Nyheter

Ny KrF-ledelse: Flere fylkeslag dropper Røse i topptrioen

KRF-TRIOEN: Tre fylkeslag har så langt spilt inn at de ønsker seg en annen nestleder i KrF enn Ida Lindtveit Røse. Men for dagens partileder er kysten klar.

Fristen er i ferd med å tikke ut for KrFs fylkeslag: De må spille inn hvem de ønsker seg i ledertrioen og til andre toppverv i første høringsrunde. Valget finner sted på partiets ekstraordinære landsmøte i slutten av januar.

Tirsdag formiddag har Vårt Land kartlagt forslagene fra flertallet av de 15 fylkeslagene. Tre av dem har ikke spilt inn sittende nestleder Røse til en ny tørn i KrF-ledelsen.

  • Agder har bare foreslått tre ledertrio-navn fra eget fylke.
  • Men to andre fylkeslag velger seg heller Jorun Gleditsch Lossius som andre nestleder.

Et av dem er Vestfold:

– Profilen som Lossius har, passer bedre for oss i Vestfold. Dessuten kan Lossius være sikret en plass på Stortinget. Det er ikke Røse, sier fylkesleder Ole Døvik

Mindretall ville vrake Ulstein

I eks-leder Olaug Bollestads hjemfylke, Rogaland, er også Røse vraket. Der er også Lossius fra Agder foreslått som første nestleder.

KrFU-leder Hadle Bjuland er spilt inn som andre nestleder, selv om nominasjonskomiteen i stedet har foreslått at eks-Sokndal-ordfører Jonas Andersen Sayed bør toppe stortingslisten.

Dag Inge Ulstein er i likhet med de fleste fylkeslagene foreslått som partileder i forslaget fra Rogaland. Men pressemeldingen Rogland KrF sendte ut i slutten av forrige opplyser at et mindretall ville vrake også ham.

I stedet ville mindretallet ha Lossius som ny KrF-leder.

– Mindretallet ønsket Lossius som leder fordi de mente det var viktig å bygge ny tillit og ny dynamikk i ledelsen, forklarer fylkesleder Siri Bloch Lindtveit.

– Hvorfor er Røse ute av flertallsinnstillingen til nestledere?

– Av samme grunn: Bygge ny dynamikk i ledelsen, svarer hun.

Uansett: I oppsummeringen hittil er Røse en sikker favoritt blant fylkeslagene til å bli Ulsteins nummer to. Seks fylkeslag har henne alene på den posten: Møre og Romsdal, Nordland, Vestland, Trøndelag, Oslo og Akershus.

Fylkesleder i Agder, Jorunn Elisabet Gleditsch Lossius, på vei inn til landsstyremøte i KrF på Stortinget mandag.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Bare Agder-mandatet er sikkert i skrale målinger

Lossius ser foreløpig ut til å lede løpet om å bli Kjell Ingolf Ropstads arvtaker som listetopp i de to valgdistriktene Vest-Agder og Aust-Agder. Med dagens gallupoppslutning under tre prosent, ville bare Vest-Agder gitt partiet et sikkert sete på Stortinget.

Agder var tidlig ute med å spille inn navn til ledertrio. I prioritert rekkefølge blinket partiet ut Ropstad, Lossius og Jørgen Kristiansen. Sistnevnte kniver med Lossius om førsteplassen.

– Vi ville gi et tydelig signal om at det trengs en fra Agder i KrFs ledelse. Så vil vi drøfte navn nærmere i høringsrunde nummer to, sier 2. nestleder Ingebjørg Berstad Torp.

Bjuland foreslås - men Sayed seiler opp

Ti av de elleve fylkeslagene Vårt Land har fått svar fra tirsdag formidag, har gitt Ulstein tillit som partileder de neste to årene. Ett av dem - Vestfold - har foreslått delt førsteplass med Hans Olav Syversen.

Syv fylkeslag nevner Lossius til nestlederverv - enten alene eller blant flere kandidater til posten. Nordland har foreslått sin egen topp-profil, Linda Helen Haukland som annen nestleder.

I tillegg til hjemfylket Rogaland forslår også Møre og Romsdal KrFU-leder Hadle Bjuland som ny annen nestleder i partiet. Men en rekke lag spiller også inn samfylkingen Jonas Andersen Sayed som kandidat til vervet.

Sayed er på trio-forslagene til både Vestfold og Østfold KrF.

Etter Røse på første nestlederplass ønsker Vestland KrF at den andre nestlederen skal ha stortingsplass. Avhengig av nominasjonen i de aktuelle fylkene peker laget på Lossius, Kristiansen, Sayed eller Bjuland.

---

NY KRF-LEDELSE

  • 25. januar 2025 velger KrF ny ledelse på et ekstraordinært landsmøte. Olaug Bollestad trakk seg etter et sentralstyremøte 22. august.
  • 20. september ombestemte Dag Inge Ulstein seg. Han ville likevel bli ny partileder i KrF.
  • Samtidig gjorde nestleder Ida Lindtveit Røse det klart at hun ønsket nye to år i ledertrioen.

---

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter