Nyheter

Gullsaker for Sp kan gå fløyten etter exit

REGJERINGSBRUDD: Ap og Sp har langt på vei fullført Hurdalsplattformen, men i vår skulle Sp sette kronen på verket på flere viktige områder tett før stortingsvalget.

Etter en uke med harde utspill i mediene ble resultatet klart torsdag formiddag. Senterpartiet forlater Støre-regjeringen etter en konflikt om energi og EU. Igjen står Norge med en mindretallsregjering styrt av Arbeiderpartiet, og åtte statsråder fra Senterpartiet må forlate sine poster.

Vårt Land har gått gjennom områder der Senterpartiet i regjering har fått prege politikken, og hvor det vil merkes at de ikke lenger deltar i et regjeringssamarbeid.

Disse kirkebyggene er en viktig del av folkekirken og vår nasjonale kulturarv som vi må ta vare på for framtidige generasjoner

—  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Trospengepartiet

Selv om statsråden for livssynfeltet, Kjersti Toppe, fikk landet endret trossamfunnslov og satt ned utvalg for å gjennomgå pengestøtten til livssynsfeltet, kan flere satsinger gå inn i usikkerheten.

Alt i vår skal det komme et revidert nasjonalbudsjett. Der trenger ikke en Ap-regjering være like lydhør for eventuelle påplussninger til tiltak i en trengt pengesituasjon.

Dessuten vil Sp stå utenfor når Støre-regjeringens siste statsbudsjett snekres og legges frem i høst. For livssynsfeltet handler det om totalnivået for bevilgninger til Den norske kirke og livssynsfeltet utenfor. For partileder Trygve Slagsvold Vedum personlig har et høyt støttenivå til Den norske kirke vært en viktig sak som finansminister.

Den norske kirke – et samfunnsøkonomisk bidrag til kultur og kulturarv.

Også en annen satsing har Sp og Toppe vært vaktbikkje for: Det store kirkebevaringsfondet med inntil 500 millioner i året til vedlikehold.

– Disse kirkebyggene er en viktig del av folkekirken og vår nasjonale kulturarv som vi må ta vare på for framtidige generasjoner, sa Vedum til Vårt Land da han og statsråd Toppe lanserte kirkebevaringsfondet i august 2023.

Om det kommer en ny blå regjering til høsten, vil den erfaringsvis ikke klare å endre mye i den forrige regjeringens forslag. Men på tros- og livssynsfeltet har tre borgerlige partier dessuten varslet at de vil ta det samlede støttenivået ned.

Toppe: – Vemodig

– Selvfølgelig er dette vemodig. Det er også trist at vi ikke får fullført mange store og viktige saker vi skulle fremme på Stortinget. Men sånn er det. Arbeiderpartiet vil ha en EU-politikk og en kraftpolitikk som vi ikke kan stå for. Alle andre argumenter blir underordnet, sier Kjersti Toppe til Vårt Land.

Hun sier hun kjenner ansvar for for de viktige områdene som faller til hennes departement.

– Hva er du bekymret for?

– Det har vært veldig uro rundt hele tro og livssynssamfunns-feltet. Loven er gått gjennom Stortinget, men det er fortsatt en del ting på dette feltet vi gjerne skulle fremmet, sier Toppe.

Hun nevner utvalgsarbeidet med trossamfunnsfinansiering, deleie av prestegårder og taushetsplikt blant trossamfunn som saker som fortsatt står igjen.

Strengere straffer

I lang tid har Sp bygget opp sterk partimarkering for en strengere justispolitikk på narkotikafeltet. Partiet har bremset oppfølgingen av rusreformen i regjering – og sent i fjor ble den i praksis splittet i to:

En behandlingsreform: Iverksette et nasjonalt rusmiddelforebyggende program for barn og unge, fremme en handlingsplan som skal redusere stigmatisering og forskjellsbehandling av mennesker med rusmiddelproblemer.

Alt over null gram skal være straffbart

—  Justisminister Emilie Mehl (Sp)

En straffeskjerping: Planlagt før påske, med skjerping av straffeverktøy mot narkotikabruk og politiets tillatte virkemidler i kampen mot narkotika.

– Alt over null gram skal være straffbart, sa justisminister Mehl da hun la frem reformen i oktober 2024.

