Nyheter

Massivt iransk rakettangrep mot Israel

ISRAEL: Iran kaller rakettangrepet mot Israel selvforsvar, og truer med å å ødelegge all infrastruktur i Israel, om de de israelske styrkene gjengjelder. – De kommer til å måtte betale, melder Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Iran avfyrte nærmere 200 raketter mot Israel tirsdag kveld, men de aller fleste ble skutt ned før de traff mål i Israel.

Det ble hørt eksplosjoner både i Jerusalem, i Jordandalen, i Tel Aviv-området og sør i Israel. Det har blitt meldt eksplosjoner flere steder i landet, men det er ikke meldt om drepte eller sårede.

Det iranske nyhetsbyrået Isna viste tirsdag kveld videobilder av raketter som er skutt opp og på vei til Israel, og den iranske Revolusjonsgarden bekreftet at angrepet var innledet.

I en uttalelse ved 19.40-tiden norsk tid sier IDF at de nå vurderer situasjonen som så trygg at folk over hele Israel kan komme ut fra stedene der de søkte tilflukt.

– Iran har begått en stor tabbe i kveld, og de kommer til å måtte betale for det, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

I en uttalelse tirsdag kveld sier Netanyahu også at det iranske rakettangrepet mot Israel var mislykket.

Folk tar dekning på siden av en vei mens en sirene lyder en advarsel om innkommende missiler på en motorvei i Shoresh, Israel tirsdag, okt.

Lover å ødelegge all infrastruktur i Israel

Det iranske militærets stabssjef Mohammad Bagheri på sin side lover å ødelegge all infrastruktur i Israel hvis israelske styrker angriper Iran som svar på tirsdagens rakettangrep.

– Rakettangrepet kommer til å bli gjentatt med større intensitet og all infrastruktur i regimet vil være mål, sier Bagheri til statlig TV i Iran onsdag.

Tidlig onsdag natt sa den iranske utenriksministeren, Abbas Araghchi, at rakettangrepet mot Israel var selvforsvar, og at handlingene nå er avsluttet, med mindre Israel bestemmer seg for å gjengjelde rakettangrepet.

Iran har sagt at rakettangrepet var svar på israelske styrkers drap på flere ledere i Iran-støttede væpnede grupper.

Iran har sag at angrepet er en gjengjeldelse for Israels drap på flere ledere i Iran-støttede væpnede grupper, som Hamas-lederen Ismail Haniyeh, Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah og den iranske generalen Abbas Nilforoushan.

USA diskuterer svar

USAs president Joe Biden sier at han vil snakke med Israels statsminister Benjamin Netanyahu om hvordan de bør svare på det iranske rakettangrepet.

– Angrepet ser ut til å ha blitt nedkjempet og var ineffektivt, noe som viser Israels og USAs militære kapasitet, sier Biden.

– La det ikke være noen tvil, USA støtter Israel fullt ut, sier han.

USA støtter Israel fullt ut, sier president Joe Biden. Foto: AP / NTB

På spørsmål om hvilket svar Iran nå kan vente seg, sier Biden:

– Den diskusjonen pågår nå. Det gjenstår å se.

Biden forteller at hans medarbeidere var i løpende kontakt med Israels statsminister mens angrepet pågikk, og at han selv planlegger å snakke med Benjamin Netanyahu.

– Jeg kommer til på snakke med ham, og mitt budskap vil avhenge av hva vi til slutt blir enige om som trengs, sier han.

Eide: – Dette er opptrappingen vi har advart mot

Utenriksminister Espen Barth Eide mener konflikten i Midtøsten er i ferd med å eskalere helt ut av kontroll.

– Dette er opptrappingen vi har advart mot, sa Eide til den frammøtte pressen utenfor NRK på Marienlyst i Oslo onsdag morgen.

Han gjentok flere ganger under seansen behovet for å stanse skytingen.

– Her finnes ikke rent militære løsninger, vi må jobbe mot en våpenhvile, sa han.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier vi står ovenfor en ekstremt alvorlig opptrapping i Midtøsten. Foto: Thomas Fure / NTB

I en epost skriver han at konflikten er i ferd med å eskalere helt ut av kontroll.

– Regionen står på randen av en storkrig, som kan komme til å involvere enda flere stater og skape en enda større humanitær katastrofe, sier Eide.

Han sier han gjentar budskapet om at alle parter umiddelbart må stanse krigshandlingene og søke diplomatiske løsninger.

– Arbeidet med våpenhvile både i Gaza og i Libanon må intensiveres ytterligere.

Han sier videre at medlemmene i FNs sikkerhetsråd har ansvaret for internasjonal fred og sikkerhet må nå være seg det ansvaret bevist.

Advarer mot eskalering

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer det iranske angrepet, men advarer også mot ytterligere opptrapping.

– Denne farlige runddansen med angrep og gjengjeldelse kan komme helt ut av kontroll. Det trengs øyeblikkelig våpenhvile i hele regionen, skriver han på X.

Spanias statsminister Pedro Sánchez ber også om at voldsspiralen brytes, og landets utenriksminister José Manuel Albares maner til tilbakeholdenhet.

Lovlig og rasjonelt

Angrepet mot Israel «er lovlig, rasjonelt og et legitimt svar på terroristhandlinger», skriver Irans FN-delegasjon på X.

– Dersom sionistregimet våger å svare eller gjennomfører nye ondsinnede handlinger, vil en påfølgende og knusende reaksjon følge, heter det.

– Regionale stater og sionistenes støttespillere anbefales å ta avstand fra (det israelske) regimet, heter det vider.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu langet ut mot Palestinas president, Den internasjonale straffedomstolen (ICJ), og flertallet av FNs medlemsland da han fredag talte i FNs hovedforsamling. Foto: AP / NTB

Konsekvenser

Irans rakettangrep på Israel var alvorlig og vil få konsekvenser, sier det israelske forsvarets talsmann Daniel Hagari.

Kontreadmiral Hagari opplyser på en pressekonferanse at han ikke har fått noen meldinger om at noen har blitt såret eller drept i kveldens rakettangrep.

Men han opplyser at noen få av de flere hundre rakettene som ble avfyrt fra Iran, slo ned i sentrale og sørlige deler av Israel.

Langvarig angrep

Ifølge flere medier er bygning truffet nord i Tel Aviv, men det er ikke meldt om drepte eller sårede verken der eller andre steder i Israel.

Mange israelere gikk i tilfluktsrom da alarmen gikk tirsdag kveld. Beskjeden fra det israelske forsvaret var tirsdag kveld at de inntil videre skulle bli værende der.

Mens det bare tar rundt 12 minutter før ballistiske raketter fra Iran når Israel, bruker krysserrakettene rundt 2 timer og droner rundt 9 timer. Angrepet kan derfor pågå lenge.

Ifølge øyenvitner er flere raketter som var på vei mot Israel, skutt ned over jordansk territorium, melder Reuters.

Israels mål

– Dette er et svar på et angrep som i praksis vil bli forstått som en krig i Israel. Det gjenstår å se deres respons, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, til NTB

Han mener det denne gang kan bli vanskelig å få til en nedtrapping av situasjonen. Det kommer an på om Israel allerede har planlagt å angripe Iran.

– Hvis Israel ikke har planlagt å angripe Iran – da kan det være at de ikke angriper. Deres endelige mål er å hindre at Iran utvikler atomvåpen, sier han.

Tuastad frykter at Israels mål er å tvinge Iran med i en krig.

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter