Nyheter

Harris har valgt Tim Walz som visepresidentkandidat

Kamala Harris bekrefter at hun har bestemt seg for å utpeke Minnesota-guvernør Tim Walz som sin visepresidentkandidat.

Demokratenes presidentkandidat Kamala Harris ventes å ta med seg sin utvalgte på et valgkampmøte i Philadelphia tirsdag kveld.

En rekke medier meldte tidligere på dagen at Harris har valgt 60 år gamle Walz til sin visepresidentkandidat. Halvannen time senere bekreftet Harris selv nyheten i en tekstmelding til sine tilhengere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Harris sier hun er stolt over å velge Walz som sin visepresidentkandidat.

Fagforeningstilhenger

Det har vært knyttet stor spenning til hvem Harris, som i dag er visepresident, kommer til å utpeke som sin nummer to før valget. Foruten å være guvernør fra Midtvesten er Walz militærveteran og fagforeningstilhenger.

Han har bidratt med å sette ut i livet en ambisiøs demokratisk agenda i Minnesota – inkludert omfattende vern av abortrettigheter og sjenerøse ytelser til familier.

Nyhetsbyrået Reuters beskriver Walz som en forkjemper for progressiv politikk som kan bidra til å lokke til seg hvite velgere fra rurale strøk. Trumps valgkampapparat beskriver ham som en «farlig liberal ekstremist».

Vekt på Midtvesten

Harris håper å øke støtten over hele det nordlige Midtvesten. Det er en kritisk viktig region i amerikanske presidentvalg som ofte fungerer som en buffer for demokratiske kandidater. Partiet hjemsøkes fortsatt av republikaneren Donald Trumps seire i Michigan og Wisconsin i 2016.

Trump tapte de samme delstatene i 2020, men har siktet seg inn mot dem i kampen om et comeback til Det hvite hus. Trumps valgkamp har i økende grad rettet oppmerksomheten mot Minnesota.

Harris er første svarte kvinne og person med sørasiatisk opphav som stiller som presidentkandidat for et av de store partiene i USA. Hun vurderte i utgangspunktet et titall personer til visepresidentkandidaturet, før hun sto igjen med en håndfull kandidater – alle hvite menn.

Nå har valget falt på en behersket partner som har bevist at han er en forkjemper for demokratiske kjernesaker, skriver nyhetsbyrået AP.

– Rare Republikanere

Walz har vært en sterk offentlig talsperson for Harris i hennes relativt ferske valgkamp mot Trump og hans visepresidentkandidat J.D. Vance.

I et intervju i juli beskrev Minnesota-guvernøren Republikanerne som «bare rare». Demokratene har kastet seg over dette budskapet og fremhevet det siden.

Under et innsamlingsarrangement for Harris i Minneapolis mandag, sa Walz følgende:

– Det var ikke en fornærmelse å kalle disse folka rare. Det var en observasjon.

Lærer og fotballtrener

Walz vokste opp i småbyen West Point i delstaten Nebraska. Han var samfunnsfaglærer, fotballtrener og fagforeningsmedlem ved Mankato West High School i Minnesota før han ble politiker.

Han ble innvalgt til Kongressen fra et relativt landlig distrikt sør i Minnesota i seks perioder fra 2006. Som kongressmedlem var han særlig opptatt av å kjempe for veteraners rettigheter. Walz tjente 24 år i hærens nasjonalgarde. Han stilte til valg som guvernør i 2018 under fanen «Ett Minnesota» og vant med mer enn 11 prosentpoengs margin.

I 2022 ble Walz gjenvalgt med nesten 8 prosentpoeng flere stemmer enn sin republikanske utfordrer. Demokratene beholdt kontrollen over Representantenes hus i Minnesota, i tillegg til at de vant flertallet i delstatens senat.

– Tim har vært så mye i nyhetene fordi landet og verden ser mannen som vi elsker så høyt, sa senator Amy Klobuchar fra Minnesota mandag.


NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter