Nylig ble det klart at Norsk Luthersk Misjonssamband (Misjonssambandet) lyser ut den ledige stillingen som generalsekretær. I prosessen skal de benytte seg av det eksterne rekrutteringsbyrået Human.
Misjonssambandet er langt fra den eneste kristne organisasjonen som for tiden får hjelp utenfra for å finne den rette kandidaten. Der kristne organisasjoner tidligere fant sine ledere på egen hånd, er normen nå å få hjelp utenfra.
Hva er grunnen til endringen? Hva koster det å engasjere et rekrutteringsbyrå? Og hva gjør den generelle utviklingen med den tradisjonelle tanken om kall, som har stått sterkt når det kommer til topplederjobber i Kristen-Norge?
To ting: kunnskap og konkurranse
Denne høsten søker organisasjonen Acta – barn og unge i Normisjon ny daglig leder, og har valgt å gjennomføre ansettelsesprosessen ved hjelp av et eksternt rekrutteringsbyrå.
Johanne Saxegaard, landsrådleder i Acta, forteller at det ikke handler om å sette bort en viktig prosess, men om å øke Actas muligheter til å gjøre en bra ansettelse. Hun forklarer det slik:
– Med den økte bruken av rekrutteringsbyråer i kristne virksomheter har byråene opparbeidet seg solid nettverk og bred erfaring med ansettelser av toppledere i kristne sammenhenger.
Også organisasjonen Digni søker nå ny økonomileder via et rekrutteringsbyrå. De får hjelp av selskapet Hamnøy.
Digni er en paraplyorganisasjon for utviklingsarbeid som drives av 20 misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn, med støtte fra Norad.

Assisterende generalsekretær Elizabeth Laura Walmann sier til Vårt Land at de vanligvis har rekrutteringsprosesser i egen regi.
– Det er imidlertid stor konkurranse om en del typer kompetanse i dagens arbeidsmarked, og vi hadde derfor behov for å nå utover vårt eget nettverk. Dermed valgte vi å hente inn hjelp fra et rekrutteringsbyrå i denne prosessen, skriver Walmann.
– Digni har et lite sekretariat. For oss er det veldig viktig å ha riktig kompetanse i alle ledd, fordi vi skal være en profesjonell samarbeidspartner og forvalte en stor avtale med det offentlige, sier Walmann.
---
Kristne organisasjoner og rekrutteringsbyråer
- Et rekrutteringsbyrå jobber med å fasilitere en ansettelsesprosess.
- Digni (paraplyorganisasjon for langsiktig utviklingsarbeid) benytter nå rekrutteringsselskapet Hamnøy for å finne ny økonomileder. Også Den norske Kirke, Frikirken Oslo, Acta og Mercy Ships Norge er kunder hos Hamnøy.
- NLM og Åpne dører benytter seg for tiden av byrået Human.
---
Annerledes å rekruttere kristne toppledere
Human er et av byråene som i lengre tid har bistått med å finne toppledere i kristne organisasjoner. De har også fått jobben med å se etter Misjonsambandets neste generalsekretær.
Partner i Human, Odd Arild Sævik, mener at rekruttering av toppledere til kristne organisasjoner skiller seg ut fra andre rekrutteringer i samfunnet, som for eksempel til næringslivet.
– Det er andre formål som er gjeldende. De som skal ansettes som generalsekretærer i kristne organisasjoner, er fanebærere for organisasjonens verdier, sier Sævik.
Sævik er for øvrig ikke involvert i den pågående ansettelsesprosessen i Misjonssambandet, og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.
– Delegerer ikke vekk beslutninger
Faglig leder Øyvind Håbrekke i den kristne tankesmien Skaperkraft stiller seg positiv til at kristne organisasjoner bruker rekrutteringsbyråer. Han peker på at man ikke ville kjøpt et bygg uten å konferere med en takstmann eller megler først.
– Men man må passe på at det er en selv som definerer prosessen og tar de viktige beslutningene, legger han til.
Sævik sier det er organisasjonene som definerer hvilken leder de ønsker, og at rekrutteringsselskapet kun bistår med å fasilitere kontakt med kandidatene og gjennomføre en grundig vurderingsprosess.
Det er ikke snakk om å delegere vekk en beslutning, påpeker han.

– Styrene gir ikke fra seg ansettelsesprosessen, men knytter til seg rådgivere. Her er ansvarsfordelingen veldig viktig. Det er styret som definerer lederprofilen og tar alle beslutninger.
Regionleder i Acta, Saxegaard, påpeker også at det er landsrådet i Acta som gjør den endelige ansettelsen av daglig leder.
[ Ateist Mímir Kristjánsson frykter ei tusenårsmarkering uten kristne innslag ]
Mener kallsdimensjon ivaretas i større grad
Tradisjonelt har tanken om kall, altså at Gud kaller mennesker til oppgaver, stått sterkt når det kommer til topplederjobber i Kristen-Norge.
Saxegaard i Acta mener kallsdimensjonen fortsatt er viktig. Hun mener samarbeidet med et rekrutteringsbyrå kan føre til at kallsdimensjonen ivaretas i større grad.
– Samarbeidet med rekrutteringsbyrået gir oss i innstillingsutvalget og kandidatene større rom til å fokusere på stillingen, deriblant også dette med kall, sier Saxegaard.

– Hvordan vet man at kallsdimensjonen ivaretas i en rekrutteringsprosess fasilitert av eksterne, Sævik?
– Vi er opptatt av å forholde oss til kallsdimensjonen som kommer ulikt til uttrykk hos folk. Vi etterstreber å være kloke og ydmyke i møte med dette. Trosdimensjonen er særegen for kristne organisasjoner, og det er absolutt gjenstand for en samtale med både styre og kandidater, sier Sævik.
Sævik mener en kallsopplevelse ikke er noe et rekrutteringsbyrå kan overprøve, at det er snakk om noe dypt personlig, men likevel sentralt. Hun mener videre at når det kommer til teologi og verdigrunnlag, er det viktig at styrene har en aktiv rolle.
– Det må vi ha respekt for og kunne snakke om, sier Sævik.
Ansvarsfordelingen veldig viktig. Det er styret som definerer lederprofilen og tar alle beslutninger
— Odd Arild Sævik, partner i Human
Vil ikke si hva det koster
Verken Acta eller Digni vil oppgi hva de betaler byråene for rekrutteringene.
– Noen organisasjoner er jo giverbaserte. Tilsier det en åpenhet om hvor mye man betaler for rekrutteringene, Håbrekke?
– Jeg er generelt positiv til åpenhet om hva en organisasjon bruker pengene på, uten at jeg vil pålegge noen organisasjoner å offentliggjøre fakturaer.
Håbrekke poengterer at en ansettelse er en langsiktig investering på mange millioner kroner. Det er ofte bakgrunnen for at mange ønsker at et rekrutteringsbyrå skal bistå, siden man vil sikre seg at man gjør et godt valg, ifølge Håbrekke.