Religion

Oslo-kirkene senker temperaturen – åpner for å stenge kirker

STRØMSPARING: Fra 22. september vil Den norske kirke senke temperaturen i alle hovedstadens kirker til 15 grader.

– Kirken, som resten av samfunnet, er i en alvorlig situasjon, og sterke tiltak er påkrevet. Avhengig av hva vi får av kommunal støtte, kan det også bli aktuelt med stenging av kirker

Det sier kirkeverge Kjetil Haga i en pressemelding fra Kirkelig fellesråd i Oslo, som er ansvarlig for driften av kirkebyggene i kommunen.

I tett samarbeid med Oslos biskop har fellesrådet kommet frem til helt nødvendige tiltak for å kunne håndtere de økte strømprisene, forteller de.

Fra og med 22. september vil samtlige kirker i hovedstaden senke temperaturen til 15 grader.

Samtaler med kommunen

Fellesrådet opplyser at det er de store kirkerommene som er særlig dyre å varme opp. Andre aktivitetslokaler kan ha opp til 19 grader.

– En del arrangementer for blant annet barn og unge vil bli flyttet til disse. Men vi må være forberedt på å beholde yttertøyet på under gudstjenester, bryllup og begravelser, forklarer kirkevergen.

Han sier videre at de har løpende og god dialog med kommunen, som har ansvar for å bevilge penger til driften av kirkebyggene. Kirkevergen har forståelse for at det ikke bare er kirken som er i en vanskelig situasjon.

– Samtidig ser vi at kirken har en særlig viktig rolle å spille som møteplass for mennesker i vanskelige situasjoner. Blant annet fungerer kirken som varmestue for matutdeling for flyktninger, sosiale tiltak og som samlingspunkt i både glede og sorg, sier Haga.

Senker fra 19 grader

Fellesrådet tok allerede sist vinter grep mot økte strømpriser.

– Normaltemperaturen har tidligere vært mellom 20 og 22 grader, men vi gjorde et vedtak sist vinter om at temperaturen skulle settes ned til 19 grader i alle kirkebygg, sier Haga til NTB.

Fellesrådet estimerer at de nå kan spare rundt 30 prosent av strømforbruket ved å sette ned temperaturen fra 19 til 15 grader.

– Vi har ikke midler til å dekke de høye strømkostnadene som er nå. Det er 65 kirker i Oslo, og det er mange store rom som det er krevende å varme opp, sier Haga.

Stengte kirker

Nå har det blitt satt i gang et arbeid der biskop og kirkeverge vurderer hvilke kirker det er mulig å stenge, uten at det går for hardt utover kirkens tilbud.

– Vi håper og tror at vi med senket temperatur og ikke for mange stengte kirker, skal unngå ytterligere tiltak. På lik linje med idretten, teatre og andre viktige samfunnsaktører følger vi utviklingen nøye, sier kirkeverge Kjetil Haga.

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er konstituert redaktør for religion, feature og debatt i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Mer fra: Religion