Lørdag var det duket for nominasjonsmøter i Vestland KrF, der 1.-kandidatene i valgdistriktene Hordaland og Sogn og Fjordane skulle velges.
På topplassen i Hordaland valgte delegatene den 23 år gamle «partiveteranen» Joel Ystebø. Valget ble gjort ved akklamasjon.
På andreplass nomineres Harald Rydland og på tredjeplass Malin Helene Andvik.
Stortingsplassen fra det tradisjonsrike KrF-fylket har vært regnet som sikker for partiet, men med KrFs svake målinger er det nå ingen selvfølge at partiet klarer å forsvare den.
For meg er målet først og fremst at KrF gjør et godt valg
— Joel Ystebø
Ønsker et synlig KrF
– Det er veldig gøy! Jeg er så takknemlig for muligheten. KrF er partiet i mitt hjerte, og jeg vil jobbe for at det skal bli partiet i enda fleres hjerter sier en glad Joel Ystebø på telefon lørdag ettermiddag.
Fram mot stortingsvalget tror han det blir viktig for velgerne at KrF er et synlig og tydelig parti, som de kan relatere seg til.
– Som har troverdighet, og tilbyr gode løsninger på reelle utfordringer.
Han nevner både mulige endringer i trosstøtten, «en radikal, historisk og tydelig liberalisering» av abortloven og støtten til frivillige aktører rundt om i landet, som saker i den politiske virkeligheten som opptar ham.
– Har du noen mål, nå som du for alvor trer inn i den nasjonale politikken?
– For meg er målet først og fremst at KrF gjør et godt valg. Jeg mener KrF har Norges viktigste politiske prosjekt, for vi trenger politikere som er ombudspersoner for dem som sitter nederst ved bordet.
En slik ombudsperson ønsker Ystebø å være.
– Jeg vil være en representant for de sårbare og stemmeløse, og en tydelig representant for min region, som jeg mener blir stemoderlig behandlet av den sittende regjeringa.
Trakk seg fra verv
Joel Ystebø er i dag KrFs gruppeleder i bystyret i Bergen, men har vært en del av Hordaland-politikken siden han var enda yngre enn han er i dag.
Da han var 17 ble han første vararepresentant i Bergen bystyre. Han ble det yngste fast møtende bystyrerepresentanten i bergenspolitikkens historie etter lokalvalget i 2021.
I april 2022 trakk han seg fra alle verv i KrF og KrFU, hvor han var nestleder, for å bli kristen-konservativ aktivist.
– Jeg opplever at det er verdisaker som bør reises, men at dette er vanskelig samtidig som jeg er partipolitisk aktiv i KrF og KrFU. Jeg vil bidra på en annen plattform, sa Ystebø til Vårt Land da han annonserte retretten fra KrF.
I desember samme år gjorde han comeback, og ble partiets Hordaland-topp i lokalvalget i 2023.
Ung familiefar
Å bli utpekt som valgdsitriktets stortingskandidat er ikke den eneste store begivenheten som har inntruffet i Ystebøs liv denne måneden. I begynnelsen av november kunngjorde han og kona at de har blitt foreldre til ei datter.
– Forutsatt at du får stortingsplass, hvordan skal du sjonglere familielivet og et viktig politisk tillitsverv?
– Det er vi forberedt på, og det tror jeg skal gå veldig fint, sier Ystebø, og legger spøkefullt til:
– Hun skal få Brann-klær så fort som mulig.
Han forklarer at kona og dattera kommer til å pendle sammen med ham, og at hjemmet deres fortsatt vil være i Bergen.
Partilederens usikre plass
KrF har hatt en stortingsrepresentant fra Hordaland siden partiet ble stiftet i 1933. I dag er det partileder Dag-Inge Ulstein som stiller på tinget for fylket, men han har vært svært tydelig på at han ikke ønsker gjenvalg.
Men katastrofale meningsmålingstall for partiet kan sette en stopper for seiersrekken. I en lokalmåling fra september gjort av Respons for Bergens Tidende, fikk KrF en oppslutning på fire prosent. Det er ikke nok til å sikre dem et direktemandat på Stortinget, dersom resultatet skulle holde seg frem til neste års stortingsvalg.
Partiet fikk 4,9 prosent av stemmene i Hordaland i valget i 2021.
Vårt Land retter: I en tidligere versjon av saken sto det at Ystebø meldte seg ut av partiet da han trakk seg fra alle verv i partiet. Det stemmer ikke, og er fjernet nå. Rettingen ble gjort lørdag kl 12.25.