Politikk

Venstre-Kjenseth vurderer å bryte ut og stemme for bio-liberalisering fordi KrF tvang fram full stortingssal

Også Høyres Kristian Tonning Riise vurderer å stemme mot egen regjering og for liberalisering av bioteknologiloven.

– Jeg har varslet at det ikke er gitt at jeg bestemmer meg før jeg sitter i salen, sier Venstres Ketil Kjenseth til Vårt Land.

Dermed går det mot en thriller når Stortinget skal stemme over flere liberaliseringer i bioteknologiloven tirsdag ettermiddag.

Det var Dagbladet som først meldte om at Kjenseth kan bryte med egen regjerings linje.

Mener «pressmidler» øker den personlige byrden

Det er Frp, Ap og SV som sammen har arbeidet fram lovforslag om ja til eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og tidlig ultralyd til alle.

KrF og Kjell Ingolf Ropstad risikerer å tape en av sine største seire fra Granavolden-plattformen og har tvunget fram fullsatt stortingssal.

KrFs håp er å vippe de fire-fem fristilte Frp-representantene som trengs for å stanse ja til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

Men det betyr også at Venstres Ketil Kjenseth må møte opp i egen person for å stemme mot dyp personlig overbevisning.

– Når man legger samvittighet og pressmidler i potten, så legges det en større byrde på meg personlig enn det ellers ville gjort. Det er det som er grunnen til at jeg nå er i tenkeboksen, sier han til Vårt Land.

KrFs krav om full sal utløsende årsak

Det er utløst av KrFs krav om full sal?

– Ja. Det kan stå på min stemme. Det gjør det personlige ansvaret enda større, sier Kjenseth.

Venstre-politikeren satt i helsekomiteen i forrige periode og var sentral i arbeidet med forrige stortingsmelding om bioteknologi.

Den gikk inn for mange av de samme liberaliseringene som Frp, Ap og SV nå får hastebehandlet i Stortinget. Men da KrF kom med i regjeringen og fikk vetorett om bioteknologi, ble den lagt i skuffen.

– Jeg har vært tydelig på dette i hele mitt politiske virke. Nå er tiden moden. Og som vanlig er det egentlig stort flertall i Stortinget, sier Kjenseth.

Har du fått noen reaksjoner?

– Ja, både «hurra» og «helvete».

LES OGSÅ: Forvirret om bioteknologi? Vi guider deg i den store striden

Også Høyres Kristian Tonning-Riise vurderer å bryte med egen regjering

Mandag økte temperaturen i forkant av tirsdagens avstemning nærmest time for time.

På Facebook reagerer Høyres Kristian Tonning-Riise på «måten KrF nærmest forventer at de kan holde regjeringspartiene [...] som ‘gisler’ samtidig som de jobber iherdig for å få andre representanter som er enig med KrF til å bryte ut av sine grupper for å stemme i tråd med sin samvittighet».

«Vi sitter dermed i den litt absurde situasjonen at vi som er for liberalisering av bioteknologiloven skal stemme mot vår egen samvittighet av hensyn til KrF, og potensielt dermed kan måtte oppleve at flertallet vipper andre veien, fordi fristilte representanter i Frp har fulgt den instendige oppfordringen fra nettopp KrF om å følge den samvittigheten de ikke ønsker at vi som er uenige med dem skal få følge», skriver stortingsrepresentanten.

«Det må jeg innrømme at jeg har store problemer med», avslutter han.

I kommentarfeltet under Facebook-posten bekrefter Tonning Riise han «sterkt vurderer» å stemme for endringene i bioteknologiloven som Frp, Ap og SV fremmer.

Jeg må si det er et merkelig spill som foregår akkurat nå om endringene i bioteknologiloven. At KrF krever full sal...

Posted by Kristian Tonning Riise on  Monday, May 25, 2020

Venstre-Grimstad står på regjeringslinja: – Lever ikke i Ap-stat

Venstres Carl-Erik Grimstad etterfulgte Ketil Kjenseth som partiets representant i Helse- og omsorgskomiteen.

Han kommer ikke til å bryte med eget parti og vil stemme for regjeringens nei til oppmykningene.

– Jeg føler meg forpliktet til det ut fra Granavolden-plattformen. Siden ettpartistaten til Ap opphørte, har alle partier på Stortinget til enhver tid måttet inngå kompromisser og dermed ikke stemme for egen primærpolitikk, sier Grimstad til Vårt Land.

Svært jevnt før høydramatisk avstemning

Det tegner til å bli en høydramatisk avstemning tirsdag ettermiddag, viser en oppsummering fra NTB mandag ettermiddag. Utfallet er åpent.

Arbeiderpartiet, SV og Frp har til sammen 86 representanter i Stortinget – én mer enn grensen for flertall.

Frps Sylvi Listhaug, Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde har imidlertid varslet at de går mot Frps eget forslag. To andre Frp-ere – Morten Ørsal Johansen og Gisle Meininger Saudland – har sagt at de ikke har landet på standpunkt.

Samtidig har Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen bekreftet at hun vil stemme ja til eggdonasjon. Minst én annen Sp-representant skal være klar til å støtte eggdonasjon.

Lørdag meldte Klassekampen at Sps Geir Adelsten Iversen ikke hadde bestemt seg. Han sier til Vårt Land at han nå har lest dokumentene i saken og vil stemme nei til liberaliseringene.

MDG har varslet støtte til alle liberaliseringene. Rødt vil stemme for alt bortsett fra eggdonasjon. Der vil partiet fremme et eget forslag om en mer restriktiv åpning, som kun tillater donasjon av overskuddsegg fra prøverørsbehandling.

LES OGSÅ:

«Mari» har donert egga sine: – Men eg blir ikkje mor av den grunn

KrF og Venstre jakter fellesforslag – kan skape Moria-drama mot Høyre

---

Fakta:

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk