Nyheter

Fredsprisvinner: – Atomvåpenets grusomheter kan bli virkelighet igjen

NOBELS FREDSPRIS: Tirsdag blir Nobels fredspris delt ut til atombombe-overleverne i Nihon Hidankyo. Fredsprisvinnerne kom med advarsler til både Vladimir Putin og Benjamin Netanyahu.

Klokken 13 tirsdag startet den høytidelige seremonien med utdeling av Nobels fredspris i Oslo rådhus.

Mottakeren av årets fredspris, organisasjonen Nihon Hidankyo, er representert ved sine tre ledere, Terumi Tanaka (92), Shigemitsu Tanaka (83) og Toshiyuki Mimaki (82).

Kongeparet og kronprinsparet er de fremste blant de 1000 gjestene i rådhuset.

FØRSTE RAD: Kong Harald, dronning Sonja, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon under utdelingen av Nobels fredspris for 2024 i Oslo rådhus.

Hvilken vei velger menneskeheten å gå?

Jørgen Watne Frydnes åpnet talen under fredsprisseremonien med et grunnleggende spørsmål fra et berømt manifest fra 1955: Hvilken vei velger menneskeheten å gå?

Bertrand Russell, Albert Einstein og andre ledende tenkere og forskere publiserte 9. juli 1955 et manifest som advarte mot atomkrigens farer.

Frydnes åpnet talen sin med et sitat fra dette manifestet. Russel og Einstein minnet om at det finnes muligheter til kontinuerlig framgang, mer lykke, kunnskap og visdom, hvis vi velger rett vei.

– I sitt berømte manifest fremhevet de farene ved atomkrig og ba verdens ledere om å søke fredelige løsninger på internasjonal konflikt. I dag må vi spørre oss selv på nytt: Har vi husket på vår humanitet? Har menneskeheten valgt en vei mot lyset, eller har vi fortsatt på veien mot ødeleggelse og død, spurte Jørgen Watne Frydnes fra talerstolen i Oslo rådhus.

– Atomvåpen-tabuet er i ferd med å undergraves

Det er Terumi Tanaka (92), som selv overlevende bomben i Nagasaki da han var 13 år gammel, som holder nobelforedraget i Oslo rådhus.

– Bevegelsen vår har utvilsomt vært en viktig faktor for at bruken av kjernefysiske våpen i dag er tabu. Likevel finnes det fremdeles 12.000 atomstridshoder i verden, og av disse er 4.000 utplasserte og klare til avfyring, sa han fra talerstolen.

Han viste til russiske trusler om kjernefysiske våpen i sin krig i Ukraina, og hvordan en minister i den israelske regjeringen har nevnt atomvåpen i forbindelse med Gaza-krigen.

– Vi registrerer med sinne og stor sorg at vi i tillegg til de sivile lidelsene er havnet i en situasjon der det kjernefysiske tabuet er i ferd med å undergraves, sier Tanaka.

Oslo 20241209. 
Pressekonferanse med representanten til årets vinner av Nobels fredspris, Terumi Tanaka og leder for Nobelkomiteen Jørgen Watne Frydnes, møter pressen på Nobelinstituttet i Oslo mandag. Den folkelige bevegelsen av overlevende fra atomangrepene på Hiroshima og Nagasaki, Nihon Hidankyo, mottar prisen for sitt arbeid for en atomvåpenfri verden og for å dele sine vitnesbyrd om hvorfor atomvåpen aldri må brukes igjen. Prisen deles ut under en seremoni i Oslo rådhus på tirsdag.
Foto: Javad Parsa / NTB

Beskjed til Putin og Netanyahu

– Årsaken til at vi får denne prisen nå, er situasjonen i verden i dag. Russlands aggresjon mot Ukraina med trusler om bruk av atomvåpen, og også Israels atomtrusler mot folket i Gaza, sa Terumi Tanaka (92) da han møtte pressen i forkant av utdelingen.

– Atomvåpenets grusomheter kan bli virkelighet igjen, advarte han.

