Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) varsler at de vil granske om NLA Høgskolen tilfredsstiller gjeldende krav for akkreditering som høgskole.
Bakgrunnen er at det over tid har kommet bekymringsmeldinger om NLAs praktisering av prinsippet om akademisk frihet, skriver NOKUT i en pressemelding.
I høst fikk høgskolen kritikk etter å ha leid ut lokalene til et Til Helhet-seminar. I ettertid valgte flere ansatte å si opp i protest.
– Vi burde ikke leid ut. Det ble oppfattet som anerkjennelse av reorientering, sa NLA-rektor Erik Waaler til Vårt Land etter at to ansatte hadde sagt opp jobben.
Lav og synkende forskningsproduksjon
I brevet som er sendt til NLA fra NOKUT skriver godkjenningsorganet at skolen har lav og synkende forskningsproduksjon.
En eventuell tilbaketrekking av høyskoleakkrediteringen innebærer at høyskolen må søke NOKUT om å etablere nye studietilbud, også på bachelorgradsnivået.
Høyskolen kan i tillegg risikere å miste finansiering over statsbudsjettet, siden institusjonsakkreditering fra 2025 vil være et vilkår for å motta statstilskudd fra Kunnskapsdepartementet.
– Tar dette på største alvor
– Vi har fått et kritisk blikk fra NOKUT, og tar dette på det største alvor. Vi ønsker tilsynet velkomment og legger til rette for at de får all relevant informasjon om kvalitetsarbeidet ved institusjonen, sier rektor Erik Waaler til NLAs nettsider.
I oktober i fjor advarte NLAs eiere mot at høgskolens teologiutdanning skal gå i samme «liberale retning som MF». Denne uttalelsen fikk kritikk fra de ansatte.
– Det virker som de mener at teologene ved NLA Høgskolen ikke skal få stå fritt til å mene det de vil eller forske på det de vil. Det virker rett og slett lite gjennomtenkt, sa Line Alice Ytrehus professor i interkulturelle studier ved NLA Høgskolen i Bergen.
Waaler sier at de er glade for å bli gransket.
– Når det er kommet offentlig fokus på spørsmålet om forskningsfrihet ved institusjonen vår, er vi glad for muligheten til en gjennomgang slik at det ikke kan hefte tvil om at forskere ved NLA Høgskolen har akademisk frihet og forskningsfrihet, sier Waaler.
Prorektor for Forskning og Utdanning, Torgeir Landro, sier at NLA ikke er fornøyd med forskning- og utviklingsproduksjon for 2018, som ligger på 0,46 poeng per vitenskapelig stilling, som er 0,10 poeng lavere enn snittet av statlige høyskoler.
– Vi har allerede satt inn tiltak som kan bidra til å styrke den vitenskapelige produksjonen, men det vil ta noe tid før vi ser effekten, sier Landro til NLA sine nettsider.
Følger med på utviklingen
– NOKUT skal bidra til at samfunnet skal kunne ha tillit til kvaliteten i høyere utdanning. Derfor følger vi med på utviklingen ved universitetene og høyskolene med utgangspunkt i kvalitetskrav satt i lov og forskrifter. For å forsikre oss om at NLA fortsatt oppfyller alle krav vil vi revidere akkrediteringen høyskolen har hatt siden 2006, sier NOKUT-direktør Terje Mørland.
NOKUT skriver i brevet at revideringen gjennomføres av en sakkyndig komité. På grunnlag av rapport fra den sakkyndige komiteen vil NOKUTs styre fatte vedtak i saken.
Dersom ikke alle kravene er oppfylt, vil institusjonen få en frist på inntil to år for å rette opp manglene. Etter opprettingsfristen blir det gjort en ny sakkyndig vurdering. Dersom NOKUTs styre konkluderer med at kravene fortsatt ikke er oppfylt, trekkes akkrediteringen tilbake.
MER OM NLA:
• Etter Til Helhet-møte på NLA: – Vil unngå lignenede arrangement i framtida
• NLA-eiere: Ingen bør være overrasket over vårt syn på samliv
• MF-professor: – Det er tydelig at NLA-ansatte ikke opplever frihet
• Enda en NLA-ansatt har sagt opp
---
NLA Høgskolen
- NLA Høgskolen (NLA) er en privat høyskole med studietilbud i Bergen, Oslo og Kristiansand. NLA tilbyr studier innen blant annet medier, lærerutdanning, teologi og kunstfag. Høyskolen har i overkant av 2000 studenter.
- Høyskolen eies av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet, Søndagsskolen Norge og Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag.
- NLA ble akkreditert som høyskole i 2006. Det betyr at de selv kan opprette studietilbud på bachelornivå. Dersom de skal opprette mastergrad- og ph.d.-studier, må de søke NOKUT om akkreditering av studietilbudet.
---