– Jeg ønsker naturligvis velkommen alle tiltak for å forhindre ekskludering og annen forskjellsbehandling på grunn av forhold som kjønn, seksuell orientering og etnisitet, sier kultur- og likestillingsminister til Jærbladet.
Uttalelsen kommer etter at flertallet i hovedutvalget for samfunn og kultur i Klepp vil ha et kriterium for kulturstøtte som vil kunne hindre konservative kristne fra å søke.
[ Navs beskjed til Marit: Du har lite penger å leve for. Men vi kan ikke hjelpe deg. ]
Bakgrunnen
Tidligere i år foreslo kommunedirektøren i Klepp å endre retningslinjene for tildeling av kulturstøtte.
Endringene som ble foreslått vil innebære at det stilles krav om at alle medlemmer må kunne velges til «styre, tillitsverv og posisjoner, uavhengig av samlivsform, seksuell orientering, kjønn eller etnisitet».
Et slikt vedtak kan gå utover kristne organisasjoner som fastholder den bibelske forståelsen av at seksuelt samliv er forbeholdt ekteskap mellom mann og kvinne.
Etter mye om og men ble endringen om et slikt krav vedtatt – sju mot to – under møtet til Klepps hovedutvalg for samfunn og kultur forrige uke.
Mye engasjement
– Vi vet for eksempel at mange LHBTI-personer opplever at det er utfordrende å delta i trossamfunn på like vilkår. Sånn bør det ikke være, og derfor er det positivt at kommuner iverksetter tiltak for å forhindre dette, slik Klepp nå foreslår, sier Trettebergstuen til Jærbladet.
En annen som har engasjert seg i saken er Aslak Tveita, pastor i Fokus Hverdagsmenighet på Klepp bedehus.
– Dette oppleves som en avstraffing av teologiske retninger som man selv ikke liker, uttalte han til Vårt Land i januar.
Før beslutningen om vedtaket ble tatt, skrev Dagen at kommunedirektøren har gjort en helomvending om det omstridte kriteriet: Hun foreslo å skrote sitt eget forslag.
Inkludering og likestilling
Det var Kjetil Friestad (H) som forrige uke likevel fremmet forslag om å ta inn det opprinnelige kriteriet i retningslinjene for kulturstøtte.
Sp, Ap, SV, H og MDG stemte for forslaget, mens KrF og Frp stemte mot, opplyser hovedutvalgsleder for samfunn og kultur, Arild Børge Skjæveland (Sp).
– At jeg stemte for Høyres forslag i dag, handler om inkludering og likestilling, sa Skjæveland til Vårt Land etter avstemningen.