Ved en utmarsj kan Ap ta over hele justisminister Emilie Mehls strengere-straffer-opplegg. Og Ap rommer sterke motstemmer mot å skru til straffenivået for mye – og partiet er mot å gi politiet mer inngripende verktøy.

Mehl snakket med lokale politifolk om samarbeidet.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vil gi politiet utvidede fullmakter

Justisminister Mehl vil også la politiet ransake personer uten mistanke og bevis i såkalte visitasjonssoner. Dette er innført i Sverige og Danmark, og Mehl ønsker å følge svenskene som oppretter midlertidige soner ved behov eller økt trusselsituasjon.

Aps ledende justispolitiker, Hadia Tajik, gir Mehls forslag en kald skulder og kaller det ønsketenkning og stempler det som et soloutspill som «allerede er et nedstemt forslag».

Jeg har vel sagt at vi skal være på pallen over historisk gode jordbruksoppgjør

—  Landbruksminister Geir Pollestad (Sp)

Bonden kan få mye mindre

Så sent som denne uken var Sps landbruksminister Geir Pollestad i hjemfylket Rogaland og lovet et solid jordbruksoppgjør senere i vår.

– Jeg har vel sagt at vi skal være på pallen over historisk gode jordbruksoppgjør. Det må bli et veldig godt jordbruksoppgjør. Vi må gradvis bedre økonomien i landbruke, sa Pollestad til Nationen.

Om Ap overtar statsrådsposten, trenger det slett ikke bli så fyldig som Sp drømmer om. Fra tidligere regjeringstider har Ap vært kjent for å holde betraktelig mer igjen enn regjeringspartner Sp.

Landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) kan også hamne utanfor Stortinget neste år.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB / NPK

Har jaktet profittløst barnevern

For Kjersti Toppe havner også en annen stor satsing i Arbeiderpartiets hender. Et nitidig arbeid med å få styrket landets barnevern skulle være klart for utrulling nå i vår.

Stikkord er flere institusjonsplasser, bedre institusjonsplasser og flere fosterhjem – eller det Sp kaller det den store kvalitetsreformen.

– Dette er et utrolig viktig område hvor vi har jobbet hardt og lenge. Og nå blir jeg ikke med i innspurten på noe jeg har jobbet så mye med og som har krevd så mye. Men sånn er det. Jeg støtter prosent at vi må gå ut når Arbeiderpartiet ikke støtter oss i kraftpolitikken.

Toppe har arbeidet for å innfri lovnadene fra 2021 om en «profittfritt» barnevern – ingen private omsorgskonsern i barnevernet. Overtar Arbeiderpartiet barnevernet er det forventet at de kan opptre mer pragmatisk i møte med private selskaper som selger barnevernstjenester.

Toppe drar selv frem arbeidet for barnevernet som noe av et hun er mest stolt av fra sin tid ved kongens bord. Nå skal hun tilbake til Stortinget, og følger sakene sine derfra.

– Jeg synes jeg har klart å komme en vei når det gjelder barnevernet, selv om jeg ikke er ferdig. Jeg angrer ikke på den innsitsen. Det er virkelig noe som engasjerer og bekymrer meg. Disse ungene og familien trenger samfunnets hjelp, og gode systemer rundt seg. De systemene er ikke gode nok i dag, og de må vi være ærlige på, sier Toppe.

---

Disse Senterparti-statsrådene forlater regjeringen

  • Finansminister Trygve Slagsvold Vedum
  • Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim
  • Barne- og familieminister Kjersti Toppe
  • Forsvarsminister Bjørn Arild Gram
  • Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl
  • Landbruks- og matminister Geir Pollestad
  • Kommunal- og distriktsminister Erling Sande
  • Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel

---

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhendeavdelinga i Vårt Land. Han har arbeidd i Vårt Land sidan 1992 og har tidlegare vore deskjournalist, vaktsjef, nyhendeleiar og samfunnsredaktør (nyhenderedaktør) i avisa. Han skriv særleg om asyl-, flyktning- og integreringspolitikk, oppvekst og utanriks – og konsekvensar av vedtak i regjeringa og Stortinget. Tips gjerne på: bjbj@vl.no

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Mer fra: Nyheter