Religion

Kari Alvsvåg vil bruke rollen som biskop til å jobbe for rettferdighet

NY BISKOP: Kari Mangrud Alvsvåg er vigslet til biskop for Borg bispedømme. – Jeg ønsker å være en biskop som er god på å lytte til vår tid, sier hun til Vårt Land.

FREDRIKSTAD:

– Kari Mangrud Alvsvåg er kalt til biskop i Borg bispedømme. La oss ta imot henne i kjærlighet, og bære henne frem for Gud i våre bønner.

Med disse ordene fremstilte Karin Elin Berg, leder i Borg bispedømmeråd, Alvsvåg for en fullsatt domkirke i Fredrikstad søndag, under en høytidelig gudstjeneste.

Kong Harald, statsforvalter Valgerd Svarstad Haugland, barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) og biskoper fra de nordiske landene og England var blant gjestene under vigslingsgudstjenesten.

– Jeg tar fatt på oppgaven med stort alvor og glede, og en stor respekt for de oppgavene som venter, sier Alvsvåg til Vårt Land i forbindelse med innsettelsen.

Alvsvåg tar over etter Atle Sommerfeldt, som har vært biskop i Borg siden 2012. Bispedømmet omfatter østre deler av Viken fylke, med Fredrikstad domkirke som bispesete.

Fredrikstad 20220424. 
Kari Mangrud Alvsvåg (t.v.) søndag ble vigslet til biskop i Fredrikstad Domkirke av preses Olav Fykse Tveit.
Foto: Geir A. Carlsson / Fredriksstad Blad / NTB

Fykse Tveit: – Du har vist vei

Vigslingsgudstjenesten ble åpnet med inngangsprosesjon og korsang ved Barnekorene i Glemmen kirke og Domkirkens jentekor. Etter skriftlesning, holdt preses Olav Fykse Tveit vigslingstalen før Alvsvåg avla løftet som biskop.

Fykse Tveit trakk frem Alvsvågs engasjement for de unge i talen:

– Du skal se til at kirken gir videre en sann tro i alt det vi sier og gjør. Det er mange, ikke minst mange barn og unge, som du skal formidle dette til. Du kan det. Du har vist vei. Du gir dem plass her i gudstjenesten og ellers i dine prioriteringer.

Alvsvåg har blitt kalt «de unges biskop», med bakgrunn som lektor i videregående skole. Den norske kirkes ungdomsråd og ungdomsrådet i Borg bispedømme har utfordret henne til å være synlig og møte ungdom.

– Det var en fin utfordring å få, for de har tapt så mye på koronatiden, og jeg tror at kirken kan ha en rolle i å hjelpe dem til å komme tilbake til det normale, i samarbeid med andre aktører lokalt, sier Alvsvåg til Vårt Land.

– Det gode kommer fra Gud

Etter løfteavleggelsen, holdt Alvsvåg preken hvor hun valgte å fokusere på at gode krefter skal seire over mørket:

– Hvor kommer alt det gode fra? All varmen, vennligheten og kjærligheten. Hvor kommer det fra?

– Jeg tror at det gode kommer fra Gud, og derfor har jeg tillit til at det gode aldri skal ta slutt. Derfor tror jeg at vi ikke er alene når vi kjemper for sannhet og solidaritet, når vi protesterer mot utbyttingen av naturen, når vi tenner lys og synger om fred og frihet for alle mennesker.

---

Kari Mangrud Alvsvåg

  • Ny biskop for Borg bispedømme, som omfatter østre deler av Viken fylke, med Fredrikstad domkirke som bispesete.
  • Tidligere domprost i Fredrikstad, prost i Sarpsborg og Halden, prest i Sjømannskirken i Dubai og lektor i videregående skole.
  • Vokste opp på Indremisjonens jordbruksskole Tomb i Råde.

---

Oppgjør med undertrykkelse

Alvsvåg tok også et oppgjør med relativisering av undertrykte menneskers historier.

– De kjemper mot påstander om at alt er relativt og at det kommer an på øyet som ser, og sier, midt i løgnens landskap: Det finnes sannhet.

Jeg ønsker å være en biskop som er god på å lytte til vår tid, fange opp hva som skjer og rører seg blant folk. Jeg vil ta både mennesker og naturen på alvor

—  Mari Mangrud Alvsvåg

– De leter etter den i årevis, og så: når man er ganske sikker forteller man: Se hva som har skjedd, disse menneskene har blitt undertrykt, forsøkt ødelagt eller utslettet. Kvinner, barn, jøder, samer, skeive, palestinere, mennesker med nedsatt funksjonsevne, melaninrike, alle som er feil i noens øyne.

Vigslingsgudstjenesten ble avsluttet med nattverd og utgangsprosesjon, hvor Kong Harald ledsaget Alvsvåg.

Se vigslingsgudstjenesten i opptak i spilleren under.

Vil arbeide for et mer rettferdig samfunn

Vårt Land spør den nye biskopen hvorfor hun valgte å fokusere på godhet i en tid hvor vi opplever krig i Europa, og etter to år med pandemi.

– Det at Gud er kjærlighet, er et bærende element for meg og min tro. At Gud er fred og rettferdighet. Og at Jesu Kristi oppstandelse er det ultimate tegnet på at mørket aldri skal vinne, sier Alvsvåg.

– Vi er ikke alene, Gud er sammen med oss, legger hun til.

– Hva slags biskop blir du?

– Jeg ønsker å være en biskop som er god på å lytte til vår tid, fange opp hva som skjer og rører seg blant folk. Jeg vil ta både mennesker og naturen på alvor.

– Hva blir det viktigste i din gjerning fremover?

– Å være en som bruker den rollen til å løfte frem dem som får liten plass til vanlig. Å arbeide for et mer rettferdig samfunn. Og naturutfordringene, vi må se alvorlig på naturen som Guds skaperverk.

Les mer om mer disse temaene:

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion