Religion

Den norske kirke er kunde hos Geelmuyden Kiese – ber om møte etter Kasakhstan-sak

DEN NORSKE KIRKE: PR-byrået Geelmuyden Kiese hadde kasakhstanske myndigheter på sin kundeliste i to år. Også Den norske kirke (DNK) står på byråets kundeliste. Nå ber DNK om et møte med PR-byrået for å «få mer informasjon om saken».

På mandag skrev Vårt Land om at PR-byrået Geelmuyden Kiese (GK) har Kasakhstan på kundelisten deres. GK opplyser til Vårt Land at de hadde den kasakhstanske ambassaden i Norge som kunde både i 2020 og 2021. Hvordan PR-byrået som har en uttalt visjon om å «arbeide for et åpent samfunn», kan ta oppdrag fra et autoritært regime, besvarer de slik:

– For oss er det en forutsetning at kunden aksepterer åpenhet. Det gjorde Kasakhstan. Ja, Kasakhstan er et autoritært regime, men samtidig et land som spiller en viktig stabiliserende rolle i Sentral-Asia. Norge har hatt et godt forhold til Kasakhstan helt siden landet ble uavhengig.

Det skrev Marit Høvik Hartmann i GK i en e-post til Vårt Land mandag.

Etter å ha blitt kjent med den ovennevnte saken i Vårt Land, opplyser Den norske kirke (DNK), som også er på kundelisten til GK, at de vil be om et møte med deres kontaktperson i PR-byrået.

– Vi vil be om et møte fordi vi ønsker mer informasjon om denne saken, sier Ingeborg Dybvig, kommunikasjonsdirektør i DNK, til Vårt Land.

Hartmann bekrefter at GK har mottatt møteforespørselen og at de vil gjennomføre møtet.

– Det er noe vi selvfølgelig gjør. Vi skal svare på alle spørsmålene DNK har angående Kasakhstan. Vi har heller ingen flere fra vår kundeliste som har bedt om møter i forbindelse med Kasakhstan, svarer Hartmann.

Hun opplyser videre at Kasakhstan ikke lenger skal stå oppført på deres kundeliste. Landet er tirsdag kveld fjernet fra kundelisten på byråets nettsider.

Deres samarbeid og avtale varte ut 2021, ifølge Hartmann. Hun opplyser at avisinnlegget til Kjell Magne Bondevik var noe av det siste de gjorde med Kasakhstan som kunde. Det nevnte innlegget stod på trykk i Vårt Land i juli 2021 og ble også distribuert som del av et annonsebilag i Dagbladet i november 2021.

Slått hardt ned på demonstrantene

Nyåret har bydd på store demonstrasjoner i Kasakhstan. President Kasym-Jomart Tokayevs svar på demonstrantenes krav om en bedre hverdag, økonomisk og politisk, var brutal: «Skyt uten forvarsel» og «eliminér».

164 mennesker er drept og over 2.000 er skadd, opplyser helsedepartementet i landet. Rundt 8.000 mennesker er pågrepet. Politiet går fra dør til dør på jakt etter demonstranter.

Regimet avviser at det er snakk fredelige demonstrasjoner, men hevder at militante har prøvd seg på et kuppforsøk.

Flere titalls skal være drept i sammenstøt mellom opprørspoliti og demonstranter i Kasakhstan de siste dagene. Dette bildet er fra Alamaty onsdag. Foto: AP / NTB.

Opptatt av ansvarlighet

Avtalen mellom Kirkerådet og GK ble inngått i mai 2020 etter en anbudsprosess og løper frem til 2023, opplyser Dybvig. Kirkerådet har en rammeavtale med GK, som er et av to byråer på innholdsproduksjon, som for eksempel film.

En av de GK-produserte filmene kunne man se rett før jul, nemlig fjorårets julevideo fra DNK. Der kan man høre artisten Christel Alsos synge julesalmen «Hellig natt», mens flere profilerte nordmenn dukket opp. Blant andre finansminister Trygve Slagsvold Vedum og tidligere kulturminister Abid Raja.

– Burde det finnes tydeligere etiske standarder for PR-byråer?

– I Kirkerådet er vi opptatt av å være en ansvarlig og profesjonell oppdragsgiver når vi samarbeider med ulike byråer og leverandører, og vi følger loven om offentlige anskaffelser, skriver Dybvig og legger til:

– Bransjen må selv vurdere behovet for en tydeligere etisk standard, og vi som kunde må vurdere hvilke krav og kriterier det er riktig å sette når vi starter en ny anbudsprosess.

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Maria Olerud

Maria Birkeland Olerud

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Religion