut. Både hun og førsteplass Per Vidar Kjølmoen antas å ønske gjenvalg.

Oslo 20231222. 
Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) er julehjelp i en bokhandelen i Universitetsgata  fredag og deler sine beste boktips. Steinar Strøm fikk noen tips og et bilde med statsråden på veien.
Foto: Emilie Holtet / NTB

Profiler klare – eller i tenkeboksen?

Statsminister Støre sendte Bjørnar Skjæran ut av regjering. Fortsetter Skjæran fra Nordland, får han bare følge av én.

Det er etter fylkesårsmøtene at Aps nominasjonskomiteer for alvor starter jobben. Enkelte profiler har toppet listene lenge. Noen er i tenkeboksen eller har alt sagt at «nå er det slutt».

  • Vest-Agders ene representant, Kari Henriksen, gir seg etter fire perioder. Sentralstyremedlem Ahmed Lindov og første stortingsvara Kai Steffen Østensen er blant flere aktuelle erstattere.
  • Parlamentarisk leder Rigmor Aasrud er i sin fjerde stortingsperiode. Hun skal være i tenkeboksen om fortsatt rikspolitisk liv.
  • Hedmarks Anette Trettebergstuen er nå inne i sin femte periode. Det er ikke kommet signaler fra henne om hun fortsetter.
  • Flere aktører i Trøndelag Ap regner helseminister Ingvild Kjerkol som selvskreven til topplassen i Nord-Trøndelag – uansett «master-bråk».

NB: Artikkelen ble endret fredag klokken 12 etter at Hadia Tajik kunngjorde at hun takket nei til gjenvalg i Rogaland.