Nyheter

Nordmenn fordømmer angrepet på Trump

ATTENTATET: Nato-sjef Jens Stoltenberg, statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) fordømmer skytingen mot Donald Trump i USA i natt.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er sjokkert over angrepet på Donald Trump natt til søndag norsk tid.

– Jeg er sjokkert over drapsforsøket på tidligere president Trump. Jeg ønsker ham en rask bedring og mine tanker går til de berørte. Jeg fordømmer dette angrepet. Politisk vold har ingen plass i våre demokratier, skriver Stoltenberg i en melding på X.

Videre skriver han at Nato-allierte vil stå sammen for å forsvare verdiene og friheten til landene i organisasjonen.

Støre ønsker god bedring

– Jeg fordømmer det grusomme angrepet under tidligere president Trumps valgkamparrangement i Butler, Pennsylvania, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Mine tanker går til Donald Trump, hans familie og familiene til den drepte og til de sårede. Jeg ønsker de sårede god bedring.

Den antatte gjerningsmannen er drept etter at Donald Trump ble skutt i øret på talerstolen på et valgarrangement lørdag. Trump fortsetter valgkampen.

Donald Trump var blodig, men oppegående etter attentatet. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB

– Angrep mot demokratiet

Masud Gharahkhani sier det er forkastelig og skremmende at noen bruker vold, og kaller attentatet mot Trump et angrep på demokratiet.

– Demokratiet er avhengig av ytringsfrihet og politiske valgmøter. Sterke scener fra USA om skadede og uskyldige som er drept på valgmøtet. Forkastelig og skremmende at noen bruker vold, skriver stortingspresidenten på X tidlig søndag morgen.

Stortingspresidenten er nettopp kommet hjem fra reise i USA, der han var under Nato-toppmøtet tidligere denne uken.

– Dette blir et angrep på demokratiet. Håper Donald Trump kommer seg rask på beina, skriver han.

Stortingspresident Masud Gharahkhani på joggetur i Washington. Sammen med flere stortingspolitikere deltar han på Nato-toppmøtet denne uka. Foto: Javad Parsa / NTB

---

Fire presidenter drept - flere forsøkt drept

  • President Abraham Lincoln var den 16. presidenten, men den første presidenten som ble drept. Han ble skutt av John Wilkes Booth 14. april 1865, da han og hans kone, Mary Todd Lincoln, overvar en spesialforestilling av komedien «Our American Cousin» på Ford’s Theatre i Washington. Lincoln døde neste morgen. Booth ble skutt og drept 26. april 1865, etter at han ble funnet gjemt i en låve i nærheten av Bowling Green i Virginia.
  • President James Garfield var den andre presidenten som ble drept, seks måneder etter at han hadde tiltrådt. Han gikk gjennom en togstasjon i Washington 2. juli 1881 for å ta et tog til New England da han ble skutt av Charles Guiteau. Guiteau ble funnet skyldig i drap og henrettet i juni 1882.
  • President William McKinley ble skutt etter å ha holdt en tale i Buffalo i New York den 6. september 1901. Han håndhilste på folk som passerte gjennom en mottakskø da en mann avfyrte to skudd i brystet hans på kloss hold. McKinley døde 14. september 1901, seks måneder etter at han hadde innledet sin andre presidentperiode. Leon F. Czolgosz, en 28 år gammel, arbeidsløs Detroit-mann, innrømmet å ha skutt. Han ble funnet skyldig i rettssaken og henrettet i den elektriske stol 29. oktober 1901.
  • Presidentkandidat Theodore Roosevelt ble skutt i Milwaukee i 1912 mens han drev valgkamp for å komme tilbake til Det hvite hus. Roosevelt hadde tidligere sittet to perioder som president og stilte på nytt som kandidat for et tredje parti. John Schrank ble arrestert for attentatet og tilbrakte resten av livet på mentalsykehus.
  • Påtroppende president Franklin D. Roosevelt, som på det tidspunktet var påtroppende president, holdt 15. februar 1933 en tale i Miami, fra baksetet i en åpen bil, da fem skudd ble avfyrt mot ham. Roosevelt ble ikke såret, men Chicagos borgermester Anton Cermak ble drept. Giuseppe Zangara ble dømt til døden for skyteepisoden.
  • President Harry Truman oppholdt seg i Blair House, rett over gaten for Det hvite hus, i november 1950 da to bevæpnede menn brøt seg inn. Truman ble ikke såret, men en politimann fra Det hvite hus og en av angriperne ble drept i en skuddveksling. To andre politimenn fra Det hvite hus ble såret. Oscar Callazo ble arrestert og dømt til døden. I 1952 omgjorde Truman dommen til livsvarig fengsel. Han ble løslatt i 1979 av president Jimmy Carter.
  • President John F. Kennedy ble skutt og drept av Lee Harvey Oswald da han besøkte Dallas i november 1963. Oswalt ble pågrepet noen timer senere. To dager etter pågripelsen ble Oswald ført fra politiets hovedkvarter til fylkesfengselet da nattklubbeieren Jack Ruby stormet fram og skjøt og drepte Oswald. Ruby døde i fengsel vel fire år senere av naturlige årsaker.
  • Presidentkandidat Robert F. Kennedy, var Demokratenes presidentkandidat da han ble drept på et hotell i Los Angeles – like etter at han hadde holdt sin seierstale etter å ha vunnet primærvalget i California i 1968. Sirhan Sirhan, nå 80 år gammel, ble dømt til døden, men dommen ble omgjort til livsvarig fengsel. Hans siste begjæring om løslatelse ble avslått i fjor.
  • Presidentkandidat George C. Wallace for Demokratene ble skutt under et valgkampstopp i Maryland 15. mai 1972, noe som gjorde ham lam fra livet og ned. Arthur Bremer, i dag 73 år gammel, ble dømt for skyteepisoden og dømt til fengsel. Han ble løslatt i 2007.
  • President Gerald Ford ble utsatt for to attentatforsøk i løpet av tre uker i september 1975, men ble ikke såret i noen av hendelsene. En Charles Manson-disippel, Lynette Fromme, trakk en halvautomatisk pistol og rettet den mot Ford. Pistolen ble ikke avfyrt. Fromme ble dømt til fengsel og løslatt i 2009. 17 dager senere konfronterte en annen kvinne, Sara Jane Moore, Ford utenfor et hotell i San Francisco. Hun avfyrte ett skudd og bommet. Moore ble sendt i fengsel og løslatt i 2007.
  • President Ronald Reagan var på vei til bilkortesjen sin i mars 1981 da han ble skutt av John Hinckley jr. som befant seg i folkemengden. Hinckley ble arrestert og innlagt på mentalsykehus etter at en jury fant ham ikke skyldig i å ha skutt Reagan på grunn av utilregnelighet. Han ble løslatt i 2022.
  • President George W. Bush deltok på et møte i Tbilisi i 2005 sammen med Georgias president Mikheil Saakasjvili da en håndgranat ble kastet mot ham. Granaten eksploderte ikke, og ingen ble såret. Vladimir Arutyunian ble dømt til livsvarig fengsel.

---

Tove Bø

Tove Bø

Tove Bø er vaktsjef i Vårt Land.

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter