Religion

Brunstad Christian Church fikk 198 millioner i gaver i fjor

RESULTAT: 13 privatpersoner ga over 100.000 kroner i gave til BCC Norge i fjor. Totalt fikk trossamfunnet 197,9 millioner kroner som innsamlede midler, gaver og tilskudd.

I 2021 hadde det kristne trossamfunnet Brunstad Christian Church (BCC) forbundet til sammen 394,2 millioner kroner i anskaffede midler.

197,9 millioner kroner er innsamlede midler, gaver og tilskudd fra privatpersoner, selskaper og andre ideelle organisasjoner, skriver BCC i årsrapporten for 2021.

BCC-forbundet er alle forgreininger av Brunstad Christian Church, også de deler som er i utlandet. Slik fordeles det på forskjellige land: Norge 51 prosent, Tyskland 23 prosent, Nederland 6 prosent, Danmark 5 prosent, Sveits 3 prosent og andre land 12 prosent.

13 ga over 100.000 kroner

BCC-forbundet har mange bidragsytere, hvor de fleste av disse donerer gaver regelmessig til trossamfunnets formål. «Forbundsenhetene er som samfunnet for øvrig opptatt av at den ideelle virksomheten ikke blir misbrukt og at mottatte gaver brukes i tråd med vårt formål», skriver BCC i årsrapporten.

For gaver fra privatpersoner i størrelsesorden over 100.000 NOK er det etablert en rutine som verifiserer midlenes opprinnelse, skrives det videre.

Det var 13 privatpersoner som i 2021 ga over 100.000 kroner i gave til BCC Norge.

Gaver og kollekt

I årsrapporten står det at BCC-forbundets inntekter i hovedsak kommer fra gaver fra faste bidragsytere, lokale menigheter, selskaper og andre ideelle organisasjoner.

En mindre del av gaveinntektene kommer inn ved innsamling eller kollekter under BCCs arrangementer. «I gjennomsnitt utgjør gavene gitt i kollekter under våre arrangementer 2.352 NOK per giver», står det i årsrapporten.

Egenkapital

BCC-forbundets egenkapital er på i overkant av 1,2 milliarder kroner. Av den er 812,7 millioner kroner avsatt som fondskapital.

Trossamfunnet skriver at BCCs fond er bygget opp av gaver i forbindelse med en ekstraordinær innsamlingsaksjon i perioden 2009–2020. Formålet med fondet er å sikre den langsiktige realiseringen av BCCs formål, som er misjon ifølge trossamfunnet selv.

Gaver er en sentral del av økonomien

– Givertjenesten gjør at vi har løftekraft til å drive et aktivt trossamfunn, med misjonsvirksomhet i flere verdensdeler, skriver Berit Hustad Nilsen i en e-post til Vårt Land. Hun er kommunikasjonsleder i BCC-forbundet.

Hun understreker at gaver fra medlemmene er en sentral del av økonomien, både i det lokale menighetsarbeidet og i den sentrale virksomheten.

– Det er bred oppslutning i representantskapet om at vi sammen med lokalmenighetene skal ha en bærekraftig og rettferdig givertjeneste, der alle kan bidra etter egen evne, legger hun til.

---

Brunstad Christian Church

  • Brunstad Christian Church, ofte omtalt som Smiths venner, er et verdensomspennende kristent trossamfunn som oppstod i Norge.
  • Det startet som et nettverk av små grupper på slutten av 1800-tallet, og utviklet seg gradvis til menigheter i mange land.
  • Norge har en særstilling fordi grunnleggeren, Johan Oscar Smith (1871–1943), og de senere lederne er norske. Det internasjonale samlingsstedet er også i Norge.

Kilde: SNL.

---

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Religion