Jeg tror ikke president Putin virkelig skjønner hva atomvåpen er og hva det kan gjøre med mennesker

—  Terumi Tanaka (92)

92 år gamle Tanaka fortalte om en fortvilelse blant atomvåpen-overlevende rundt hvordan atomtrusler blir tatt lett på i dag.

– Atomtruslene blir benyttet så tilforlatelig, noe som gjør oss triste. Vi føler oss truet og utsatt. Vi er så gamle nå, men vi har vært veldig frustrerte, sa han.

Han ble spurt om prisvinnerne har en konkret beskjed til Russlands president Vladimir Putin, hvorpå han svarte at Nihon Hidankyo har sendt formelle henvendelser til Moskva.

– Jeg tror ikke president Putin virkelig skjønner hva atomvåpen er og hva det kan gjøre med mennesker. Jeg tror ikke han har tenkt nøye gjennom det, og derfor er han i stand til å si disse tingene, sa Tanaka.

FREDSPRIS: Shigemitsu Tanaka, Terumi Tanaka og Toshiyuki Mimaki møtte Kong Harald før Nobels fredspris, som i år gikk til organisasjonen Nihon Hidankyo.

– Det er derfor vi er nødt til å forklare hva dette innebærer for å kunne få ham til å forstå.

Stemmene stilner

– Vi har fremdeles 104.000 gjenlevende hibakushaer. Men hvert år mister vi rundt 7.000. Om ti år vil det nesten ikke være noen av oss igjen til å fortelle historiene, sier Toshiyuki Mimaki (82) til NTB.

Han er en av de tre lederne for den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo som i år har fått tildelt Nobels fredspris. Gruppen representerer de såkalte hibakusha, de overlevende etter atombombene i Hiroshima og Nagasaki i 1945.

Om ti år vil det nesten ikke være noen av oss igjen til å fortelle historiene

—  Toshiyuki Mimaki

Mimaki var bare tre og et halvt år da den første atombomben ble sluppet over Hiroshima, men husker det enorme lysglimtet fra bomben. Han mistet konen sin som følge av brystkreft for elleve år siden, og deres tre voksne barn har for lengst flyttet ut.

– Jeg bor for meg selv i Hiroshima og vier all min tid til fredsarbeidet – hver eneste dag.

Nå jobber de på for å sikre at deres fortellinger ikke stilner selv om deres generasjon svinner hen.

NTB møtte Toshiyuki Mimaki til et intervju på Grand Hotel tirsdag, midt i et svært hektisk nobelprogram. Foto: Heiko Junge / NTB

12,512 atomvåpen

Verdens beholdning av atomvåpen har gått ned siden slutten av den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen. I 1986 skal det ha vært rundt 70.300 kjernefysiske stridshoder som sto klare til å bli brukt. I 2024 blir det anslått at det er 12.512 kjernefysiske stridshoder i verden, ifølge en rapport fra Federation of American Scentists.

Russland eier 5.889 av stridshodene, mens USA eier 5.224. Kina, Frankrike, Storbritannia, Pakistan, India, Israel og Nord Korea regnes også som atommakter. Tyrkia, Italia, Hviterussland, Belgia, Tyskland og Nederland er vertskap for andre lands kjernefysiske våpen.

---

Nihon Hidankyo

  • Organisasjon ble stiftet i 1956 som en grasrotbevegelse av overlevende etter angrepene mot Hiroshima og Nagasaki i 1945.
  • Formålet er å jobbe for total avskaffelse av atomvåpen.
  • Siden opprettelsen har tidsvitner som representerer organisasjonen reist verden rundt og fortalt om de enorme ødeleggelsene og menneskelige lidelsene som ble forårsaket av bombene. De sender også årlig delegasjon til FN.
  • Får Nobels fredspris for sin innsats for å oppnå en verden fri for atomvåpen og for å demonstrere gjennom tidsvitner at atomvåpen aldri må brukes igjen.

Kilde: NTB

---

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter