Det var ved formiddagstider torsdag at Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, påkalte høyere makter fra Stortingets talerstol.
I hvert fall mente Stortingets tredje visepresident, Fremskrittspartiets Morten Wold, at hun gjorde det:
«Presidenten vil anmode representanten om å ikke påkalle høyere makter ved senere anledninger», sa Wold til en litt overrasket Arnstad og allmenn munterhet i salen.
Han presiderte over replikkvekslingen mellom Arnstad og Himanshu Gulati (Frp), som anklaget Sp for å ha talt med to tunger om kutt i matmoms.
Sp-toppen fra Nord-Trøndelag kvitterte med at heller ikke Frp vil få gjennomslag for all sin primærpolitikk «hvis de – Gud forby – skulle komme i regjering».
Etterpå kom påtalen fra visepresident Wold og Arnstad lovte å ikke påkalle høyere makter igjen.
Hva skjedde egentlig her? Forsøkte Arnstad å påkalle høyere makter for å stanse Frp, bare for å bli slått ned på at Frps mann i presidentskapet? Og er det virkelig «uparlamentarisk» med religiøst språk?
Marit Arnstad er åpen for å ty til høyere makter for stanse Frp
Spørsmålene er om ikke mange, så i hvert fall opptil flere. Torsdag ettermiddag kaster Vårt Land seg på tråden til Marit Arnstad (Sp).
– Er det så galt fatt for tiden at Sp må påkalle høyere makter for å hindre at Frp skal havne i regjering?
– Vi trenger sjølsagt all hjelp vi kan få for at Frp ikke skal havne i regjering til høsten, så hvis det kan hjelpe å påkalle høyere makter så gjør jeg det også, svarer Arnstad.
Overfor påtalen til visepresident Wold er Arnstad derimot mer forsonlig innstilt:
– Det må man bare forholde seg til i stortingssalen at presidenten av og til påtaler det vi sier, svarer Arnstad.
– Er det så galt å påkalle høyere makter i salen da?
– For meg er «Gud forby» mest noe som kan sies når man inderlig håper at noe ikke skal skje. Jeg har ofte hørt den frasen i min oppvekst.
– Forsøkte du å påkalle høyere makter da du sa «Gud forby»?
– Jeg gjorde vel ikke det, jeg brukte en språklig talemåte som ikke er så uvanlig.

Mener Gud, Allah og i Jesu navn er uparlamentarisk
Etter at torsdagens siste avstemning i stortingssalen og at dagens dont i presidentstolen er forbi, slår visepresident Morten Wold (Frp) fra Buskerud på tråden til Vårt Land fra bilen på vei hjem til Buskerud.
– Hva synes du om det som skjedde?
– Det var ikke noen reprimande, men sagt med et smil om munnen, bedyrer Wold.
I stortingssalen, som er et høytidelig rom, skal man holde seg til såkalt parlamentarisk språkbruk. Bannskap blir for eksempel slått ned på av presidentskapet, men også andre kraftuttrykk og vendinger kan bli påtalt som «uparlamentariske» eller usømmelige.
– Er det så galt å påkalle høyere makter i salen da?
– Det er nok ikke så gærent, men å påkalle høyere makter anses gjerne som unødvendig. «Herregud» blir også påtalt. Det går fint an å uttrykke seg på vanlig parlamentarisk måte uten å trekke inn Gud eller Allah eller hvem det måtte være. Hvis vi begynner å si «herregud» eller «i Jesu navn» i annethvert innlegg, så vil det forflate debatten, sier Wold.
– Hvis noen ber for noen fra talerstolen, så vil det bli påtalt?
– Ja, det ville blitt påtalt. Jeg kan aldri huske at noen har blitt klubba ned og stoppet midt i talen sin, men hvis noen hadde begynt å be høyt for noen, så tror jeg kanskje ville grepet inn.

Har liste i båsen med usømmelige ord
Han forteller at presidentskapet har en liste oppe i presidentbåsen med uparlamentariske og usømmelige ord og uttrykk, som har blitt påtalt tidligere. Kort sagt en liste over ord som ikke er ansett som god parlamentarisk språkbruk.
– Der står også «må Gud forby». Lista er ganske lang etter hvert. Det er på en måte en retningslinje, utdyper visepresidenten.
Wold understreker at debatten i stortingssalen stort sett er veldig dempet sammenlignet med i andre nasjonalforsamlinger. Det kan også være litt forskjell på hva slags språk medlemmene i presidentskapet lar passere fra talerstolen.
– «Gud forby» har sikkert passert ved noen anledninger også. Det har vært langt verre språkbruk.
Avviser inngripen for å redde eget parti fra høyere makter
– Arnstad brukte uttrykket da hun snakket om muligheten for at Frp kan komme i regjering igjen. Det er jo ditt parti. Måtte du rett og slett gripe inn for å unngå å få høyere makter mot partiet ditt?
– Nei nei, ler Wold.
For ordens skyld så tror ikke Marit Arnstad det heller:
– Morten tar sitt presidentembete med alvor og uavhengighet. Han hadde nok sagt det samme hvis det var en replikkveksling med SV også, sier Sp-nestoren.